ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ОТБОРА НА РАДО БОЯНОВ В МНОГО ОСПОРВАН МАЧ; С ГОЛ ОТ ДУЗПА ЦСКА-СОФИЯ ПОБЕДИ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ”; МЕСИ ВКАРА ДВА ГОЛА В КАТАЛУНСКОТО ДЕРБИ; ГРЕШНА СТЪПКА НА БАЙЕРН ПРЕДИ МАЧА С БОРУСИЯ; МАНЧЕСТЪР СИТИ СЕ ВЪРНА НА ВЪРХА

0
1183
MANCHESTER, ENGLAND - NOVEMBER 01: Danilo of Manchester City shoots during the Carabao Cup Fourth Round match between Manchester City and Fulham at Etihad Stadium on November 1, 2018 in Manchester, England. (Photo by Michael Regan/Getty Images)

 

ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК) ЗАГУБИ ОТ ОТБОРА НА РАДО БОЯНОВ В МНОГО ОСПОРВАН МАЧ

Отборът на Черноморец (Балчик) загуби с 0:1 гостуването си на Поморие от 22-ия кръг на Втора професионална лига. След този успех тимът на Поморие, треньор на който е добричлията Радослав  Боянов, се утвърди в първата шестица с актив от 32 точки. Балчиклии са седми с 28.

Двата отбора направиха много здрав мач, с малко положения  и пред двете врати, като всичко по-интересно в срещата стана в последните 20 минути. Най-напред Николай Иванов от отбора на гостите получи два жълти картона само в рамките на три минути от рефера Димитър Димитров и в 73-ата минута остави своите с човек по-малко на терена. Само 6 минути по-късно Начев фаулира Живко Илиев в наказателното поле, а от бялата точка Бекир Расим бе точен и донесе победата на Поморие. Той показа железни нерви и изпълни дузпата в стил „Паненка“. В последните три минути Валентин Йосков пропусна две много добри положения за гостите от Балчик.

 

С ГОЛ ОТ ДУЗПА ЦСКА-СОФИЯ ПОБЕДИ ВАРНЕНСКИТЕ „МОРЯЦИ”

ЦСКА-София надигра с 1:0 Черно море в мач от 27-ия кръг на Първа лига и след нулевото равенство на Лудогорец срещу Берое се доближи на само три точки от разградчани. Единственото попадение в двубоя на “Армията” вкара Али Соу, който се разписа в 83-ата минута от дузпа. Тя бе отсъдена след много наивно нарешение на Пламен Димов срещу Енрике, тъй като влезе безумно в краката на нападателя при единоборство на аутлинията.

В тази среща варненци на няколко пъти изразиха претенции към отсъжданията на главния съдия Стефан Апостолов. Най-основателната бе в 50-ата минута, когато Родриго отне чисто топката от Антов и щеше да нахлуе много опасно в наказателното поле на „червените”, но реферът спря атаката с несъществуващо нарушение. Иначе наставникът на домакините Любослав Пенев бе предприел някои промени в сравнение със състава, който използва в предишните двубии. На резервната скамейка остана Кристиян Малинов, а Николай Бодуров бе извън групата.

Първото по-интересно положение дойде в 12-ата минута, когато „моряците” загубиха топката пред наказателното си поле, тя попадна у Али Соу, който стреля от 20 метра, но право в ръцете на Дюлгеров, който без проблем улови. В 18-ата минута Черно море като по чудо не откри резултата. Мартин Минчев проби и центрира отлично отдясно по земя. Топката отиде към непокрития Мехди Фенуш на задната греда. Последва шут на нападателя, но Черниаускас изби от голлинията с крак. До края на полувремето варненци отправиха още два шута чрез Минчев и Родриго, но те бяха безобидни. От своя страна футболистите в червено заложиха на няколко центрирания от статични положения, които не затрудниха отбраната на гостите.

