ДВАМА ДОБРУДЖАНЦИ ЩЕ НОСЯТ ЕКИПА НА ШАМПИОНИТЕ

Шампионът на България по волейбол при мъжете Нефтохимик 2010 (Бургас) почти е приключил селекцията за новия сезон. Както е известно, шампионите бяха напуснати от национала Георги Братоев и втория разпределител Любомир Агонцев, както и от Николай Къртев, които преминаха в носителя на Купата на България Хебър (Пазарджик), както и от словенеца Ален Джорджевич. Националът Николай Учиков също напуска бургазлии и е възможно да продължи кариерата си в Аржентина.

Сред новопривлечените е добричлията Мирослав Градинаров. 34-годишният посрещач ще е вторият добруджанец в състава на шампионите. Част от бургаския тим е и 24-годишният Илия Петков, който е възпитаник на юношеската школа на Добруджа 07. Другите нови имена в селекцията на бургазлии са диагоналът Жани Желязков, разпределителите Добромир Димитров и Стефан Георгиев и посрещачът Мартин Пенев.

И през новия сезон играещ спортен директор на Нефтохимик ще е националът Теодор Салпаров, който е титулярно либеро на бургазлии. Мартин Иванов, който вече дебютира за националния отбор на България в турнира за Лигата на нациите на поста либеро, също остава в Нефтохимик. За бургазлии ще продължат да играят диагоналът Петър Христов, посрещачите Георги Петров и Денис Карягин, както и центровете Илия Петков и Стоян Самунев. Вероятността националът Теодор Тодоров да остане в Нефтохимик, е много голяма. Еър Теди може да напусне тима от Бургас само ако получи много изгодно предложение от чужбина, информира Sportal.bg. Бургазлии търсят да привлекат поне още един класен централен блокировач, който може и да е от чужбина.

Отборът на Нефтохимик 2010, който и през този сезон ще бъде воден от Николай Желязков, ще участва в турнира за Купата на Европейската конфедерация по волейбол (CEV).

ВАВРИНКА ЩЕ РАБОТИ С БИВШИЯ ТРЕНЬОР НА ГРИГОР

Бившият треньор на Григор Димитров Даниел Валверду ще работи със Стан Вавринка за сезона на трева, който официално започна вчера. Носителят на три титли от “Големия шлем” обаче не участва на турнира в Хертогенбош, така че включването на венецуелеца ще стане по-плавно. “С удоволствие съобщавам, че ще работя с Дани Валверду за предстоящия сезон на трева. Той е допълнение към екипа ми, начело с Яник Норман, като съм много развънуван да почерпя от широките му познания в света на тениса”, написа Вавринка в “Инстаграм”.

Както е известно, Валверду доскоро беше треньор на Григор Димитров и го изведе до най-големите му успехи – полуфинал в “Големия шлем”, титла от “Мастърс” и от Финалите на АТР.

ГАБРИЕЛА ПЕТРОВА ОТКРИ СЕЗОНА С ПОБЕДА И НОРМАТИВ ЗА СВЕТОВНОТО

Габриела Петрова започна летния сезон по отличен начин. Българската състезателка в тройния скок стана третата родна атлетка с покрит норматив за Световното първенство в Доха през есента след Радослава Мавродиева и Ивет Лалова-Колио. Петрова спечели силния международен турнир “Пааво Нурми” в Турку (Финландия) с резултат от 14.29 метра (+2.6 м/сек). С най-силния си опит с вятър в рамките на допустимите стойности – 14.22 метра (+1.6 м/сек), възпитаничката на Атанас Атанасов покри норматива за планетарния форум, който е 14.20 м.

Петрова премина границата от 14 метра и в петте си сполучливи опита в състезанието – 14.12 м (+0.7 м/сек), 14.10 м (+1.5 м/сек), 14.29 м (+2.6 м/сек), 14.22 м (+1.6 м/сек) и 14.21 м (+1.7 м/сек). Нормативът на Олимпийските игри в Токио догодина е 14.32 метра.

Второто място в Турку зае представителката на домакините Кристина Мякела с 13.97 м, а трета се нареди Теа Лафорд от Доминикана с 13.91 м.

Следващото състезание на Габриела Петрова ще е в събота на “Самарско знаме” в Стара Загора, където заедно с Александра Начева ще участват в скока на дължина.

БОК ИЗВАДИ СЕСТРИ СТОЕВИ ОТ ОТБОРА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ИГРИ

Европейските шампионки по бадминтон Габриела и Стефани Стоеви, които декларираха шумно, че повече няма да играят за България, са извадени официално от спортната ни делегация за Европейските игри в Минск (21-30 юни), информира „Сега”. Ден преди крайния срок за заявки председателят на БОК Стефка Костадинова лично се е обадила на хасковските сестри и ги е попитала дали ще участват. Отговорът е бил “не”, затова на заседанието на Изпълнителното бюро на следващия ден е взето решение те да бъдат задраскани от състава.

Десетина дни по-късно Стоеви са изпратили имейл до БОК, в който пишат, че искат да защитят титлата си от Първите европейски игри в Баку`15. След запитване от БОК оргкомитетът в Минск`19 е отговорил, че след крайния срок не може да се правят изключения. Така българската делегация остава от 87 спортисти.

Стоеви наистина имаха добри шансове да дублират титлата си от Баку. Те обаче излязоха с декларация, че федерацията по бадминтон (БФБ) не им осигурява необходимите средства и няма да представят повече България. БФБ показа документи, че е плащала практически всички техни разноски, но адвокатът на сестрите каза, че ще сезира главния прокурор, а спортното министерство започна проверка на федерацията.

