БРИЛЯНТЕН КУЛИНАРЕН ЕКИП ОТ ВУМ ПОКОРИ СОЛУН

0
1044

В периода 1-4 март 2019 шеф-инструктор и студенти на Института по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт взеха участие в 11-ото Южноевропейско кулинарно състезание, което се проведе в град Солун, Гърция.

Престижното събитие се организира на всеки две години от Асоциацията на готвачите в Северна Гърция, в сътрудничество с Международния изложбен и конгресен център HELEXPO в Солун и под егидата на Световната асоциация на готварските общности (WACS).

В условия на жестока конкуренция с участници от Гърция, Сърбия, Турция, Кипър, Украйна, Латвия, Монголия и Тайван, нашите кулинари завладяха жури и публика и грабнаха медали и в трите категории, в които участваха. Участниците от Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт бяха единствените представители на България.

Нашият шеф-инструктор Калоян Колев безкомпромисно взе златото и титлата Шеф на годината 2019 с чинията „Пролетна градина“, включваща печено агнешко филе, гриловани зелени аспержи, сос Холандез, почва от ръжен хляб, лилав карфиол, пюре от спанак, микро киселец и микро грах.

В категорията “Сладкарство” студентката ни Кристина Димитрова представи два десерта и спечели сребърен медал. Тя впечатли с великолепна презентация на “Български вкусове” – мус от лимец, лавандулов гел, пясък от бял шоколад, гел от мед и бисквити, както и деконструиран щрудел от ябълков крем, хрупкави кори, карамелизирана ябълка с лайка и захар Мусковадо, канелена пяна, орехов гел и малини.

Студентът трети курс Ив-Анджело Николов също беше блестящ в представянето си, презентирайки ципура с пюре от целина, глазирани бейби моркови, сос велуте с червено песто, задушена цикория, пудра от цвекло и чипс от пармезан. Той спечели сребърния медал в категория Млад готвач на годината и затвърди успешното представяне на отбора.

Институт по кулинарни изкуства към Висше училище по мениджмънт подготвя студенти за професионална кариера в сферата на ресторантьорството и хранителната индустрия. Това е единствената акредитирана програма на ниво висше образование в Източна Европа, която води до степен Бакалавър при успешно завършване на обучението.

Програмата се води изцяло на английски език от кулинарни експерти с различен културен и международен практически опит. Ключова роля в обучението заемат и задължителните за подготовката стажове във висококатегорийни ресторанти, голяма част от които с категоризация Мишлен  – една, две или три звезди, във Франция, Испания, Португалия, Холандия, Великобритания, Германия и др.

 1. ДОБРУДЖАНЦИ
 2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
 3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
 4. БЪЛГАРИТЕ
 5. РИБОЛОВ
 6. ГЮВЕЧ
 7. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
 8. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
 9. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
 10. 10.  БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
 11. 11.  България – Китай 中国保加利

ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST