На Бабинден по нов стил равносметката в Отделението по акушерство и гинекология в Балчик е, че все повече млади хора се срещат от първо лице със стерилитета, както при жените, така и при мъжете – почти петдесет на петдесет, коментира началникът на отделението д-р Емилия Димова. Основната причина, по думите й, са ненавременно лечение на възпалителни процеси и факторите на околната среда – урбанизация, стрес, храна и начин на живот.

Отделението не може да се похвали с повече новородени. Броят за изминалата 2019-а е същият като предходната – около 60, като тенденцията от последните няколко години е за спад. Близнаци в сектора не са проплаквали. Спад на раж­дае­мост­та по­каз­ва и ста­тис­ти­ка­та от от­дел ГРАО в Общи­на Бал­чик. През из­ми­на­ла­та 2019 г. са из­да­де­ни и пресъста­ве­ни об­що 141 ак­та за­ раж­да­не. Предходните две години са записани по 155 деца, а през 2016-а – 170.

Увеличава се оперативната гинекологична дейност. Изводът е, че абортите намаляват и това са дължи на повишена култура. Половината от ражданията са със секцио. „У нас жените имат право на избор и го предпочитат“, отчете д-р Димова, посочвайки, че в Бразилия този процент е значително по-висок.

Нейният съвет към младите хора е да спортуват, да се движат сред природата и да не чакат прекалено дълго с решението си да станат родители.

2020 година се очертава мъжка година. Първото бебе на Балчик – Михаил, проплака след секцио на 2 януари. Два дни по-късно се роди още едно момченце – Ор­хан-Джан от с. Стра­жи­ца, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

 

loading...