Военният съд изпрати бившия офицер от ФСБ Дмитрий Казаков в колония за 13 години, според Даря Рябова от телеграмния канал URA.RU. Той е предал секретна информация на външното разузнаване, съобщава ТАСС, позовавайки се на източник от правоохранителните органи.

„Съдът осъди подполковник от запаса на ФСБ Дмитрий Казаков на 13 години колония със строг режим. Той беше признат за виновен, че ги е предал на външното разузнаване, използвайки секретна информация, известна в неговата служба “, каза източникът на агенцията.

Уточнява се, че бившият служител на ФСБ е работил за външно разузнаване срещу заплащане. С действията си той нанесе значителни щети на интересите на Русия.

По-рано съдът осъди Дмитрий Щибликов, жител на Севастопол, на 19.5 години затвор за държавна измяна. Неговият съучастник, офицер от руските въоръжени сили Александър Облог, е изпратен в колония за 13 години за сътрудничество със специалните служби на Украйна, пише RT. На 14 март московският съд Лефортово за първи път от началото на специална операция в Украйна арестува руски гражданин по подозрение в държавна измяна. Заплашва го до 20 години затвор.

В Русия разкриха най-високопоставения украински разузнавач-нелегален имигрант. Това съобщиха от ФСБ на Русия. Оказа се, че това е полковник от Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна.

„Присъдата на Южния окръжен военен съд срещу полковника от незаконното разузнаване на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна (ГУР МОУ) Д.А. , се казва в съобщение на агенцията.

Беше отбелязано, че разузнавачът е участвал в подготовката на поредица от взривове на обекти на гражданската инфраструктура в Крим и Черноморския флот (ЧФ). Силите за сигурност добавиха още, че след влизането на региона в състава на Руската федерация през 2014 г. Щибликов, по указание на украинското разузнаване, е получил руско гражданство. След това постъпва на работа във военното подразделение на Черноморския флот на цивилна длъжност и предава в Киев информация за работата на военните на полуострова, която е държавна тайна. Шпионажът на Щибликов беше незабавно прекратен, а той бе осъден на 19 години и половина, които да излежи в трудова колония, съобщават руски медии.