Археолози се натъкнаха на уникална мозайка в Голямата базилика

0
1076

Удивително запазена върху 300 кв.м. мозайка откриха археолозите при разкопки на Голямата раннохристиянска базилика в Пловдив. Тя представлява медальон с пауни и птици и е стилистично свързана с откритите при предишни разкопки изображения.Датира се към IV-V в. и е постилала пода при централния вход на храма по онова време. Друга находка е стенопис , за който се предполага, че е изображение на Св. Петър от края на Х и началото на XI век, изработен с техника мокро фреско.

Той е намерен в частта, където археолозите откриха некропол с 36 погребения. Разкрити са вече части от презвитерий, който е в предабсидното пространство на базиликата. Той е маркиран с мраморни блокове и в самия него има погребения от средните векове.

Тепърва ще се изясни дали тук не лежат и мощи на светци. Находките се правят в онази част от базиликата, която години наред бе останала под транспортната връзка между бул. „ Цар Борис Трети Обединител” и бул. „Княгиня Мария- Луиза”. През 2017 година работата на археолозите продължава, към края и се очаква и да започне изграждането на покривна сграда. До 2018 трябва да се изгради и площадното пространство, което ще свърже базиликата с Католическия храм „Св. Лудвиг”, който е в непосредствена близост. В момента архитектите преразглеждат първоначалния си план за покривната сграда и имат намерение да го преработят така, че да не закрива католическата църква. http://www.blitz.bg/