Шефът на хакера: Кристиян е беззащитна жертва, защото…

0
1690

“Аз бях плътно до него, когато започнаха събитията. Аз разбрах вторник, когато колегите от ГДБОП дойдоха. Ние много си сътрудничим с тях и първото ми предположение беше, че идват да им съдействаме, защото много пъти сме си помагали. Те са идвали на много наши конференции и семинари”. Това каза работодателят на хакера-вълшебник Кристиян – Георги Янков. “Когато показаха белезниците, разбрахме, че идват за Кристиян. Той се държа изключително зряло и спокойно. Казаха, че е заподозрян в източването на данни от НАП. Съвсем свободно общувахме с господата от ГДБОП. Те идват след по-малко от 24 часа, откакто е извършено престъплението”, споделя още мениджърът на компанията за киберсигурност, в която работи Кристиян.  “ГДБОП лично познават Кристиян и не са се запознали с него по време на ареста. Някои от конференциите на фирмата ни са на много високо технологично ниво. Няма как да цитирам съвместните проекти, в които са работили, но са на много високо ниво. Всичко е строго конфиденциално”, обясни той.  Мениджърът на компанията за киберсигурност категорично смята, че Кристиян не е източил данните от НАП. Той разказа, че го познава вече близо година и момчето е “нещо като легенда в офиса”.  Янков обясни, че Крис не е вълшебник, а познава технологиите много добре. “Стандартът му на живот е нормален за това, което изкарва. Ние заставаме плътно зад него. Аз ще се държа встрани то това, което работят адвокатите. Като започнем с това, с което той е известен. Показал е перфектно, че той познава етичното хакерство. Той не е хакер, а специалист по киберсигурност”, обясни мениджърът.   “През 2017 година никога никой не го е карал да го прави. Никой не реагира почти един месец, след като той е разбил сигурността на сайта. Ако говорим, че данните на НАП са важна информация – така е”, съгласи се Янков. “Работим с клиенти в цял свят. Той има достъп до безценни данни и ако търси облага, това е нещото, с което би злоупотребил. Имаме пълен контрол върху трафика в офиса. Категорично смятам, че той е набеден. Пефектната жертва е 20-годишен, който може да го направи и е беззащитен”, заключи той.

“Ситуацията се разви по изключително порочен начин. Абсурдно е да бъде повдигнато обвинение на 24-тия час, след като има 4 реда мотиви по същество. От прокуратурата научихме какви доказателства те имали. Ние в древния Рим ли сме”, пита адвокат Любен Казанлиев, който ще защитава Кристиян в съда. “В тези редове имаше само името на машината, която е пострадала. Всичко останало – какъв бил “лок файла” и какво е изтекло. Обвинението е най-тежкото за киберпрестъпление, за да се задържи в ареста, но формулирането му е абсурдно. Той е удобният виновен”, посочи адвокатът.   “Аз си направих труда да разгледам файла, останал в архива. Той съдържа име на кирилица и Никой IT специалист в България не си изписва името на кирилица. Това са следи оставени през Windows, а Крис работи само с Linux”, обясни още защитникът на Кристиян.    “Крис смята, че е натопен от конкуренцията. Самото обвинение е негодно. Той сподели, че цяла нощ са се опитвали да го накарат да си признае някакви факти. Искали са да признае, че той е извършителя на това деяние и защо да го прави, след като има доказателства, че не е той”, допълни адв. Георги Стефанов.  Прокуратурата иска да чете обвинение, което няма дата и период на извършване”, допълни той. Всеки може да си кръсти файла “Крис”. Името на лога може да бъде променено, а самият файл е текстов и може да се редактира и мога да го прекръстя на “Иван” и утре да търсят него. Не е нормално да му се съсипе живота за нещо, което не е извършил”, каза още Казанлиев.

Адв. Стефанов разкри, че момчето няма да признае, че е виновен, защото не е извършил деянието.  Защитниците са категорични, че Крис трябва да бъде освободен и обвиненията да бъдат свалени.  По-рано днес в студиото на сутрешния блок на bTV експерти посочиха, че за да има по-голяма киберсигурност трябва да се правят специални тестове в сайтовете, с които да проверят дали е възможно външни лица да пробият системата. Показваме, че не е много трудно да се хакнат тези сайтове. Те обясниха, че няма как да има 100% защитена система и трябва да се внимава в тази насока. Те не могат да кажат кога един “бял” хакер става “черен” и поискаха служителите да се обучават на световно ниво, за да бъдат по-подготвени за подобни ситуации.

https://blitz.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST