ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА НАУЧИХА НОВИТЕ СИ СЪПЕРНИЦИ В ЕЛИТНАТА ГРУПА;БЪЛГАРИЯ ПОБЕДИ АНГЛИЯ ЗА ВТОРИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ;ПСЖ ПРОДАВА НЕЙМАР;УКРАЙНА СПЕЧЕЛИ СВЕТОВНАТА КУПА ЗА МЛАДЕЖИ;АБРАМОВИЧ ДАВА НА ЛАМПАРД ПОНЕ ДВЕ ГОДИНИ В ЧЕЛСИ;КИЕЗА ПОВЕДЕ МЛАДИТЕ ИТАЛИАНЦИ КЪМ ВПЕЧАТЛЯВАЩ ОБРАТ СРЕЩУ ИСПАНИЯ;МОХАМЕД САЛАХ ОТКАЗАЛ НА РЕАЛ;УРУГВАЙ НАБЪРЗО СЕ РАЗПРАВИ С ЕКВАДОР;РАШФОРД СЪЩО ПОЖЕЛА СЕРИОЗНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА СИ;КОНТЕ НАСТОЯВА ЗА ТРИМА ИГРАЧИ;АЯКС ПУСКА ЗИЕШ СРЕЩУ 35 МИЛИОНА ЕВРО

0
893

 

 

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА НАУЧИХА НОВИТЕ СИ СЪПЕРНИЦИ В ЕЛИТНАТА ГРУПА

Станаха ясни новите членове на Елитните юношески групи на България, след като се изиграха последните баражи. Отделно при най-големите и най-малките имаше по един щастлив отбор, който влезе без игра. При 19-годишните това е Царско село (София), а при 15-годишните, където играе отборът на Добруджа – друг столичен отбор: Витоша 13 (София). Другият нов член в групата на младите добруджанци е УФК Асти (Хасково), който се наложи над състава на Спартак 1918 (Варна) с 2:1. Въпреки че губеха с 0:1, младите хасковлии показаха по-качествен футбол, стигнаха до крайния успех и напълно заслужено ще играят в Елитната група до 15 години.

Така отборите на УФК Асти (Хасково) и Витоша 13 (София) ще заемат местата на Ботев (Враца) и Верея (Стара Загора), които отпаднаха от групата, след като завършиха на последните две места. Припомняме, че тимът от Добрич, треньор на който е Димитър Недялков, зае 14-о място в крайното класиране с актив от 17 точки – след 3 победи, 8 равенства и 19 загуби. Шампион стана столичният Левски.

БЪЛГАРИЯ ПОБЕДИ АНГЛИЯ ЗА ВТОРИ ПЪТ В РАМКИТЕ НА ДВА ДНИ

Националният отбор на България по плажен футбол победи за втори път само в рамките на два дни изключително класния тим на Англия. Двата тима се срещнаха отново в полския град Краков, изигравайки демонстративна среща като част от прекрасния фестивал на плажните спортове. Той продължава през целия месец юни с участието на шест клубни полски отбора, а България и Англия бяха поканени от организаторите да изиграят две срещи.

След като в първата нашите биха с 4:3, те надделяха и във втората с 5:4. Родните “лъвове” повеждаха на два пъти през първата третина с попадения на Филип Филипов, но островитяните успяваха да изравнят. През вторите 12 минути Павел Адамов с гол от центъра отново изведе тима ни напред, но звездата на англичаните Алън Кларк възстанови за трети път равенството. В последната част България реши всичко в своя полза с попадение на Иван Мартинов от дузпа и трети гол на Филип Филипов – 5:3. 7 секунди преди края “Трите лъва” намалиха, но времето и силите не им достигнаха за нещо повече. В тази среща участие не взе Мартин Недков, който счупи ръката си по време на първия спаринг.

Мачът отново се изигра на уникално спортно съоръжение на централния площад в красивия полски град. След двубоя плажните ни “лъвове” получиха специална купа от домакините.

