ЦИК не призна жребия, теглен в Добрич при консултациите за евроизборите

0
946

Централната избирателна комисия не призна жребия, изтеглен по време на консултациите на политическите сили за евровота, които се проведоха на 28 март в Добрич.

В консултациите тогава не участваха членове на представената от Николай Бареков в Европейския парламент партия „България без цензура”/ББЦ/. Така, след постигнат от партиите консенсус, бе изтеглен жребий и мястото в РИК, което се полагаше на ББЦ, отиде при Реформаторския блок.

ЦИК обаче смята, че провеждането на жребия е неправилно тълкувание на Изборния кодекс и че в случая трябва да се приложи друга алинея „и парламентарно представената партия с най-голям неоползотворен остатък да получи едно допълнително място”.

„Централната избирателна комисия намира, че следва да назначи в състава на РИК – Добрички, въз основа на предложенията на парламентарно представените партии и коалиции, един член, предложен от коалиция „Реформаторски блок“, и един допълнителен член от партия „Движение за права и свободи“, която е партията с най-голям неоползотворен остатък съгласно чл. 61, ал. 8 ИК.”, се казва в решението на ЦИК от 4 април.

Така ГЕРБ ще има 5 места в РИК, БСП – 4, ОП и ДПС по 2, „Воля” – едно, а РБ остава с едно място, вместо с две. С решението си ЦИК назначава Районната избирателна комисия в Осми район – Добрички, в състав от 15 членове. Председател е Добромир Добрев от ГЕРБ, зам.-председатели са Мелекбер Абил /ДПС/ и Галя Николова /ОП/, секретар – Валя Пейчева/БСП/.

Районната избирателна комисия встъпва в правомощията си на 6 април. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез Централната избирателна комисия в 3-дневен срок от обявяването му.

“Няма да обжалваме”, заяви за Дарик Михаел Игнатов от РБ. Той допълни, че решението на ЦИК е законосъобразно и правилно, но по думите му “остава открит въпросът защо бяхме подведени от областната администрация при провеждането на жребий, след като Изборния закон е ясен”.

Източник: www.dariknews.bg