ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ХРИСТО СТОИЧКОВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ В КАВАРНА;ВИТОША ОТНОВО Е ШАМПИОН ПРИ ВЕТЕРАНИТЕ, БОЙКО БОРИСОВ С ЦЯЛ МАЧ; ГРИЗМАН СИ ТРЪГВА ОТ АТЛЕТИКО;ГУАРДИОЛА ИЗПРЕВАРИ КЛОП ЗА МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА;РОБЕН ОЧАКВА ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ В МЮНХЕН;ДЕЛ ПИЕРО: ЩЕ Е ДОСТА СТРАННО КОНТЕ ДА ОТИДЕ В ИНТЕР;ДВУСЕДМИЧЕН ЛАГЕР ЗА ЛИВЪРПУЛ ПРЕДИ ФИНАЛА;ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ Е ПРОТИВ ВАР

0
1056

ХРИСТО СТОИЧКОВ ЩЕ ПРЕДСТАВИ КНИГАТА СИ В КАВАРНА

След еуфория в Лондон и Чикаго дойде време „Историята“ на Христо Стоичков отново да се завърне на родна земя. Кавалерът на „Златната топка“ ще представи в пет града своята биография, написана съвместно с Владимир Памуков и издадена от „Софтпрес“.

Турнето започва на 20 юли в „Арена Асарел“ в Панагюрище. Два дни по-късно „Историята“ ще гостува на Стара Загора. Именно под Аязмото и при огромен интерес Стоичков вече организира голям мач с участието на легенди на България и Барселона преди почти две години. На 23 юли Камата ще раздава автографи върху книгата си в Петрич, след което ще прекоси цяла България и на 25-и ще бъде в Каварна.

Турнето на Стоичков ще завърши на 28 юли в „Арена Монбат“ в Русе. Това е единственият град, където влизането ще е с билети. Но в цената от 25 лева е включена и книгата. Миналата година „Историята“ имаше страхотен успех с премиерите си в София, Ямбол, Пловдив, Бургас и Варна. И сега още градове молят Стоичков да направи подобно шоу за българските фенове.

Заради краткия му отпуск от телевизионния тв гигант „Унивижън“ най-много още един град може да влезе в лятната програма. Но кавалерът на „Златната топка“ гарантира за своите фенове и коледни изненади, които тепърва ще бъдат обявени. „Аз искам всеки човек, който има моята „История“, да получи лично от мен и автограф – казва най-големият български футболист при всички представяния. – Затова няма да спра, докато не изпълня това желание.“

 

* ЕЛИТНА ЮНОШЕСКА ГРУПА – ДО 15 ГОДИНИ

РЕЗУЛТАТИ – XXVII КРЪГ

Лудогорец 1945 (Разград) – Славия (София)     2:0

Черно море (Варна) – Ботев (Пловдив)     1:3

ЦСКА (София) – Ботев (Враца)        8:1

Национал (София) – Берое (Стара Загора)         4:1

Черноморец (Бургас) – Локомотив (Пловдив)     1:2

Левски (София) – Етър ВТ (Велико Търново)     4:1

Добруджа 1919 (Добрич) – Верея (Ст. Загора)   1:1

Спартак 1919 (Плевен) – Септември (София)    3:0

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Левски 27     22     2       3       71:17         68

—————————————————–

  1. ЦСКА 27     20     5       2       67:18         65
  2. Септември 27     15     7       5       55:20         52
  3. Ботев (Пд) 27     15     5       7       65:31         50
  4. Лудогорец 27     14     6       7       56:23         48
  5. Черно море 27     13     5       9       43:32         44
  6. Берое (СЗ) 27     12     7       8       44:29         43
  7. Национал 27     12     6       9       46:34         42
  8. Спартак (Пл) 27     12     4       11     53:48         40
  9. Славия (Сф) 27 11     4       12     38:50         37
  10. Локо (Пд) 27 10     5       12     42:35         35
  11. Етър (ВТ) 27 6       9       12     33:45         27
  12. Черноморец 27 5       4       18     24:47         19
  13. Добруджа 27 2       8       17     17:68         14

——————————————————————-

  1. Ботев (Вр) 27 2       5       20     24:97         11
  2. Верея (СЗ) 27 3       2       22     15:99         11

 

ПРОГРАМА ЗА XXVIII КРЪГ

18 май 2019 г., събота, 11:00 ч.

