Затегнете коланите! По отношение на Brexit драмата отново предстои съдбоносна седмица.  Според първоначалния план Великобритания трябваше вече да е напуснала ЕС – преди повече от седмица. Първият срок изтече на 29-и март, в петък има нов срок за напускане… в петък.

И отново цари пълна неяснота какво ще се случи. Наистина ли Лондон ще излезе и така ще се стигне до напускане без сделка? Или ще има ново удължаване? Дали правителството и опозицията ще се споразумеят за общ курс?

Британският премиер Тереза Мей е подложена на огън от хардлайнерите в собствената си партия. Преди всичко преговорите на Мей с опозицията от лейбъристите, които ще продължат тази седмица, се отхвърлят от вътрешнопартийните ѝ опоненти. Те се страхуват, че Мей може да убие самия Brexit.  И за пореден път се чуват слухове за бунт в кабинета срещу самия премиер.

През седмицата се очаква с нетърпение дали разговорите между Мей и лидера на опозицията Джеръми Корбин няма да донесат първите плодове. Сделката за Brexit, договорена между Мей и ЕС, която трябва да регулира бъдещите отношения, бе отхвърлена от парламента вече три пъти. Въпреки това обаче премиерът иска да я прокара с помощта на най-голямата опозиционна партия.

И така – следващата официална дата за излизане от ЕС е в петък. Няколко часа по-рано – в сряда по време на извънредната среща на Върха на ЕС Мей иска да договори ново отлагане – до 30 юни. Но също така се обсъжда и удължаване на срока до дванадесет месеца.

Вероятно ЕС ще приеме предложението на Мей. Но може би не и тогава в петък ще се стигне до неконтролирано напускане на съюза. Така че политиците от двете страни на Ла Манша се погрижиха да ни снабдят с достатъчно количество „Съдбоносни седмици” – така или иначе.

По статията работи: Бойчо Попов
https://www.investor.bg
Коментирай