След почивката играта стана малко по-динамична и логично интересните ситуации бяха повече. В 50-ата минута Родриго отне чисто топката от Валентин Антов и нахлу опасно в наказателното поле, но реферът Стефан Апостолов отсъди нарушение за несъществуващ фаул и спря набега на гостите. В ответната атака „червените” стигнаха до първото си по-опасно положение, но Рубен Пинто не уцели добре топката и Дюлгеров лесно я улови. В 57-ата минута Енрике изпадна в безсъзнание, след като удари лицето си в тялото на бранител в зелено, но лекарите го свестиха бързо и крилото продължи игра. Десет минути по-късно Али Соу овладя с гръб към вратата центриране на Жоржиньо отдясно, освободи се добре от защитник на Черно море и стреля силно от малък ъгъл, но Дюлгеров спаси. В 69-ата минута двата отбора си размениха по едно опасно положение. Първо Нуно Томаш за малко не изведе Василев сам срещу вратаря, но се хвърли на шпагат и поправи грешката си. Последва атака на „червените”, която завърши с бомбен шут на Енрике в напречната греда. В 83-ата минута Пламен Димов сътвори голяма глупост, след която ЦСКА-София откри резултата. Защитникът се хвърли с безсмислен шпагат в краката на Рафаел Енрике на аутлинията и реферът Стефан Апостолов правилно посочи бялата точка. Али Соу се нагърби с изпълнението на дузпата, реализирайки в горния десен ъгъл за крайното 1:0.

 

МЕСИ ВКАРА ДВА ГОЛА В КАТАЛУНСКОТО ДЕРБИ

Шампионът на Испания Барселона надви с 2:0 градския съперник Еспаньол в дерби от 29-ия кръг на Ла Лига, играно на “Камп Ноу”. Лионел Меси реализира две попадения (71 и 89), за да донесе на “лос кулес” шеста поредна победа в Примера. Номер 10 на “блаугранас” регистрира 334-та победа в Ла Лига и изравни рекордьора Икер Касийяс.

Лионел Меси, Луис Суарес и Филипе Коутиньо оформиха нападателното трио на “синьо-червените”. Артур получи титулярно място в средата на терена, а Нелсон Семедо измести Сержи Роберто. Наставникът на “папагалчетата” Руби изтегли само един футболист в предни позиции при схема 5-4-1 – Борха Иглесиас.

След едва минута игрово време “лос кулес” изградиха опасна атака на скорост. Меси напредна и избра подаване наляво за Луис Суарес, а уругваецът не се справи с центрирането. Символичните гости се прибраха в половината си в опит да затворят пространствата пред вратаря Диего Лопес. В 18-ата “синьо-червените” намериха пролука по десния фланг, получи се опасно центриране, при което никой не успя да отклони за удар. Семедо центрира остро, а Коутиньо не намери начин да атакува кълбото. Минута по-късно “бланкиблаус” изградиха добро нападение, при което Артур се върна и блокира Борха Иглесиас. В 21-ата Барса използва това, че съперникът беше изнесен в предни позиции. Меси намери Луис Суарес с далечно подаване, уругваецът овладя и подаде към включилия се Иван Ракитич. Хърватинът шутира силно по диагонала и топката прелетя опасно покрай гредата. В средата на полувремето цифрите показваха отчетливо преимущество на домакините при притежанието на топката – 70:30. В 31-ата Меси центрира от статично положение, Виктор Санчес отклони коварно топката с крак на първа греда и затрудни своя вратар Диего Лопес, който показа, че внимава и изби над гредата.

Второто полувреме започна с по-агресивна игра в атака на символичните домакини. В 59-ата Ернесто Валверде направи нападателна смяна, пускайки Малком на мястото на Артур. В 62-ата Коутиньо изработи страхотна голова ситуация след чудесно замахване. Бразилецът освободи Малком, който вместо да подаде на далечната греда за непокрития Суарес, реши да стреля – Лопес изби в корнер. Две минути по-късно на терена се появи любимецът на десетки милиони в Азия Ву Лей. В 68-ата Жорди Алба опита подаване за Меси около дузпата, топката беше избита и стигна до Коутиньо, който стреля над гредата. В 71-ата минута Меси си спечели пряк свободен удар на границата на наказателното поле. Лео копна топката над стената, капитанът на “лос перикитос” Виктор Санчес притича към голлинията, но вместо да избие, насочи топката с глава към собствената мрежа – 1:0 за Барселона. В 86-ата Марк-Андре тер Стеген беше много близо до фатална грешка. Германският вратар търсеше подаване на крак и изрита топката в тялото на Ву Лей. Тя мина зад гърба му, но нямаше скорост, за да достигне до вратата. В 89-ата домакините вкараха и втори гол. Ракитич подаде наляво към Малком, който пропусна момента за подаване към далечната греда за Луис Суарес. Бразилецът изчака нахлуването на Лео Меси, аржентинецът мина зад гърба на Налдо и отбеляза с техничен удар по земя за 2:0.

