На 25 юни ръководството на НПО „ХобиСклуб“ организира и осъществи една екзотична екскурзия до остров „Света Анастасия“ в Бургаския залив. Екскурзията бе посветена на рождения ден на организацията, създадена на 27 юни 2000 г.

Впечатлени сме от отличната уредба на острова и атракциите за туристи. Още на първата спирка по пътя – Бургаското пристанище, се впечатлихме от катамаран със 100 места, навярно за разходка на туристи по море.

Музеят на острова „Света Анастасия“ много ни хареса. Посрещнаха ни отлично подготвени музейни специалисти. Докоснахме се до екзотиката и историята на това неповторимо кътче от България. Посетихме музея и научихме много любопитни факти за живота на това място от късната античност IV-VI век до ново и най-ново време. Разгледахме всички зали. Особено впечатление ни направиха залите, които някога са представлявали затворническа килия и монашеска обител. Докоснахме се до живота и делото на Света Анастасия Фармаколитрия, която е приготвяла лечебни отвари. Впечатлиха ни и съвременните методи за презентации с 3D ефекти. Посетихме и манастира „Света Анастасия“ от 1575 г. – единствената островна обител, която е била превръната в затвор за комунисти и земеделци – българският „Алкатраз“. Фарът на острова също е една интересна забележителност, която е от изключителна важност за корабоплаването по тези морски ширини. Гордеем се като българи, че имахме възможността, да се докоснем за кратко и да бъдем очаровани от излъчването на това уникално място, превърнато в една от българските културно-исторически забележителности.

Личните ни емоции е трудно да се опишат, въодушевлението ни бе в своя максимум. Остават красивите спомени от преживяното като островитяни, търсещи нови и нови преживявания.

    Островитянин със сертификат Иван ТОДОРОВ

 

Коментирай