БСП върна неизпълнен третия мандат. Радев: Завещавате хаос в енергетиката

БСП върна на президента третия мандат за съставяне на правителство. До това се стигна, след като в сряда 117 депутати от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” решиха законодателната програма, предложена от левицата, да не влезе в дневния ред на парламента.

“Парламентарната група положи всички възможни усилия в рамките на 47-ото НС да бъде съставено правителство. Съставихме управленска програма, но за съжаление “Има такъв народ” не подкрепи законодателната програма, която вчера беше свалена от дневния ред на българския парламент. БСП взе решение да не посочи кандидат за министър-председател и връщаме мандата като неизпълнен”, каза Георги Свиленски, председател на парламентарната група на “БСП за България”.

Предстои държавният глава да разпусне парламента и да определи дата за предсрочни избори.

“Заедно с неизпълнения мандат управляващата коалиция завещава на служебния кабинет и кризата в енергетиката, която може да прерасне в колапс на икономиката и на социалната система”, коментира Румен Радев.

Президентът призова депутатите за решение за председател на КЕВР до края на седмицата.

Корнелия Нинова: Президентът Радев е част от групата, свалила правителството

Президентът Румен Радев е част от групата, която свали правителството. Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова, след като социалистите върнаха на президента неизпълнен третия мандат за съставяне на правителство, а той ги обвини, че завещават на бъдещия служебен кабинет хаос в енергетиката.

Нинова призова държавния глава да не се оправдава с наследство, а да назначи министри, които ще се справят с проблемите. „Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри”, обясни тя.

„Не съжалявам, че издигнахме Румен Радев за президент. Аз го издигнах персонално. Той дължи двата си мандата, първия особено, на БСП. Гражданите да оценят неговата работа като президент”, каза още Нинова.

“Първо, президентът не е спрял да критикува това правителство от първия му ден, въпреки че той самият създаде основната партия в него – “Продължаваме Промяната”. Заедно с ГЕРБ, ДПС, ИТН и “Възраждане” не ни дадоха и дори 100 дни. Смятаме, че той е част от тази група, която свали действащото правителство. Второ, по отношение на критиката за енергетиката – БСП проявихме най-висока степен на отговорност. Още миналата седмица алармирах в парламента колко е тежък случаят с избора на председател на КЕВР. Никой не ми повярва. Последваха упреци, агресия, сарказъм и обвинения, че държим мандата, за да стоим още една седмица в креслата си. Една седмица по-късно всички разбраха тежестта на въпроса. Така че не приемаме критиката на президента към БСП за това, че оставяме хаос. Препоръчваме му да обърне тази критика към ИТН, чийто министър на енергетиката те са излъчили. ИТН и Слави Трифонов са си излъчили министър на енергетиката, решенията в енергетиката се взимат от него”, допълни лидерът на БСП.

„Готвим се за избори и ние имаме с какво да влезем в тези избори. Няма да носим отговорност за работата на служебния кабинет, тъй като никой не се е обърнал официално към нас да дадем предложения за министри”, коментира Нинова.

Относно състава на бъдещия служебен кабинет, Нинова каза: “Президентът вероятно ще вземе наши представители в служебния кабинет зад гърба ни, никой не се е обръщал официално. Да се знае, че БСП не участва в служебния кабинет”.

https://trud.bg