През седмицата предстои междинен кръг, като шампионът Барселона гостува на борещия се за оцеляване Виляреал.

 

ГРЕШНА СТЪПКА НА БАЙЕРН ПРЕДИ МАЧА С БОРУСИЯ

Седмица преди директния дуел срещу Борусия (Дортмунд) тимът на Байерн (Мюнхен) се издъни срещу Фрайбург – 1:1, с което позволи на “жълто-черните” да вземат аванс от 2 точки, след като по същото време те надвиха Волфсбург с 2:0. Така сега Байерн отново е в ролята на догонващ, но поне има предимството да бъде домакин точно след седмица – на 6 април от 19:30 часа. Плюсът на Дортмунд е, че дотогава ще почива, докато на баварците им предстои четвъртфинален сблъсък с Хайденхайм за Купата на Германия в сряда. Фрайбург за втори път през сезона спира мюнхенци, след като направи 1:1 и на “Алианц Арена” през есента. Играчите на Кристиан Щрайх изненадаха шампионите с агресивна игра с висока преса и много опасни контраатаки, като се затвориха едва в последните около 20 минути.

Шампионите бяха без капитана си Мануел Нойер, който се оплаква от контузия в прасеца. Вместо него под рамката застана Свен Улрайх. Аут беше още един от твърдите титуляри – Дейвид Алаба, който пък страда от травма в бедрото. По тази причина като ляв бек действаше Рафиня. Никлас Зюле седна на пейката, тъй като Нико Ковач избра да заложи в защита на Жером Боатенг и Матс Хумелс. Изненадващо сред резервите беше и намиращият се в силна форма Серж Гнабри. Домакините от Фрайбург са на 12-а позиция и не играят за нищо. Фрайбург излезе с двама нападатели в лицето на Лукас Хьолер и Яник Хаберер, а Лука Валдшмит и Флориан Нийдерлехнер бяха сред резервите.

Началото беше впечатляващо за домакините с гол още в 3-ата минута. Тогава Боатенг и Хумелс проспаха центриране в наказателното поле и Хьолер майсторски заби топката в мрежата за 1:0. Само две минути по-късно Леон Горетцка беше на крачка от изравнително попадение, след като шутира опасно, но кълбото профуча в аут. Още по-близо до гола беше Роберт Левандовски в 12-ата минута, когато Томас Мюлер направи отлично подаване от въздуха, но полякът не успя да засече почти на празна врата. Домакините издебнаха съперника на контраатака в 18-ата минута, при която защитник на Байерн трябваше да избива от голлинията. В 22-ата Левандовски показа високата си класа с отлично изпълнение, при което направи 1:1. Двата отбора продължиха да създават положения с лекота и в рамките на една минута първо Левандовски нямаше шанс, а след това Улрайх спаси силен шут на Кристиан Гюнтер. До паузата Фрайбург и Байерн си размениха по още няколко опасности за радост на зрителите.

Второто полувреме започна с отлична възможност пред Йошуа Кимих, който отправи изстрел с левия крак, но директно в ръцете на Александер Шволов. Последва прострелно центриране на Коман към Лева, но той не съумя да засече. Ковач заложи на Гнабри в 55-ата минута, отказвайки се от Мюлер. Футболистите в червени екипи се затваряха много добре, но Коман и Гнабри все пак получиха шансове да пробият отбраната, ала вратарят спаси изстрелите им. В 77-ата Левандовски беше много близо до втория гол, но Шволов пак беше перфектен в ситуация едно на едно. Минутите изтичаха и домакините все повече се защитаваха. Това позволи на Рафиня да се включи в атака в 85-ата, но и той не намери целта. В първата минута на добавеното време Левандовски пак се оказа сам срещу стража и пак пропусна. След това и гредата спря гостите – този път след засичане на Горетцка.