Трябва да се отбележи, че това е трета поредна победа на тима ни над Англия – нашите биха този съперник и във финалите на ЕВРОлигата в Сардиния през миналата година. Именно за новото издание на най-силния турнир на Стария континент се подготвяха в Полша българите. Тази година те няма да участват в квалификациите за световното първенство, но отново ще търсят силно класиране в ЕВРОлигата, която стартира през юли в Назаре, Португалия.

УРУГВАЙ НАБЪРЗО СЕ РАЗПРАВИ С ЕКВАДОР

Еквадор се оказа прекалено лесно препятствие за един от фаворитите на „Копа Америка” – Уругвай. Отборът на легендарния Оскар Табарес спечели първия си мач на турнира с 4:0 и оглави класирането в група “С”, в която са още Чили и Япония.

Двамата най-добри реализатори в историята на националния отбор – Луис Суарес и Единсон Кавани, не пропуснаха да се разпишат. Преди тях Николас Лодейро откри резултата за “урусите”, а след почивката Артуро Мина си отбеляза автогол. За тежката загуба на Еквадор много допринесе и червеният картон на Хосе Кинтеро още в 24-ата минута. Грешка на Диего Годин можеше да доведе до гол за Еквадор в началните секунди, но Енер Валенсия не стигна до топката. В ответната атака Кавани претендираше за дузпа за игра с ръка на защитник в жълто в наказателното поле. Реферът Андерсон Даронко правилно прецени, че няма основания да отсъди наказателен удар. Не бяха изминали и три минути от първия съдийски сигнал, когато Суарес стреля с глава, а бранител на Еквадор изчисти малко пред голлинията. Мощният натиск на “урусите” все пак доведе до гол. В 6-ата минута Суарес центрира към Лодейро, който овладя на гърди, преодоля противников бранител и прати топката в мрежата. Не след дълго гол на Кавани беше отменен – нещо, което се повтори и в началото на второто полувреме. В 24-ата минута Кинтеро удари в лицето Лодейро при едно въздушно единоборство и беше изгонен с директен червен картон. От тук до края остана да се разбере само с какъв резултат ще спечели Уругвай. Еквадорският страж Александър Домингес направи няколко майсторски спасявания, предимно след удари на Кавани, но само той нямаше как да отърве тима си от разгром. В една ситуация и гредата му помогна след технично отклоняване с пета от страна на Кавани. Нападателят на Пари Сен Жермен покачи на 2:0 в 33-ата минута, възползвайки се от добрата игра с глава на Годин. Малко преди почивката по идентичен начин Мартин Касерес свали топката за Суарес и той не сбърка. Това беше гол номер 57 за футболиста на Барселона с екипа на Уругвай, а Кавани има 47.

Второто полувреме беше доста по-скучно. Уругвай вече не атакуваше толкова яростно, но пред вратата на Домингес отново имаше сериозни пропуски. В 78-ата минута Артуро Мина не се ориентира добре и вместо да изчисти топката, я прати зад гърба на безпомощния Домингес.

Уругвай е 15-кратен шампион на Южна Америка. В следващия си мач “урусите” излизат срещу Япония на 21 юни.

ПСЖ ПРОДАВА НЕЙМАР

Има голяма вероятност бразилската звезда Неймар да си тръгне от Пари Сен Жермен това лято, информира “Екип”. Авторитетното издание твърди, че парижани са готови да продадат нападателя, ако получат достатъчно примамливо предложение. Това означава, че френският гранд няма да иска да се раздели с Неймар за по-малко от 222 млн. евро – рекордната сума, която клубът плати на Барселона за него през 2017 година.

Самият Неймар също настоява за трансфер. Той е споделил пред хора от обкръжението си, че е уморен от постоянните скандали в ПСЖ и иска да се завърне в Испания. Не е тайна, че интерес към него проявява Реал (Мадрид). Агентът Пини Захави вече се е заел със задачата да осъществи желанието на 27-годишния бразилец.

Новината на “Екип” идва в деня, в който президентът на ПСЖ Насер Ал-Хелаифи даде да се разбере, че вече няма да толерира непрофесионалното отношение на звездите на тима към задълженията им, както и скандалите помежду им. Със сигурност един от визираните футболисти е Неймар.

През миналия сезон нападателят взе участие само в 17 мача в Лига 1 заради контузии. В тях той се разписа 15 пъти, а 5 от головете му бяха от дузпи. Неговият договор с френския клуб е до 2022 година.

УКРАЙНА СПЕЧЕЛИ СВЕТОВНАТА КУПА ЗА МЛАДЕЖИ

Украйна спечели за първи път в историята си световната купа за младежи до 20 години, след като Владислав Суприаха вкара два гола и беше с основна заслуга за обрата и победата с 3:1 срещу Република Корея.

Кан-Ин Ли даде аванс на корейците още в петата минута от дузпа, но Суприаха се възползва от разбъркване в наказателното поле на азиатците в 34-ата и изравни. Нападателят на Динамо (Киев) получи извеждащо подаване от Юкхум Конопля в 52-ата минута, а в 89-ата Георги Цитаишвили подсигури победата за украинците с диагонален шут. Корейците удариха напречната греда при 1:2 в 70-ата минута.

АБРАМОВИЧ ДАВА НА ЛАМПАРД ПОНЕ ДВЕ ГОДИНИ В ЧЕЛСИ

Легендата на Челси Франк Лампард почти сигурно ще поеме тима през следващите дни, след като е получил уверение от собственика Роман Абрамович, че ще остане на поста си поне две години, пише “Таймс”. Според изданието руският милиардер лично се обадил на бившия халф, за да му съобщи, че ще му даде време от два трансферни прозореца, за да докаже, че е достоен да е мениджър на лондончани. Тъй като Челси е наказан с трансферно ембарго за следващите два такива, то това означава, че получи ли работата, Лампард ще остане на “Стамфорд Бридж” не само през сезон 2019/20, но и през 2020/21. Маурицио Сари напусна клуба, който ще трябва да плати компенсация в размер на 4 млн. паунда на Дарби Каунти, ако привлече техния наставник. “Овните” предложиха на англичанина нов договор, но най-вероятно той ще предпочете да се завърне в тима, в който прекара 13 сезона като футболист.

КИЕЗА ПОВЕДЕ МЛАДИТЕ ИТАЛИАНЦИ КЪМ ВПЕЧАТЛЯВАЩ ОБРАТ СРЕЩУ ИСПАНИЯ

Домакинът Италия направи летящ старт на европейското първенство за младежи до 21 години. Пред около 30 000 зрители на “Ренато Дал’Ара” в Болоня “адзурите” победиха Испания с 3:1, а над всички беше Федерико Киеза, който отбеляза два от головете. Испанците поведоха с попадение на Дани Себайос, но постепенно изпуснаха инциативата.

И двата отбора излязоха с впечатляващи състави. Италианците, водени от Луиджи Ди Биаджо, започнаха в предни позиции с Мойс Кийн, Николо Дзаниоло и Киеза, а селекционерът на Испания Луис де ла Фуенте имаше в средата на терена и в нападение футболисти като Себайос, Карлос Солер, Фабиан Руис, Микел Оярсабал и Борха Майорал.

Младите “адзури” загубиха именно от този съперник финалa през 2013 година, а не го бяха побеждавали от 2006-а. Изглеждаше, че тази серия ще продължи, защото още в 8-ата минута Дани Себайос изненада Алекс Мерет с неспасяем изстрел, попаднал в горния десен ъгъл на вратата. Себайос беше избран за най-добър футболист на предишното европейско първенство и през първото полувреме показа, че това не е било никак случайно. Груба грешка на вратаря Унай Симон обаче обърка плановете на испанците. В 36-ата минута той не прецени добре ситуацията след пробив по левия фланг на Киеза и позволи топката да влети в близкия му ъгъл. Малко преди почивката Дзанило се контузи и вместо него Ди Биаджо пусна любимеца на феновете в Болоня Рикардо Орсолини.

