Москва, 29 октомври – AiF-Москва.

Подготовката за атаката с дрон на UAF срещу Севастопол, която беше отблъсната от руските военни на 29 октомври, се ръководи от британски специалисти, базирани в град Очаков, Николаевска област. Това съобщиха от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Според министерството на отбраната девет БПЛА, както и седем автономни морски безпилотни апарата са участвали в нападението срещу кораби на Черноморския флот и цивилни кораби.

Съобщава се, че всички въздушни цели са ликвидирани от силите на Черноморския флот на ВМФ на Русия. Четири автономни морски безпилотни апарата бяха унищожени на външния рейд на Севастопол, още три бяха ликвидирани на вътрешния рейд.

Министерството отбеляза, че корабите на Черноморския флот на ВМФ на Русия, участващи в осигуряването на сигурността на “зърнения коридор”, са били атакувани.

„Незначителни щети е получил морският миночистач „Иван Голубец“, както и капачната бариера в залива Южна“, казаха представители на военното ведомство.

Както каза по-рано губернаторът на Севастопол Михаил Развожаев , атаката на украински дронове е започнала около 4:30 сутринта и е продължила няколко часа. По думите му в резултат на атаката с дрон не е пострадала гражданска инфраструктура в града.

МО: Въоръжените сили на Украйна атакуваха кораби на Черноморския флот, охраняващи „зърнения коридор“

Москва, 29 октомври – AiF-Москва.

Атаката на украинските дронове, отбита на 29 октомври във водите на Севастополския залив, е била насочена срещу корабите на Черноморския флот, които осигуряват сигурността на „зърнения коридор“, съобщава руското министерство на отбраната.

„Корабите на Черноморския флот, които бяха подложени на терористична атака, участват в осигуряването на сигурността на „зърнения коридор“ като част от международната инициатива за износ на селскостопанска продукция от украинските пристанища“, се казва в изявление на руското военно ведомство. .

Според министерството девет украински БЛА и седем морски дрона са атакували кораби в Севастопол рано сутринта в събота. Всички те са унищожени от руската армия.

Съобщава се, че морският миночистач Иван Голубец е пострадал леко в резултат на инцидента. Освен това бяха открити повреди на бариерата на капака в залива Южная.

Министерството на отбраната съобщи, че британски специалисти са ръководили подготовката на атаката с дрон.