БСП върна неизпълнения мандат. Чакаме решението на Радев за разпускане на парламента

0
132

 

БСП върна на президента Румен Радев неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство. Държавният глава прие представители на парламентарната група на „БСП за България“, на която бе възложено да посочи кандидат за министър-председател.

На 16 януари, на връх рождения си ден, лидерът на партията Корнелия Нинова прие мандата в Президентството заедно с букет червени рози.

В петък миналата, след съвместно заседание на Изпълнителното бюро на БСП тя обяви, че ще върнат мандата.

До тук се стигна, след като на поканата на БСП за лидерска среща във връзка с третия мандат за съставяне на правителство се отзоваха само три парламентарно представени политически сили – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Български възход“. От „Продължаваме Промяната“, „Демократична България“ и „Възраждане“ не дойдоха на разговор.

Корнелия Нинова коментира, че са направили всичко възможно, което се очаква от тях. Търсили са диалог и съгласие по четири приоритета, които да обединят политическите сили.

След като и БСП върна мандата неизпълнен, държавният глава трябва да разпусне парламента и да определи дата за нови избори. По въпроса Радев ще се консултира с правния си екип.

Държавният глава трябва да назначи и служебен кабинет, като вероятно ще заложи на настоящия екип. Премиер и в следващото временно правителство остава „категорично Гълъб Донев“, каза Румен Радев.

Президентът информира, че още днес в 14:00 часа ще проведе работна среща на „Дондуков“ 2 с представители на ръководството на Централната избирателна комисия.  https://debati.bg/