Бившият шеф на Сметната палата с критики към прокуратурата

0
91

© bTV

Моето скорострелно отстраняване през януари беше по искане на ГЕРБ, ДПС, БСП и “Български възход”. Мотивите не станаха ясни. Това каза в ефира на bTV бившият председател на сметната палата Цветан Цветков.

В обществото остана впечатление, че ме освобождават заради скандала NEXO, което не отговаря на истината. Причините могат да проличават само от действията на Сметната палата през тези четири месеца. През тях беше приет един образец на декларация, който не съответства на Изборния кодекс. Това беше оправдано с повече публичност и прозрачност, но предизборната кампания показва точно обратното, само 104 дарители са пуснали такива декларации, заяви Цветков.

Основната роля на Сметната палата е да дава препоръки, но когато сме установили престъпления, трябва да ги изпратим на прокуратурата. През последните 8 г., докато бях председател, са изпратени 34 одитни доклада, в които има установени престъпления. Прокуратурата е законово задължена текущо да ни уведомява какви са резултатите от проверките. За съжаление, не получавахме такава информация. Стана ясно, че по нито един доклад не е образувано прокурорска проверка. Сред тях има случаи за извършени престъпления на партии преди избори, престъпления с дарения, посочи бившият шеф на Сметната палата.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Източник