• България очаква Република Северна Македония да изпрати биологичен материал от роднините на загиналите

До дни се очаква резултатите от ДНК експертизите да са готови, за да може със сигурност да бъдат идентифицирани жертвите при инцидента на магистрала “Струма”. Установено е, че е имало взрив в автобуса, но още не са ясни причините за него. Това стана ясно от брифинг на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, главния прокурор на Северна Македония Любомир Йовески и представители на прокуратурите на двете страни.

Сарафов допълни, че заедно с македонските си колеги са уточнили начина, по който ще се работи за разследването на инцидента.

Към Скопие вече е изпратен и списъкът с пътниците от автобуса и процесът по идентифициране е започнал. България очаква Република Северна Македония да изпрати биологичен материал от роднините на загиналите в пожара на магистрала “Струма”, за да завърши работата по ДНК експертизите.

Имаме уверението, че се полагат максимални усилия и необходимото сътрудничество, заяви Сарафов.

По думите му, с всеки изминал час се изяснява картината, вървят и разпити на спасените. Директорът на НСлС допълни, че само двама от настанените в болница са адекватни, останалите са в реанимация. На място вървят разпити на свидетели на инцидента.

Няма данни в автобуса да е имало допълнително превозвано гориво, посочи Борислав Сарафов.

Другите три автобуса са се движили 15-20 минути по-напред от този, който се запали. В катастрофиралия автобус е имало и втори шофьор, но не е ясно дали е сред спасилите се, посочи той.

Собственикът на транспортната фирма е казал, че 20 години има транспортна фирма, до момента не е имало никакъв инцидент. Но ще се изиска цялата документация за всичките автобуси на фирмата, в какво състояние са, кога са минали на технически преглед, обясниха прокурорите от страна на Република Северна Македония.

Според Борислав Сарафов автобусът е било сравнително нов – на около три години.

“Искам да изразя съболезнования на близките на загиналите и искам да благодаря на колегите от българската прокуратура за съвместната работа”, каза главният прокурор на Северна Македония Любомир Йовески.

Към момента в Република Северна Македония няма да се провежда допълнително досъдебно производство, засега то ще е само на територията на България, заявиха прокурорите.

https://dnes.dir.bg