Борисов: Не виждам основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал

Не виждам никакво основание да се свързват отношенията ни с Русия и шпионския скандал. Това каза в началото на днешното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде Канал 3.

“Нямаме нищо против хората, които обичат Русия. Бил съм и в Кремъл, бил съм и в Белия дом, за разлика от някои, които за три години не са били нито на едното, нито на другото място. Това, че някой си е правил срещи, си е негова работа, ние не се бъркаме. Това че някой си прави събори и пее руски песни, по никакъв начин не сме пречили. Но със службите работим по различни хора и процеси – както беше преди години с Денис Ершов и Майкъл Чорни”, заяви премиерът.

“Когато руски олигарси, като Чорни, се опитват да правят проекти в България, то нашите служби работят по тази тема заедно с други партньорски служби, а после и прокуратурата. Аз нямам никаква роля в този процес. Той ще се движи от следствието, което тече”, каза премиерът.

Той бе категоричен, че службите не работят срещу хората, които харесват Русия.

Николай Малинов: Русофилството е планетарна идея, на която съм се посветил-за това ли ме преследват?

Съжалявам, че по такъв начин трябваше да посрещнем 9-и септември. След 1978 година такъв тип обвинения не са повдигани, като моите. “. Това заяви в ефира на bTV обвиненият в шпионаж председател на Движение “Русофили”, бивш депутат от БСП и бивш издател на “Дума” Николай Малинов.

Задържаха ме, преобърнаха всичко. В 7 часа дойдоха вкъщи 30 човека. Аз съм повече притеснен за моите съратници, съмишленци. Притеснен съм за децата, за съпругата си, но важното е да вървим напред. Ако ви разкажа за реакцията на децата и съпругата ми, това ще стане топ новината.  Повечето от полицаите се държаха много любезно и внимателно”, отбеляза той.

“Все пак и в Библията, и по закон те съдят за дела. Може да искам и вятърни мелници да направя. Това, че предлагаш някаква идея за подкрепа и не те подкрепят, не мисля, че е подсъдно. Това бе коментарът му на обвинението на прокуратурата, че Малинов е предлагал през генерал Леонид Решетников на приближения до руския президент Владимир Путин олигарх Константин Малофеев да вземе безвъзмездно активи за над 500 млн. евро, сред които Vivacom, военните заводи “Дунарит” и “Авионамс”, както и медийната група на ТВ7, с цел да не бъдат в ръцете на българската държава.

Познавам Константин Малофеев от 15 години, ние сме единомишленици. От него не съм получавал пари.  Голям приятел съм с Леонид Решетников. Когато български политици са искали връзка с него, съм им давал телефона”, призна още Николай Малинов.

Малинов разказа, че със своя “руски партньор” обсъждали подобен на огласения от прокуратурата сценарий за развитие – създаване на медийна група, в телевизионния бранш, и след това създаване на политически проект, но не намира нищо укорително в това.

“Чуждите организации, на които Николай Малинов се е  поставил в услуга, са със седалище в Руската федерация: “Двуглав орел” и Руският институт за стратегически изследвания (РИСИ)”, заяви вчера по темата главният прокурор Сотир Цацаров.

Тази квалификация в личен план за мен е много обидна. Каузата, на която съм се посветил, е нещо планетарно, нещо много голямо и важно. Русофилството е планетарна идея, контрира Малинов.

Ген. Решетников събира информация за Путин, където си поиска по света, отказах 15 000 евро заплата, за да се занимавам с русофилство, подчерта Малинов.

„Дълбоко съм убеден, че правя нещата си, следвайки моята кауза и убеждения. Не знам, ако имаш намерения, това да е подсъдно. Занимавам се с телевизия от 20 години. Като издател на в. „Дума“, тя се качи на 3-то място от 20-то. Гордея се с постигнатото. Следял съм сделките на Цветан Василев – да следя ги. За намерения ли ме преследват? За това, че искам да направя медиен или бизнес проект. Глупости са твърденията, че имам намерения да променям геополитическата насоченост на България. Не смятам, че външната политика на България е правилна, но това означава ли, че всички русофили сме за затвора. Става дума за 10-годишен период“, каза интелектуалецът.

Той разказа, че е запознал Малофеев с Цветан Василев, като поводът за запознанството бил, защото банкерът “останал на улицата” и търсел подкрепа да се защити и да защити семейството си от “влиятелни кръгове в Русия”. Цветан Василев обаче се отметнал от поети ангажименти спрямо хора в Русия, с които бившият издател на вестник “Дума” го свързал и Малинов се разочаровал от него.

