ПРЕМИЕРЪТ БОРИСОВ – ГОСТ НА АЛБЕНА ПО ПОВОД 50-ГОДИШНИНАТА НА ПЕРЛАТА НА БЪЛГАРСКОТО ЧЕРНОМОРИЕ

0
2792

 

Премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов и министътрът на финансите Владислав Горанов откриха в курорта „Албена”  най-голямата мултифункционална конферентна зала в региона „Перуника хол”. Така започнаха вчера тържествата на ваканционното селище по случай 50-годишнината от създаването му. Рожденият ден е днес – 24 август.

Държавата ще подпомогне туризма със субсидиране на чартърните полети, заяви в курорта Албена премиерът Бойко Борисов. Той обеща, че до 2021 година ще се строи по цялото трасе на магистрала Хемус. Борисов и членове на правителството присъстваха на откриването на нова многофункционална зала в комплекса.

Туристическите чартъри могат да бъдат стимулирани на държавно ниво, когато браншът и местните власти дадат схема как това да стане, посочи премиерът. Той допълни, че така се прави в туристически държави, като Гърция, Турция, Хърватия.

Борисов обеща 10-15 милиона лева от държавата за такова подпомагане. По думите на изпълнителния директор на Албена Красимир Станев билетите за чартърите могат значително да поевтинеят, ако държавата субсидира разходите за гориво.

Министър председателят подчерта още, че е поел ангажимент към района на Албена и Варна за доизграждане на магистрала Хемус,която ще доведе повече туристи в курортите. Борисов обеща, че до 2021 година навсякъде по магистралата „ще се строи, асфалтира и трасира” и ще има готови отсечки.

Очакваме знак от премиера, че туризмът е толкова важен за българското правителство, колкото е в държави като Гърция, Турция, Хърватия, Скандинавието, заяви председателят на борда на директорите на Албена АД Радосвет Радев.

Той цитира германска медия, според която европеецът се чувства европеец в България единствено в курорта Албена заради политиките за защита природата, за енергоспестяване и трайно и устойчиво развитие на комплекса.

Премиерът Борисов, министърът на финансите Владислав Горанов и Радосвет Радев прерязаха лентата на Перуника Хол – новата конгресна зала в Албена.
Сред официалните гости бяха още кметът на Варна Иван Портних и областният управител на Добрич Красимир Кирилов.
Не бяха спестени комплименти от европейския печат, отправени към Албена като място, най-предпочитано от европейските туристи заради природа, култура и база.
Днес тържествата продължават с множество прояви за удоволствие на летуващите.
Очаква се гост на рождения ден на Албена да бъде министър Ангелкова.
https://dariknews.bg/