Около четири хиляди души са от района на експлозията в химически завод в Китай, при която загинаха 47 души, съобщиха от местната администрация, цитирани от световните агенции.

„Експлозията доведе до евакуация на около три хиляди служители на предприятия и около хиляда местни жители, се казва в публикувано изявление.

Също така се съобщава, че часовете в училищата и детските градини в аварийната зона са преустановени. По последни данни 47 души са загинали, 640 души са постъпили в 16 болници, сред които 90 души с тежки наранявания.

Както БЛИЦ писа взривът е отекнал около 14,50 ч. местно време в обект на компанията „Тянцзяи кемикъл”, намиращ се в град Янчън, на около 260 километра северно от Шанхай.

На видео, разпространено в интернет от няколко китайски медии, се вижда огромно огнено кълбо, издигащо се на няколко десетки метра височина над завода и стълб от гъст сив дим. След взрива спасителните служби, пожарникари и медицински персонал са били изпратени на мястото на произшествието за участие в спасителни операции”.

Националният център по сеизмология на Китай е регистрирал в града в 14,48 ч. местно време земетресение с магнитуд 2,2. Това може да е потенциална индикация за мощността на взрива.

Заводът работи от 2007 г. Шест пъти са му налагани глоби за замърсяване на въздуха и лошо управление на отпадъците.

В близката околност има няколко химически завода. В Китай производствените аварии с жертви не са рядкост и хората настояват властите да засилят мерките за безопасност и контрола на спазването им.

Най-голямата беше през 2015, когато при две експлозии в пристанище в северен Китай загинаха 160 души. През ноември миналата година в град Чжанцзякоу на около 200 километра северозападно от Пекин при изтичане на газ в химически завод последва взрив и загинаха 23 души.

Един от най-тежките инциденти в китайската промишленост стана през 2015 г. в Тянцзин, в северната част на страната. В огромна експлозия в склад за химически продукти тогава загинаха най-малко 165 души.

https://www.blitz.bg/

Коментирай