Андерс Расмусен: Членове на НАТО може да изпратят войски в Украйна

0
141

©

“Група страни от НАТО може да пожелаят да разположат войски в Украйна, ако страните членки, включително САЩ, не предоставят осезаеми гаранции за сигурност на Киев на срещата на върха на съюзите във Вилнюс”, е заявил бившият генерален секретар на НАТО (от 1 август 2009 до 30 септември 2014 г.) Андерс Расмусен, цитира The Guardian.

Расмусен, който действаше като официален съветник на украинския президент Володимир Зеленски относно мястото на Украйна в бъдещата архитектура на европейската сигурност, обиколи Европа и Вашингтон, за да прецени променящите се настроения преди критичната среща на върха да започне на 15 юли.

Той също така e предупредил, че дори група държави да предоставят на Украйна гаранции за сигурност, други няма да позволят въпросът за бъдещото членство на Украйна в НАТО да остане извън дневния ред във Вилнюс.

Той e направил забележките си, докато настоящият ръководител на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че въпросът за гаранциите за сигурност ще бъде на дневен ред във Вилнюс, но добави, че НАТО, съгласно член 5 от Вашингтонския договор, предоставя пълноценни гаранции за сигурност само на пълноправните членове .

Посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит е заявил:

“Разглеждаме набор от опции, за да сигнализираме, че Украйна напредва в отношенията си с НАТО”.

Расмусен е заявил: “Ако НАТО не може да постигне съгласие за ясен път напред за Украйна, има ясна възможност някои държави поотделно да предприемат действия. Знаем, че Полша е много ангажирана с предоставянето на конкретна помощ на Украйна. И не бих изключил възможността Полша да се ангажира още по-силно в този контекст на национална основа и да бъде последвана от балтийските държави, може би включително възможността за войски на място”.

“Мисля, че поляците сериозно биха обмислили да влязат и да съберат коалиция на желаещите, ако Украйна не получи нищо във Вилнюс. Не трябва да подценяваме полските чувства, поляците смятат, че твърде дълго Западна Европа не се е вслушвала в техните предупреждения срещу истинския руски манталитет”.

Той е допълнил, че е напълно законно Украйна да потърси такава военна помощ.

Неговото поразително предположение, че някои държави може да смятат залога за достатъчно голям, за да използват собствените си войски, може да се разглежда като предупреждение към страните, че рисковете, включително заплахата за единството на НАТО, не идват само ако на Украйна бъде осигурен бърз път към членство или силни гаранции за сигурност. Германия остава предпазлива да отиде твърде далеч, страхувайки се, че ще провокира Русия.

Расмусен е заявил, че е наложително Украйна да получи писмени гаранции за сигурност, за предпочитане преди срещата на върха, но извън рамките на НАТО. Те трябва да обхващат споделяне на разузнавателна информация, съвместно обучение в Украйна, подобрено производство на боеприпаси, оперативна съвместимост на НАТО и доставка на оръжие, достатъчно да възпре Русия от по-нататъшна атака.

“След бавен старт зад тези идеи сега се натрупва инерция“, включително във Франция.

Но той е предупредил, че гаранциите за сигурност няма да са достатъчни.

“Някои съюзници от НАТО може да подкрепят гаранциите за сигурност, за да избегнат реална дискусия относно аспирациите на Украйна за членство. Те се надяват, че като предоставят гаранции за сигурност, могат да избегнат този въпрос. Не мисля, че това е възможно. Мисля, че въпросът за НАТО ще бъде повдигнат на срещата във Вилнюс. Говорих с няколко източноевропейски лидери и има група крайни източноевропейски съюзници, които искат поне ясен път за Украйна към членство в НАТО”.

Той е допълнил, че историята показва, че е опасно да се остави Украйна в чакалнята на НАТО за неопределено време. Дори ако покана за присъединяване към НАТО на Украйна не може да бъде предоставена на срещата във Вилнюс, може да се спомене възможността за отправяне на покана във Вашингтон през следващата година. Този път към членство, е заявил той, трябва да изключва поставянето на предварителни условия като план за действие за членство в НАТО, нещо, което нито Швеция, нито Финландия са длъжни да приемат като част от своя път за членство.

“Всичко по-малко от това би било разочарование за Украйна“, е заявил Расмусен.

Той е отхвърлил аргумента, че на Украйна не може да бъде предложен път към членство в НАТО, докато войната не приключи, като е заявил, че това би осигурило на Путин “право на вето”.

Не пропускайте новините и през телеграм канала ни: https://t.me/ndt1eu

Source