В рамките на проявите по повод 100-годишнината на немската архитектурно-дизайнерска школа Баухаус, оказала трайно влияние върху архитектурата и изкуствата в Европа и света, в Балчик гостува изложба “Школата Баухаус и архитектурата на Българското Черноморие“. Тя бе официално представена в Художествената галерия на Балчик от проф. Росица Никифорова – председател на „Варна Дизайн Форум“. Включва 37 пана и показва примери от Варна, Балчик, Бургас, Несебър, Созопол, съобщи кореспондентът на Радио Варна Албена Иванова.

Архитект Никифорова изтъкна ролята на Баухаус за развитието на модерната архитектура по Черноморието и очерта приноса на първите архитекти, възпитаници на тази школа. Балчик присъства в изложбата с девет пана и толкова сгради. Осем от показаните вили са проектирани от румънската архитектка Хенриета Делавранча-Жибури и са построени в един много кратък период (1933-1937).

„Тази уникална жена прави невероятен пробив в професията. Успяла е по категоричен начин. Вилите, които прави, това са поредица от сгради, в един много кратък период проектирани и построени, които са уникални като постижения. Балчик може да се гордее с наличието все още на такива сгради. Този период от създаването на архитектурата не е оценяван в достатъчна степен“, подчерта проф. Никифорова, но посочи, че вече започва да се усеща, че все повече хора, които обитават такива сгради, си дават сметка, че живеят в архитектурна ценност.

Тя припомни, че това е наследство от периода, когато България и Румъния са имали споделени управления на територията на Балчик. Някогашната бохема е била добре настроена към територията на града, с всички романтични чувства, които предизвиква природата му. Това събиране на характеристики, на обстоятелства и на хора, е довело до този изключителен резултат в Балчик, отбеляза проф. Никифорова.

Седем от вилите и днес може да бъдат видени в приморската част на Балчик. Сред тях са днешният исторически музей, Бяла къща, бившият общински детски комплекс, вила Избънда в Двореца, Домът на филмовите дейци. Други две вили, дело на арх. Делавранча, са изчезнали. Къде са били те, обяснява местният архитект Велин Нейчев: Вила „Ветровете, вълните“ на генерал Расовичеану, 1933 г., се е намирала зад сегашния хотел „Мистрал“, а другата е „Вила Лучия Попович – Лупа“ (Вила на любовницата), 1934, и била зад Нов плаж.

След Варна и Бургас, в Балчик архитектурната изложба ще остане месец, а през октомври ще продължи пътя си към столицата.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST