дом Акценти Човекът, който върна Южна Добруджа на България

Човекът, който върна Южна Добруджа на България

0
1627

Годината е 1894 г. В новата столица София се ражда бъдещият престолонаследник на цар Фердинанд Сакскобургготски и княгиня Мария Луиза. Негов кръстник става папа Лъв ХІІІ, който му дава титлата княз Борис Търновски. Кръщението в католическата вяра е възможно, благодарение на промяна в Търновската конституция и е едно от условията за сключването на брака на родителите му. Две години по-късно младият княз се сдобива с нов кръстник – руския император Николай ІІ.

Борис III се обучава във Военната академия, участва в Балканските войни, както и в Първата световна война като офицер за свръзки и скоро се издига във военния ранг. След края на войната страната изпада в криза, а цар Фердинанд абдикира. Тогава на Борис му се налага да поеме тежката задача с управлението на една изтощена от войни държава.

В периода между двете световни войни цар Борис е изправен пред няколко големи държавни сътресения. Той успява да се справи с преврата от 9 юни 1923 година. Новият цар управлява без много шум, опитва да бъде близък до народа и да изгражда своя мрежа от приближени лица. Борис III стабилизира отношенията на България с останалия свят, но строго наказва и преследва комунистите.

След преврата от 1934 г. царят използва кризата в страната, за да започне своето авторитарно управление. Оценките за неговото царуване са различни, но никой не може да отрече решителността, с която управлява страната в най-размирните времена на 20 в.

Няколко са ключовите моменти за българското население от царското време.

Тогава за първи път е разрешено на жените да гласуват на избори. И въпреки участието на България във Втората световна война, на страната на Третия райх, българските евреи от територията на страната не са депортирани. Тази тема е особено чувствителна, защото евреите от Македония и Беломорието са депортирани в концентрационни лагери.

Голямата заслуга на цар Борис си остава връщането на Южна Добруджа. След края на Първата световна война България губи голяма част от територията си. Стремежът към възвръщането им е причина за включването на страната към Тристранния пакт.

https://www.vesti.bg