“Да, запознах Малофеев с Цветан Василев. Поводът бе, че беше заплашена дъщеря му и имаше риск за живота му. Затова помоли за връзка с влиятелни кръгове в Руся. Чувствам се омерзен, излъган и обиден от него, той е човекът, който се отметна от договорките”, каза Малинов.

Бившият издател на “Дума”  добави, че се отказал от ТВ7 заради Цветан Василев и неговото отношение.  Той не видя запознаването на Цветан Василев с Малофеев като акт на намерение да се променя геополитическият курс на България през съмнителни бизнес инициативи.

“С Цветан Василев ме запозна в кабинета си Сергей Станишев”, разказа омерзения от банкера беглец бившият издател на “Дума”.

Малофеев разказа, че се познавал с Леонид Решетников – той се познавал с баща му, а проф. Станилов, депутат от “Атака”, го запознал с пенсионирания вече генерал.

Малинов призна и, че дал телефона на Решетников в БСП, но не той организирал срещата на Корнелия Нинова с генерала. И не се съгласи, че хора като Решетников определят кой да е президент на България, но не отговори първоначално пряко защо на Решетников му трябва да знае какви са нагласите в България кой да е президент – предвид социологическо проучване във в. “Дума”.

След повтаряне на въпроса, Малинов обясни, че на Решетников това му е работата, защото е анализатор и такива проучвания се правят и от САЩ, и от ЕС, и “няма нищо лошо”.

Не съм правил срещи, не съм организирал проучвания, а Руският институт за стратегически изследвания е държавна структура в Русия.

На директен въпрос действал ли е като шпионин в полза на две руски организации, Малинов отговори, че тази теза за него е много обидна. Той обяви, че се е посветил на русофилството, защото това е планетарна идея. Малинов приравни русофилството, което тръгнало от България, с цивилизационни процеси като например въздхода на Византийската империя. Той призна, че познава и Александър Дугин и имали общи идеи, но подчерта че обича България.

Получавам съм пари от “Россиская газета” по различни проекти и съм си плащал данъците за това, каза още Малинов, който няколко пъти подчерта, че служи на каузи.

“Ако някъде има счетоводни или друг тип грешки, това не е моя работа”, защити се той. И отрече, да е получавал пари от Константин Малофеев, като уточни, че нямал представа какви са отношенията на олигарха с негови познати, какви заеми и кредити си разменяли.

„Когато някой има някакви намерения това не го прави престъпник. Където има някакви нередни дела, нека някой да ги докаже и да ме накаже. Аз може да поискам и вятърни мелници да направя, за да се издържам, но това не е престъпно. Моите позиции са публични и явни“, подчерта председателят на „Русофили“.

За мен е обидна квалификацията, че съм шпионирал за две руски организации. Русофилството за мен е нещо много свято и планетарно. Съжалявам, че от България тръгна Авраязийския съюз, русофилството и т.н.“, призна той.

Не знам да имаш намерения да правиш партия да е подсъдно”, подчерта Малинов и каза същото за желанието му да прави полителевизия, като даде за пример сътрудничеството си с Russia Today – една от руските медии, считани за рупори на режима на Кремъл.

Бившият издател на “Дума” подчерта, че всичко е било публично.  Да, следя сделките на Цветан Василев, но хората, които ги осъществяват, не ги познавам. За намерения ли ме съдят, попита риторично тойИ определи за глупости обвиненията, че се стреми да промени геополитическият курс. Всички членове на “Русофили” за затвора ли сме, като смятаме, че външнополитическият ни курс е неправилен, добави той.

Малинов подчерта, че подкрепя членството на България в ЕС. Малинов сподели, че при задържането му и обиска на жилището му към него се отнасяли много внимателно.

“Полицията се държа много човешки според мен”, каза бившият издател на “Дума” и определи условията в ареста като скромни, но било “чисто”.

“Имах възможността да остана в ареста и искам да ви кажа, че полицията се държи много човешки и правилно. Условията не са кой знае какви, но е чисто.

“На прокуратурата предстои да ги докаже тези неща, но не мисля, че ще се справи”, смята Малинов.

Стана ясно и, че Русия вече е изпратила дипломатическа нота заради задържането на Николай Малинов, както и на Юрий Борисов и Милен Чакъров, които също са част от ръководството на “Русофили”.

“Когато съм издавал в. “Дума”, съм получавал пари от Русия и съм си плащал за това данъци. Няма нещо, което да не е оформено с договори и да не е минало проверки”, подчерта няколко пъти Николай Малинов.

След подвеждането му под отговорност Малинов е пуснат на свобода срещу 50 000 лева парична гаранция. Наложена му е забрана за излизане от страната. Забрана за влизане у нас за срок от 10 години пък е наложил ДАНС на Решетников. Малофеев вече е част от забранителните списъци на САЩ и ЕС заради финансирането на сепаратистите в Украйна и като такъв вече е персона нон грата за страната ни.

Шефът на ДАНС: Малинов е изготвил докладна за нуждата от геополитическата преориентация на България

При проведените допълнителни мероприятия са придобити данни, че Малинов е изготвил докладна записка на руски език относно необходимостта от геополитическата преориентация на България и известният за всички проект “България”. В същата се предлага да бъдат провеждани редица мероприятия, свързани с определени действия в сферата на вътрешнополитически живот, които да доведат до такава промяна в ориентацията на страната. Това каза председателят на Държавна агенция “Национална сигурност” Димитър Георгиев по време на изслушването си за шпионския скандал, предаде Агенция “Фокус”.

“Ще ви запозная накратко с информацията относно случа, свързан с престъпление срещу Републиката, а именно поставяне на български гражданин в услуга на чужди организации. Както вече знаете, въпросният български гражданин е Николай Малинов, председател на Националното движение “Русофили”. В хода на работата в ДАНС по изпълнение на възложени от прокуратурата на Република България действия с постановления, свързани с разследване на престъпления против финансовата и кредитната система на страната, е установена схема, която е свързана с изградено, функционирано действие по пране на пари.

При проведените мероприятия е придобита информация, че тази схема се използва за трансфер на финансови средства от руски гражданин, който е ръководител на чужда организация “Двуглав Орел”, с интереси в различни области, с интереси в обществения и политически живот на страната. Според данните, с които разполагаме чрез изградената схема, се финансират мероприятия, които пряко засягат националната сигурност на страната”, допълни още Димитър Георгиев.

Той посочи, че двете организации публично са декларирали, че водят хибридна война срещу Запада.

Младен Маринов: Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал

Осем лица са задържани за 24 часа по шпионския скандал. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на изслушването си за шпионския скандал, предаде Агенция “Фокус”.

“В МВР на 9 септември 2019 г. е постъпило постановление от Специализираната прокуратура за оказване в рамките на компетентността на МВР съдействие при провеждане на действие по разследване от служители на СДВР по досъдебно производство”, обясни Маринов.

Министърът посочи още, че в изпълнение на същото служителите на СДВР са оказали такова съдействие на Специализираната прокуратура, като са проведени различни по вид действия по разследването, огледи, претърсвания, изземвания, лични обиски и други действия по разследването на територията на град Перник, град София и Брезник.

В резултат на тези действия със заповед за задържане съгласно Закона за МВР до 24 часа са задаръжани 8 лица, които са предадени на следствените органи в рамките на изпълнение на постановлението. В рамките на срока на задържането въпросните лица са конвоирани до сградата на следствения отдел на Специализираната прокуратура, където са предоставени на следовател за продължаване на процесуалните действия с тях. По отношение на конкретика по разследването, за съжаление не мога да дам повече информация”, допълни още министърът.

Притеснени сме от това, което чуваме за протестите – че могат да възникнат нарушения на обществения ред, каза Младен Маринов пред журналисти.

Той посочи, че по тази причина се взимат допълнителни мерки. Попитан дали има сигнал, че протестите срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор, могат да прераснат в бунт за сваляне на правителството, Маринов посочи, че такъв точно все още не е пристигал в МВР.

“Имаме множество сигнали, които взимаме предвид. Наблюдаваме обстановката. Протестите бяха заявени както е по закон в Столична община. От наша страна бяха взети мерки за недопускане на нарушения, продължвааме да наблюдаваме сиутацията”, посочи още Маринов.

Кольо Колев: Шпионският скандал е продължение на предизборната порнография

Имаме аналогични случаи в други посткомунистически държави. Казусите в прибалтийски държави с руски шпиони са много и разнообразни. Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия политологът Румяна Коларова по повод разгорелия се у нас шпионски скандал.