В 64-ата минута резервата Патрик Кутроне задържа умело топката в наказателното поле, а най-добра позиция бе заел Киеза, който отблизо опъна мрежата за 2:1. Кутроне имаше участие и при третия гол. Той беше задържан от Солер, а след намесата на ВАР реферът даде дузпа за Италия, която Пелегрини реализира.

МОХАМЕД САЛАХ ОТКАЗАЛ НА РЕАЛ

Звездата на Ливърпул Мохамед Салах е отхвърлил възможността да премине в Реал (Мадрид) или Ювентус това лято, твърди “Мирър”. Двата клуба са били приготвили оферти към мърсисайдци на стойност 150 милиона паунда. Играчът бил изкушен от идеята, но уверил мърсисайдци, че няма намерение да напуска. Той обаче ще обмисля отново бъдещето си следващото лято. След като помогна на Ливърпул да спечели Шампионската лига този сезон, сега египтянинът се надява да изведе тима и до първа титла в първенството от 30 години. След пристигането си в клуба 26-годишният футболист има отбелязани 71 гола в 104 мача.

Реален интерес е имало и към съотборника на Салах Садио Мане, но той също обявил, че остава на “Анфийлд”.

РАШФОРД СЪЩО ПОЖЕЛА СЕРИОЗНО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТАТА СИ

Манчестър Юнайтед иска да удължи договора на Маркъс Рашфорд, съобщава “Sun”. 21-годишният англичанин обаче е поставил своите сериозни искания за заплата в размер на 350 хиляди паунда на седмица, за да постави подписа си под нов контракт за четири години.

Двете страни продължават да преговарят, но е много вероятно “червените дяволи” да отговорят на изискванията на младока, за да парират опитите на Реал (Мадрид) и Барселона да вземат играча, който навлиза в последните 12 месеца от сделката си. Миналия сезон Рашфорд записа 47 мача за Манчестър Юнайтед, в които отбеляза 13 гола и даде 6 асистенции.

КОНТЕ НАСТОЯВА ЗА ТРИМА ИГРАЧИ

Новият треньор на Интер Антонио Конте има три основни трансферни цели за лятото. Специалистът настоява клубът да се подсили основно в атака, като държи на “Сан Сиро” да бъдат привлечени Един Джеко от Рома и Ромелу Лукаку от Манчестър Юнайтед. Другият, желан от Конте футболист, е Николо Барела от Каляри. Интер вече води разговори за привличането и на тримата. “Нерадзурите” са приготвили 15 милиона евро за Джеко, 70 милиона за Лукаку и още 35 милиона за Барела.

Преди да бъдат осъществени тези трансфери обаче, в Интер искат да решат бъдещето на Мауро Икарди, който не влиза в плановете на Конте. “Нерадзурите” се надяват да го продадат и да приберат сума над 100 милиона евро, но играчът заплаши, че ще отнесе въпроса в съда и ще поиска договорът му да бъде прекратен.

 

АЯКС ПУСКА ЗИЕШ СРЕЩУ 35 МИЛИОНА ЕВРО

Крилото на Аякс Хаким Зиеш може да стане поредният играч, който ще си тръгне от “Амстердам Арена” през лятото. 26-годишният футболист е желан от Рома. Спортният директор на “вълците” Мончи иска да го доведе на “Олимпико”, но цената от 40 милиона, която Аякс иска за него, се струва твърде висока на римляните.

Всъщност обаче тази цена може да падне до 35 милиона евро, тъй като мароканецът има джентълменско споразумение с шефовете на Аякс да го продадат, ако в клуба постъпи оферта на такава стойност, твърди “Де Телеграф”. Последната дума за привличането на Зиеш в Рома ще има новият треньор Пауло Фонсека. Той ще прецени дали крилото ще му бъде от полза.

Зиеш направи изключително силен сезон с екипа на Аякс, в който отбеляза 21 гола и направи 24 асистенции в 49 мача във всички турнири. Той бе и в основата на доброто представяне на холандския тим в Шампионската лига и достигането до 1/2-финала.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST