ЦВЕТЯ ПРЕД ПАМЕТТА НА МЪЧЕНИЦИТЕ

0
1177

С полагане на цветя във Военно гробище – музей в Добрич и молитва за упокой на загиналите в битката при Чанаккале по време на Първата световна война представители на мюсюлманската общност отбелязаха Деня на мъчениците – 18 март.

На възпоменателното тържество присъстваха и православни духовници, както и посланикът на Република Турция в София Н. Пр. Д-р Хасан Улусой.

„На този ден почитаме паметта на войниците, загинали в името на отечеството навсякъде по света.” – подчерта в словото си турският посланик. Той припомни, че във Военно гробище Добрич са погребани около 300 турски войници. „На това място по време на Първата световна война българи и турци са воювали рамо до рамо и са загинали тук – нещо, което за първи път се е случило в историята.

Н. Пр. Д-р Хасан Улусой напомни, че най-голямата подкрепа за приемането на България в НАТО на 29-ти март преди 15 години беше оказана от страна на Турция и отбеляза, че турците и българите, които преди 103 години, по време на Първата световна война, за първи път като съюзници са защитавали българските територии в окопите на Добруджа, днес вече като съюзници в НАТО заздравяват все повече и повече приятелството помежду си.

Посланик Улусой изтъкна, че за да укрепне още повече турско-българското приятелство и за да се развие културата на съвместно съжителство е важно добрите примери от общата ни история като Добруджанските битки да се извеждат на преден план, защото само с подобни примери може да се гарантира доброто бъдеще на две приятелски, съюзнически и съседни страни.

Тази година „18 март-Денят на мъчениците“ за пръв път беше отбелязан във Военното гробище-музей в Добрич, където са погребани мъчениците, загинали по време на Добруджанските битки.