Цената на новите изтребители за България

0
968

Американският конгрес е одобрил финансовата рамка за придобиване на 8 многоцелеви изтребителя F-16 блок 70 от България, съобщиха от пресцентъра на министерство на отбраната.

В 16.15 ч. вашингтонско време (23.15 ч. българско време) на сайта на Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на САЩ беше публикувано съобщение, в което се посочва, че конгресът на САЩ е дал разрешение България да получи възможност за закупуване на цялостен пакет за 8 многоцелеви изтребителя F-16 блок 70 на стойност 1,6 млрд. долара.

Пакетът включва стойността на осемте самолета с пълен комплект въоръжение „въздух-въздух” и „въздух-земя”, всички допълнителни системи на самолета, както и бъдещите модернизации и нововъведени оръжейни системи.

Това е максималната финансова рамка на проекта за придобиване на нов тип многоцелеви изтребител от България. Тече двуседмичен срок, в който американското правителство ще предостави на българската страна проект на договор, в който очакваната цена за придобиване на осемте самолета с пакет от необходимите бойни способности ще бъде в рамките на 1,2 млрд. долара.

След изтичане на срока и получаване на проекта на договор преговорният процес ще продължи.

Министерството на отбраната със задоволство отбелязва факта, че в кратки срокове конгресът на САЩ взе решение за износ към България на високотехнологичната платформа и системите към нея.

Първоначално българският парламент даде разрешение цената на 8 нови многоцелеви изтребителя да не надхвърля 1,8 млрд. лв. По-късно депутатите приеха допълнително решение международният договор за придобиване на нов боен самолет да се отклони от посочената цена. www.vesti.bg