 

МАНЧЕСТЪР СИТИ СЕ ВЪРНА НА ВЪРХА

Манчестър Сити се върна на първото място във временното класиране на Премиър лийг, след като победи безпроблемно Фулъм с 2:0 на “Крейвън Котидж” в първия двубой от 32-рия кръг. Бернардо Силва (5′) и Серхио Агуеро (27′) решиха мача в полза на “гражданите” още през първото полувреме. След почивката шампионите дори успяха да спестят сили. Така Сити изпревари Ливърпул с една точка, като в момента двата отбора имат еднакъв брой мачове.

Лондончани, намиращи се в серия от осем поредни загуби в първенството, започнаха с три промени в сравнение с мача с Ливърпул от предишния кръг. Големият отсъстващ бе Александър Митрович, който остана извън групата. Кристи, Льо Маршан и Райън Сесеньон стартираха. Аймерик Лапорт и Кевин де Бройне бяха титуляри за Манчестър Сити.

Домакините очаквано приеха играта дълбоко в своята половина от самото начало. В четвъртата минута Агуеро получи дълго подаване в наказателното поле, след което направи двойно с Бернардо Силва и стреля, но Фосу-Менса изчисти пред голлинията. Минута по-късно именно Фосу-Менса сбърка подаване пред наказателното поле на Фулъм. Де Бройне пресече и подаде моментално към Агуеро, който продължи към Бернардо Силва. Той стреля от границата на наказателното поле, пращайки топката в ъгъла. В 14-ата минута Рико спаси удар отблизо на Гюндоган. Малко след това страхотно разбъркване в наказателното поле на Фулъм като по чудо не доведе до гол. Фосу-Менса блокира изстрел на Стърлинг, а след това Рико спаси удар на Де Бройне. След 20-ата минута “котиджърс” поизнесоха играта. Удар с глава на Бабел след центриране от фаул премина встрани от вратата, а силен изстрел на Анкиса рикошира в гърба на Отаменди, но след това това отбраната на Сити изчисти. Точно тогава обаче защитата на Фулъм отново сгреши фатално пред наказателно поле на Рико. Джо Брайън подари топката на Силва, който изведе Агуеро. Аржентинецът много технично копна топката над стража на лондончани – 0:2. Три минути след това Фулъм стигна до най-доброто си положение до момента. Сесеньон изведе Бабел отляво, холандецът стреля от малък ъгъл, но Едерсон изби.

В 57-ата минута Габриел Жезус замени Серхио Агуеро. Три минути след това Рико спаси шут на Стърлинг. Гостите действаха по-пестеливо след почивката, но и така контролираха събитията на терена. В 80-ата минута удар на Кайл Уокър срещна гредата, като това бе най-интересният момент през второто полувреме.

Манчестър Сити вече има 77 точки – една повече от Ливърпул, който може да си върне първото място, в случай че успее да победи Тотнъм на “Анфийлд”. Фулъм остава предпоследен със 17 пункта.

 

КРООС: ТОЗИ СЕЗОН ВСИЧКО СЕ ОБЪРКА

Полузащитникът на Реал (Мадрид) Тони Кроос е недоволен от текущия сезон, но смята, че е необходимо да продължи да работи усилено. “Белите” загубиха шансовете да спечеля трофеи, след като отпаднаха от Шампионската лига и Купата на Краля. В Ла Лига тимът заема трето място в класирането с 54 точки. Президентът Флорентино Перес реши, че ще търси изход от кризата, като върне Зинедин Зидан. “Вярно е, че този сезон всичко се обърка. Но след три невероятни сезона е нормално да преминем през това, което се случва сега. Сега можем да продължим да работим усилено. Така ще можем да се върнем към победите отново през следващия сезон”, заяви Тони Кроос, цитиран от AS.