Впрочем Стоеви са заявени за турнира в Мадрид (Испания, $25 000, 12-15 юни) от сериите International Challenge. Там са №1 в схемата при двойките и почиват в I кръг. Заявката им е пратена от БФБ още през март, преди скандала. Федерацията обаче не е оттеглила тяхната заявка и ги е оставила сами да решат дали да участват в Мадрид, което може да е само в качеството им на българска двойка. Същото се отнася и за бъдещите турнири, в които ще искат да играят Стоеви – те могат да бъдат заявявани само от името на национална федерация. И тъй като не са членове на друга, може за това да разчитат само на БФБ, чийто президент Володя Златев заяви, че ръката към тях е протегната за помирение.

БЪЛГАРИЯ С ДЕСЕТА ЗАГУБА В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Волейболистките от националния отбор на България продължават без победа в дебютното си участие в Лигата на нациите. Момичета на селекционера Иван Петков отстъпиха на световните вицешампионки от Италия с 0:3 (19:25, 23:25, 20:25) в първия си мач от турнира в Група 13 от 4-ата седмица на Лигата, игран пред над 2500 зрители в зала “Пала Бартон” в Перуджа.

По този начин България остава на последното 16-о място във временното общо класиране без победа до момента – 10 загуби и една единствена спечелена точка. “Скуадра адзура” пък е втора с 8 победи, 2 загуби и 25 точки. Късно вчера “лъвиците” играха с изключително младия състав на Русия, който в първия си мач в Перуджа надигра Република Корея с 3:1 гейма.

Най-резултатна за българския тим беше Гергана Димитрова с 15 точки (1 ас и 52% ефективност в атака), а Силвана Чаушева завърши с 13 точки (1 блок и 38% ефективност в атака). За “Скуадра адзура” над всички бе Индре Сорокайте с 19 точки.

ТИЙМ ПРЕДЛОЖИ НА СЕРИНА ДА СТАНАТ ДВОЙКА

Австрийският тенисист Доминик Тийм се прояви като голям джентълмен. Той реши да потуши скандала, който избухна между него и американката Серина Уилямс на “Ролан Гарос”, като й предложи да играят заедно на смесени двойки на “Уимбълдън” или Ю Ес Оуъпън.

Припомняме, че помежду им припламнаха искри, макар и задочно, след като организаторите на турнира в Париж решиха да прекратят пресконференцията му след мача от третия кръг, за да може Серина да заеме залата за срещи с медиите. Тийм се ядоса и направи някои коментари, а случката беше нашироко дискутирана. Все още няма реакция от 12 години по-голямата от Тийм американка на предложението му.

South Africa’s Caster Semenya celebrates after the women’s 400 m race during the IAAF Diamond League athletics meeting in Brussels on September 9, 2016. / AFP / JOHN THYS

КАСТЕР СЕМЕНЯ С ПОБЕДА НА 2000 МЕТРА

Южноафриканската атлетка Кастер Семеня спечели старта на 2000 метра на турнира в Монтрьой, Франция. Тя финишира за 5,28:19 минути, а след победата си говори подробно за борбата си с новото правило на ИААФ, което забранява на атлетките с по-високо ниво на тестостерон в организма си и с хиперандрогенизъм да се състезават с жени в дисциплините от 400 метра до една миля от 8 май тази година, докато не се подложат на хормонално лечение за понижаване на нивото на тестостерон. “Аз няма да приемам никакви медикаменти. Защо да го правя? Никога не съм взимала допинг, не съм мамила и няма и да го правя. Адвокатите ми водят дела, аз давам своя отговор на пистата. Мога да бягам и 5000 метра, и полумаратон”, заяви Семеня, чиято коронна дисциплина е 800 метра.

ПЕТИМА БЪЛГАРИ В ТОП 10 НА ИНДИВИДУАЛНИТЕ КЛАСАЦИИ В ЛИГАТА НА НАЦИИТЕ

Петима български национали са в Топ 10 на индивидуалните класации на Лигата на нациите при мъжете след втория уикенд на най-комерсиалната световна волейболна надпревара. Диагоналът Николай Учиков е 7-и сред най-добрите реализатори с общо 84 точки (4 блока и 1 ас). Начело е канадецът Шарън Върнън-Евънс със 107 точки (10 блока и 11 аса), следван от италианеца Габриеле Нели със 105 точки (5 блока и 9 аса) и сърбина Душан Петкович със 103 точки (4 блока и 6 аса).

При блокировачите Светослав Гоцев е 4-и с 14 успешни блока или средно с 0.61 на гейм. Лидер е китаецът Жедзя Жан със средно 0.95 на гейм (общо 19 блока), следван от иранеца Сейед Мусави с 0.68 (15) и Грейъм Виграс от Канада с 0.63 (15).

Георги Сеганов е 10-и при разпределителите със средно 3.04 перфектни подавания на гейм. Първи е иранецът Мир Сайед Маруфлакрани със средно 9.27 перфектни паса. Следват го италианецът Симоне Джанели с 8.85 и Антоан Бризар от Франция с 6.25 перфектни подавания на гейм.

При посрещачите Розалин Пенчев също е 4-и с 31,76% перфектно посрещане. Първи е либерото на Аржентина Сантиаго Данани с 40,30%, следван от германеца Юлиан Ценгер с 37,72% и Милад Ебадипур от Иран с 33,78%. Тодор Скримов пък е 9-и с 24,44% перфектно посрещане.9