• Голямата река става плитка пред очите ни. Нивото на водата в Амазонка, най-дългата река на планетата, и нейните основни притоци е най-ниското в историята на метеорологичните наблюдения. Това съобщи Геоложката служба на Бразилия. В страната има невиждана суша, съобщава кореспондентът на МИР 24 Игор Мосунов.

Река Рио Негро, най-големият ляв приток на великата Амазонка, се превръща в поток. В Манаус, столицата на щата Амазонка, яхтите са заседнали. Лодкарите, фериботите и плаващите магазинери също. Останаха без работа. Някогашната плавателна река с воден басейн, обхващащ площ от 600 хиляди квадратни километра, вече може лесно да бъде пресичана.

„Не мога да направя нищо, освен да чакам Божията воля. Всяка година става все по-суха и по-суха“, каза производителят на лодки Фелипе Алмейда Лопес.

Сушата засегна целия басейн на Амазонка. Около съобществата, обитаващи речните брегове, има кални локви, острови и дюни. Хората страдат от липса на питейна вода.

Властите в Икитос, най-големият регион на Перу на границата с Колумбия и Бразилия, обявиха извънредно положение заради сушата. Това е място, до което се стига само по вода или въздух. Така че на местните фермери им е все по-трудно да пуснат продукцията си на пазара. Лодките трябва да се влачат по пясъка, за да стигнат до канала, който все още не е пресъхнал.

„Реката стана плитка и сега не можем да отидем да ловим риба, ние, бедните, имаме много трудни времена, хората не могат да изхранват семействата си“, каза Немесио Риверо, рибар от Икитос.

Нивата на влажност на въздуха на много места в Амазонка вече са дори по-ниски, отколкото в Сахара. Над градовете виси смог. Заради сушата горски пожари обхванаха Южна Америка. Жителите на община Рибералта в Северна Боливия не могат да спасят колибите си с покриви, направени от изсушени палми. Огънят, дошъл тук от джунглата, ги поглъща за броени минути.

В Боливия горски пожари унищожиха седем милиона хектара пасища и гори за три месеца. Властите в страната обявиха ситуацията за национално бедствие.

Сушата съсипва жителите. Водноелектрическите централи на реките се затварят и се заменят с по-скъпи ТЕЦ. Поради това цените на електроенергията рязко се повишиха. Сушата и пожарите унищожават плантациите с кафе. Цените на кафето растат по целия свят .

Реките в Латинска Америка са плитки на фона на климатичния феномен Ел Ниньо – рязко затопляне на повърхностните води на Тихия океан в екваториалната му част, което доведе до скъсяване на дъждовния сезон. Според учените ситуацията е силно повлияна от пълното обезлесяване на тропическите гори. Поради това по-малко вода се изпарява в атмосферата.