Това не е нищо друго освен продължение на предизборната порнография, която вече придобива и международен привкус, заяви социологът Кольо Колев.

Свидетелят бива задържан с белезници и отведен. Това е извън всякакви правни норми. Това е един показен шум, с предимно вътрешнополитическа цел. Това е опит на властта да направи един реверанс на традиционното дясно у нас във връзка с предстоящите местни избори. При този вот вече става въпрос за властта като цяло, не само за местни избори, посочи Колев.

Всички симпатии към Русия са абсолютно легитимни, стига да не прекрачват определени граници. Това е медийна пушилка, която ще се разсее. Тя се използва за вътрешно и външнополитически цели. Това е, както казва премиерът, пунта мара и шменти капели, подчерта Кольо Колев.

Сотир Цацаров пред парламента: И на Малофеев е забранено да влиза в България

Главният прокурор Сотир Цацаров съобщи пред парламента, че днес председателят на ДАНС е наложил забрана на руския гражданин Константин Малофеев да влиза в България за срок от 10 г. Главният рокурор  пристигна в Народното събрание по искане от партия “Атака”.

Обвинител №1 дава информация пред народните представители относно шпионския скандал. По него бе овнинен председателят на НД “Русофили” Николай Малинов.

Вчера стана ясно, че бившият генерал от руското разузнаване и общественик Леонид Решетников е с 10-годишна забрана за влизане в България.

Обвиненията за престъпление срещу Републиката не са атака срещу движение “Русофили”, каза главният прокурор пред парламента, цитиран от “Фокус”.

“Девети, десети, такова е наказателното производство” ,каза Цацаров във връзка с провеждането на процесуално-следствените действия точно на 9 септември.

“И още нещо – мога да го кажа съвсем ясно – това не е атака срещу движение “Русофили”. Обвиняемият е председател на това движение, но отговорността, която той трябва да носи, е за неговите лични действия. Фактът, че движението е било използвано от него за определени цели, не означава, че трябва да хвърлим сянка или да преследваме за идеи членовете на това движение. Това не е разделение на българското общество или опит за разделение на русофили и русофоби. В крайна сметка в случая става въпрос не за това на чии национални интереси служиш, а че увреждаш българските национални интереси”, допълни още Цацаров.

Действията по разследването на шпионския скандал продължават и към момента, увери Цацаров.

“Ако съм закъснял, моля да бъда извинен. Темата на изслушването е такава, каквато ми е съобщена и такава, каквато съм разбрал от медиите. Влизам в движение и доколкото разбирам, темата за ислушването е свързана с осъществяваното от прокуратурата разследване за престъпление против републиката”, каза Цацаров от трибуната на НС.

“По отношение на информацията, която може да ви бъде предоставена. Налица са две законови разпоредби, които я ограничават. Първата е разпоредбата на Закона за съдебната власт. По силата на Закона за съдебната власт и разпоредбата на чл. 74, т. 16, както и решението на Конституционния съд от 2017 г. Народното събрание не може да изисква от главния прокурор доклад относно дейността на прокуратурата за конкретно наказателно производство. Същевременно действа разпоредбата на чл. 98 от НПК, която изисква разрешение от наблюдаващия прокурор. Независимо от тези две разпоредби и съответно със стремежа и разбира се, задължението от моя страна – от една страна законът да не бъде нарушен, но от друга страна да бъде оказано необходимото уважение и правото на информираност на Народното събрание, ще ми позволите да представя пред вас възможните факти, които могат да бъдат представени”, заяви още Цацаров.

Главният прокурор посочи, че те ще са в границите на разрешеното от наблюдаващия прокурор.

“С каквото разрешение със съответни граници, разполагам писмено”, допълни още Цацаров. Той поясни, че досъдебното производство е започнало на 3 юли тази година.

“До настоящия момент извършените действия по разследването по това досъдебно производство, което се води в Специализираната прокуратура, са следните. Извършени са 11 претърсвания на помещения, адреси. Всяко от тези претърсвания е извършено с предварително разрешение на съдия от специализирания наказателен съд. В хода на претърсването са иззети компютърни конфигурации и документи. Извършени са пет броя претърсвания на моторни превозни средства, отново с предварително разрешение на съдия. Извършени са осем лични обиска на лица”, допълни още Цацаров.

Той поясни, че са разпитани 15 свидетели, а осем лица са задържани.

http://epicenter.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST