ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА ОБЛАСТНОТО ДЕРБИ; ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ” С 5:1 В КОНТРОЛА; ГОЛМАЙСТОРЪТ НА ЛЕВСКИ ПОЛУЧИ ПОВИКВАТЕЛНА ОТ ПЕТЪР ХУБЧЕВ; ЮВЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ТУРНЕ В САЩ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ НА КРИСТИАНО; ОБАМЕЯНГ ПРЕКРАТИ БОЙКОТА СИ; МАНЕ И САЛАХ ИЗРАВНИХА РЕКОРД НА РЪШ И ДАЛГЛИШ; ЛИВЪРПУЛ НАПИРА ЗА ДИБАЛА; БАРСЕЛОНА СИ ХАРЕСА СЪРБИН ЗА ЗАМЕСТНИК НА СУАРЕС; КАСИЙЯС С НОВ ДОГОВОР В ПОРТО…

0
1467

ЮНОШИТЕ НА ДОБРУДЖА СПЕЧЕЛИХА ОБЛАСТНОТО ДЕРБИ

Продължава отличното представяне на Добруджа в зоналното първенство по футбол за юноши старша възраст. След като миналата седмица разгромиха Калиакра с 6:0, те постигнаха убедителна победа и над състава на  Черноморец (Балчик) – 5:1. Мачът се игра на терена с изкуствена настилка в Добрич и бе директна битка за първото място между лидерите в групата. След този успех „жълто-зелените” остават начело в класирането, като вече преднината им пред балчиклии е 5 точки.

Домакините поведоха още в 4-ата минута – Димитър Василев центрира от фаул и капитанът Галин Мариянов с глава прати топката в мрежата. Пет минути преди края на първото полувреме Добруджа удвои преднината си. Гола отбеляза Пламен Шестаков от дузпа, отсъдена за нарушение срещу Дани Савов в наказателното поле на балчиклии.

Много интересно бе началото на второто полувреме. Главният съдия Диян Боев отсъди две дузпи за гостите в рамките на една минута. Първата бе спасена от вратаря на Добруджа Жулиен Шабан, но при последвалото разбъркване пред вратата бе извършено нарушение и реферът отново посочи бялата точка. Радослав Славов не сгреши и върна един гол – 1:2. След това момчетата на Валентин Ангелов бяха по-добрият отбор на терена и вкараха още три гола. В 61-ата минута Диан Диянов отбеляза за 3:1 след асистенция на Дани Савов, в 86-ата Диян Диянов прати топката отново в мрежата на тима от Белия град, а в 89-ата Пламен Шестаков оформи крайния резултат.

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ” С 5:1 В КОНТРОЛА

Отборът на Черноморец (Балчик) загуби с 5:1 от Черно море в контролна среща, играна на стадион “Младост” във Варна. Черно море започна силнo срещата и още в 1-ата минута можеше да открие резултата. Родриго получи отдясно, нахлу в наказателното поле и стреля, но топката срещна тялото на бранител. В 5-ата минута след грешка при изнасянето на топката гостите вкараха за 1:0. Валентин Йосков открадна кълбото пред дъгата и прониза Иван Дичевски с удар в долния десен ъгъл на вратата. В 15-ата минута Жоржиньо засече технично с пета топката в наказателното поле на Балчик, стражът Християн Христов спаси, но при добавката бразилецът не сгреши за 1:1. В 20-ата минута Виктор Митев от състава на гостите изпълни прецизно пряк свободен удар, топката срещна напречната греда, тупна на голлинията и излезе. В 22-ата младият Лъчезар Йорданов напредна през центъра и с удар от дъгата на наказателното поле простреля стража на Бачлик, като преди да влезе в мрежата, топката се отклони в страничната греда.

След почивката по-добрата игра на “моряците” доведе до нов гол. В 55-ата минута Мехди Фенуш получи отляво, подаде към Родриго пред дъгата, който с прецизен удар в долния десен ъгъл на вратата вкара за 3:1. В 60-ата Мехди Фенуш бе изведен сам срещу вратаря, изпревари го, но от малък ъгъл не успя да намери очертанията на вратата. Веднага след това Илиан Илиев направи смяна. Играта напуснаха Петър Вуцов, Лъчезар Йорданов, Патрик Андраде, Мехди Фенуш, Дани Кики и Жоржиньо, а техните места заеха Пламен Димов, Мартин Дичев, Георги Илиев, Петър Витанов, Васил Панайотов и Мартин Костадинов. Георги Илиев можеше да покачи резултата в 70-ата минута след поредица от финтове, но стражът на гостите успя да спаси. В 76-ата минута Раодриго покачи на 4:1 с от удар границата на наказателното поле. В 83-ата минута удар на Мартин Костадинов срещна гредата. В 86-ата минута 16-годишният Джан Хасан от школата на “моряците” изпусна да покачи резултата след удар отблизо. До края на мача Родриго удари още една греда, а Георги Илиев в 88-ата минута оформи крайното 5:1 след многоходова комбинация.

