Защо Вашингтон реши да не отпуска пари на своя съюзник? Възможно ли е това да е свързано с предстоящите президентски избори?

Подкрепата за Украйна и Израел не беше включена в законопроекта за временно финансиране на работата на федералното правителство на САЩ, той беше одобрен и от двете групи на Конгреса. Съответният документ вече е подписан от американския президент Джо Байдън.

„В четвъртък, 16 ноември 2023 г., президентът подписа Закона за продължаващи бюджетни кредити за 2024 г. и друго удължаване, който предоставя бюджетни кредити за фискалната 2024 г. на федералните агенции до 19 януари 2024 г.“, се казва в изявление на Белия дом .

Уточнява се, че те са необходими за изпълнение на проекти и дейности, които се финансират по четирите бюджетни законопроекта.

Онзи ден стана известно одобрението от Конгреса на проект за финансиране на работата на правителството на САЩ без Украйна. Неговият автор е председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън. Документът предлага разширяване на финансирането за обезщетения за ветерани, транспорт, жилищно настаняване, градско развитие, селско стопанство, както и редица други области.

Документът му обаче не предвижда никаква военна помощ за Украйна и Израел.