ПО СВЕТА – НАКРАТКО

0
2839

ПО СВЕТА

ПРИСЪСТВИЕТО НА НАТО в Черно море и Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие обсъдиха на среща в Букурещ румънският президент Клаус Йоханис и генералният секретар на НАТО ЙенсСтолтенберг. Столтенберг е в Букурещ за участие в неформалната среща на министрите на отбраната от. На съвместна пресконференция Йоханис заяви, че “настоящият контекст е белязан от нарушения на международното право и използване на военна сила, включително в съседство”. Затова, по думите на Йоханис, “отбраната на източния фланг и в района на Черно море трябва да остане приоритет”.

ВЪНШНИТЕ МИНИСТРИ на Йордания, Египет, Кувейт, Обединените арабски емирства, Бахрейн и Саудитска Арабия се срещнаха при закрити врата в Йордания. За разговорите не бяха оповестени почти никакви подробности. Йорданската информационна агенция “Петра” съобщи, че министрите са обсъдили “редица регионални въпроси и сътрудничеството между своите страни”.

ФРЕНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ ЕманюелМакрон все по-често се възприема от своите сънародници като авторитарен и надменен лидер. Това показва допитване на агенция „Елаб“. 76% го наричат надменен, 78% – авторитарен. Само 20% смятат, че той може да обедини Франция. 66% от анкетираните смятат, че неговото участие в дебатите не е свидетелство за промяната на неговия стил и методи на управление. 48% от запитаните не са избрали нито едно от предложените положителни качества на Макрон, а 8% са открили само негативни черти.

БИВШИЯТ постоянен представител на САЩ в ООН Ники Хейли, след като се оттегли от заемния пост този месец, иска хонорар от 200 хиляди долара за лекция пред частна аудитория и предвижване с вип самолет.Споменатите по-горе условия засягат само нейните изяви на територията на САЩ. Ако Хейли бъде поканена да чете лекции в друга държава, тогава нейният хонорар и транспортни разходи се вдигат.

ГОВОРИТЕЛЯТ на Белия дом Сара Сандърс заяви, че американският президент Доналд Тръмп е спечелил изборите през 2016 г. по Божията воля. Доналд Тръмп е първият президент в историята на САЩ, който никога преди това не е работил в държавните институции или въоръжените сили на страната. Той се е стремял към Овалния кабинет дълги години. За пръв път Тръмп заявява за възможното си участие в борбата за президентския пост преди около 30 години. През 1999 г. издига своята кандидатура от името на Партията на реформите, а през 2012 г. – от Републиканската партия. И двата пъти той оттегля кандидатурата си още в началните етапи на надпреварата.