 

ГОЛМАЙСТОРЪТ НА ЛЕВСКИ ПОЛУЧИ ПОВИКВАТЕЛНА ОТ ПЕТЪР ХУБЧЕВ

Голмайсторът на Левски и Първа лига Станислав Костов бе повикан в подготвителния лагер на националния отбор на България преди европейските квалификации с Черна гора и Косово. Нападателят на “сините” се присъедини към останалите играчи в Националната футболна база “Бояна”, а финалната група от 23-ма души за домакинството на 22 март ще бъде определена от треньорския щаб непосредствено преди двубоя. Както е известно, футболист №1 на България Кирил Десподов отпадна от сметките за двата мача поради травма.

Вкаралият през този сезон 19 гола за 26-кратните шампиони на България Костов вече дебютира с екипа на “лъвовете” преди няколко месеца. Това се случи при гостуването на Кипър (1:1) през ноември от турнира Лига на нациите, а няколко дни по-късно в последната официална среща на тима, воден от Петър Хубчев, дори беше титуляр. Тогава юношата на Пирин започна от първата минута срещата срещу Словения (1:1), след която България остана на второ място в своята група от Лига на нациите.

След тази повиквателна Петър Хубчев отново има на разположение група от 24 състезатели, като трима от тях са вратари. Интересното е, че когато Десподов напусна лагера на “лъвовете”, беше съобщено, че няма да бъде викан негов заместник. По-късно обаче селекционерът променил своето мнение, като от щаба на “трикольорите” се свързали със “сините”. Самият Костов обяви през януари, че е сбъднал детската си мечта, когато е дебютирал за България в Кипър, а също така, че се надява да попада в плановете на селекционера и по време на европейските квалификации.

Нападателят, който вкара три гола през първите шест мача от тази пролет в елита, не скри разочарованието си от липсата му в първоначалния списък за мачовете с Черна гора и Косово, а сега ще има шанс да покаже дали заслужава да му бъде гласувано доверие.

Съставът на България за мачовете с Черна гора и Косово: Николай Михайлов, Пламен Илиев, Димитър Евтимов, Николай Бодуров, Валентин Антов, Васил Божиков, Камен Хаджиев, Страхил Попов, Антон Недялков, Петър Занев, Радослав Кирилов, Георги Костадинов, Кристиян Малинов, Симеон Славчев, Ивайло Чочев, Тодор Неделев, Антонио Вутов, Николай Димитров, Галин Иванов, Мартин Минчев, Радослав Василев, Ивелин Попов, Спас Делев, Станислав Костов.

Първият двубой на България в квалификациите за Евро 2020 ще се проведе на 22 март от 19.00 часа на стадион “Васил Левски”.

 

ЮВЕ СЕ ОТКАЗВА ОТ ТУРНЕ В САЩ ЗАРАДИ ПРОБЛЕМИТЕ НА КРИСТИАНО

Шампионът на Италия Ювентус няма да вземе участие в следващото издание на International Champions Cup. Вече няколко години турнирът събира най-добрите отбори в Европа по време на лятната пауза, но “бианконерите” планират да откажат поканата на организаторите заради голямата си звезда Кристиано Роналдо. Според “Ню Йорк Таймс” причината за решението на клуба е свързана с обвиненията в изнасилване на американката Катрин Майорга в хотелска стая в Лас Вегас през 2009 година. Както стана ясно, година по-късно представители на Роналдо са платили 375 000 долара на Майорга, за да не разгласява случая. През септември миналата година обаче тя повдигна обвинение срещу португалеца.

От Ювентус смятат да проведат част от лятната си подготовка в Азия. Старата госпожа най-вероятно ще се включи в турнир с участието на Манчестър Юнайтед и Тотнъм.

 

ОБАМЕЯНГ ПРЕКРАТИ БОЙКОТА СИ

Нападателят на Арсенал Пиер-Емерик Обамеянг отново ще играе за националния отбор на Габон. Той беше повикан от селекционера Даниел Кузен за мача срещу Бурунди в събота и се отзова на поканата. Преди това Обамеянг пропусна двубоите срещу Мали (0:1) и Южен Судан (1:0). Въпреки че не беше изтъкната официална причина за отсъствието му, стана ясно, че той е имал конфликт с ръководството на федерацията.

Сега Обамеянг е преосмислил решението си и е решил да помогне в решителния мач срещу Бурунди. Габон се нуждае от задължителна победа, за да се класира за финалите на Купата на Африка.

От началото на сезона Обамеянг има 17 гола във Висшата лига и е втори в листата на стрелците заедно с Мохамед Салах. Лидер в подреждането е Серхио Агуеро (18).

 

МАНЕ И САЛАХ ИЗРАВНИХА РЕКОРД НА РЪШ И ДАЛГЛИШ

Садио Мане и Мохамед Салах изравниха голов рекорд за Ливърпул на Иън Ръш и Кени Далглиш. Попадението на Мане при 2:1 срещу Фулъм го изравни със Салах и двамата вече са равни при реализаторите за мърсисайдците с по 20 гола. Това е вторият сезон за двамата с подобно постижение (20 за Мане и 44 за Салах през миналата година), като през 1981/1982 и 1982/1983 същото направиха легендите Ръш и Далглиш. Ръш вкара 30 и 31, а Далгиш се разписа 22 и 20 пъти за могъщия тим на Боб Пейсли, който спечели поредни титли и купи на Лигата.

Само едно нападателно дуо на Ливърпул е записвало поне по 20 гола в рамките на три поредни сезона. Това направиха Роджър Хънт и Иън Сейнт Джон под ръководството на Бил Шенкли между 1961 и 1964 година.

 

ЛИВЪРПУЛ НАПИРА ЗА ДИБАЛА

Аржентинският нападател Пауло Дибала е приоритетната трансферна цел на Ливърпул за лятото, твърди Tutto Mercato. Английският клуб работи усилено по привличането на футболиста и до споразумение с първенеца на Италия може да се стигне още в следващите седмици. Дибала невинаги е титуляр за Ювентус този сезон и има едва 4 гола в Серия “А” от началото на шампионата. Въпреки това 25-годишният играч си остава един от най-талантливите футболисти в Калчото в момента и мърсисайдци се надяват той да подсили атаката им, която в последно време страда в отделни мачове.

Не е ясно каква трансферна сума биха поискали от Ювентус за аржентинеца, но вероятно няма да са готови да се разделят с него за по-малко от 100 милиона паунда.

Дибала е част от състава на Ювентус от 2015 година, когато Старата госпожа го купи от Палермо за 40 милиона евро.

 

БАРСЕЛОНА СИ ХАРЕСА СЪРБИН ЗА ЗАМЕСТНИК НА СУАРЕС

Барселона може да купи Лука Йович за евентуален заместник на Луис Суарес през лятото на 2019 година, съобщават медиите в Испания. Сръбският нападател, който е собственост на Бенфика, но е преотстъпен в Айнтрахт (Франкфурт), струва 60 милиона евро. Ръководството на испанския шампион вече е провело разговори с агента на 21-годишния Йович. Нападателят има три мача с екипа на Сърбия, а мениджърът му Фали Рамадани е останал впечатлен от офертата от страна на Барса.

Лука Йович, който има 22 реализирани гола през сезона, е обект на сериозен интерес от страна на Манчестър Юнайтед и Байерн (Мюнхен).

 

КАСИЙЯС С НОВ ДОГОВОР В ПОРТО

Легендарният испански вратар Икер Касийяс официално се сдоби с нов контракт в Порто, обявиха от “Драгао”. Тези дни Сан Икер разкри, че ще подпише договор за още два сезона – до лятото на 2021 година, когато той ще бъде на 40 години. Лисабонският клуб не оповести продължителността на споразумението. “Това е много специален ден, защото се чувствам у дома тук. Искам да остана до края на моята кариера на футболист. Когато ми беше даден шанс да продължа да играя, нямах никакви съмнения, че трябва да го направя. Искам да оправдая доверието на Порто и на запалянковците”, коментира Касийяс пред официалния сайт на Порто.

Икер изигра първия си мач за “драконите” на 15 август 2015 година. Сега тимът е устремен към титлата в Португалия и е на 1/4-финал в Шампионската лига.