Септември (София) – Черноморец 1919 (Бургас)

Локомотив (Пловдив) – Добруджа 1919 (Добрич)

Ботев (Враца) – Черно море (Варна)

Берое (Ст. Загора) – Лудогорец (Разград)

18 май 2019 г., събота, 13:00 ч.

Славия (София) – Спартак 1919 (Плевен)

Ботев (Пловдив) – Левски (София)

Етър ВТ (В. Търново) – Национал (София)

18 май 2019 г., събота, 14:00 ч.

Верея (Стара Загора) – ЦСКА (София)

 

ВИТОША ОТНОВО Е ШАМПИОН ПРИ ВЕТЕРАНИТЕ, БОЙКО БОРИСОВ С ЦЯЛ МАЧ

Отборът на Витоша (Бистрица) спечели Републиканското първенство при ветераните след успех с 3:1 на финала срещу Лудогорец. За тима на “тигрите” цял мач изигра премиерът на България Бойко Борисов. Попаденията за Витоша отбелязаха Георги Пеев (19), Росен Василев (35) и Денимир Пасхалис (77). За “орлите” точен бе Валентин Станчев (78). Така Витоша защити титлата си от миналата година, когато победен бе отборът на Нефтохимик с 6:3.

В 19-ата минута Светльо Петров бе съборен в наказателното поле и главният съдия отсъди 11-метров наказателен удар. Зад топката не застана Бойко Борисов, който е щатен изпълнител на наказателни удари, а Георги Пеев, който вкара по земя. В 30-ата минута Христо Господинов изпусна добро положение за Лудогорец. Нападателят стреля от движение, но стражът на “тигрите” Димчо Митов успя да спаси с добър плонж. В 35-ата минута Росен Василев вкара втори гол за Витоша след добро подаване от левия фланг, което свари защитата на Лудогорец неподготвена. В 69-ата минута опасен шут на Димитър Кръстев бе спасен от Здравко Чавдаров. Две минути по-късно хубав удар на Димитър Мутафов от далечна дистанция премина на сантиметри от левия страничен стълб на вратата зад Димчо Митов. В 77-ата минута Денимир Пасхалис вкара трети гол за Витоша, а минута по-късно Валентин Станчев отбеляза почетното попадение за Лудогорец, преминавайки покрай стража на домакините.

Членът на Изпълкова на БФС Румен Вълков награди шампионите от Витоша и техните подгласници от Лудогорец, а първият златен медал бе връчен на премиера Борисов. “Получи се хубаво аматьорско първенство за ветерани за хората, които са играли преди по терените, да могат да се видят”, коментира веднага след мача Борисов.

 

ГРИЗМАН СИ ТРЪГВА ОТ АТЛЕТИКО

Френската звезда на Атлетико (Мадрид) ще напусне клуба, считано от 1 юли. Той е съобщил вече за намеренията си на ръководството на “дюшекчиите” и треньора Диего Симеоне. От Атлетико също разпространиха информацията чрез официалния си профил в Туитър, което означава, че има клуб, който да плати откупната клауза на Гризман в размер на 120 милиона евро.

През миналия сезон Гризман беше близо до Барселона, но в последния момент поднови договора си с Атлетико до 2023 година със заплата от 23 милиона евро на сезон. Тогава французинът дори беше подготвил два клипа – един в случай, че остане, и друг, ако избере Барселона. Постъпката му тогава не се хареса на феновете на каталунците, като в последния мач между двата отбора той не беше добре приет на “Камп Ноу”, а сега очакванията са да поеме именно към Барселона.

Световният шампион от 2018 година пристигна в Атлетико преди пет години от Реал Сосиедад. 28-годишният французин има 256 мача за “дюшекчиите”, в които е отбелязал 133 попадения. В специално видео, качено от Атлетико, той благодари на клуба за невероятните преживявания, но посочва, че има нужда от нови предизвикателства, без да конкретизира къде ще ги намери. “Това беше трудно решение. Ще останете завинаги в моето сърце”, обръща се Гризман и към феновете. Той става третият ключов играч на Атлетико, който си тръгва след Лукас Ернандес (Байерн, Мюнхен) и Диего Годин (Интер).

 

ГУАРДИОЛА ИЗПРЕВАРИ КЛОП ЗА МЕНИДЖЪР НА ГОДИНАТА

Мениджърът на шампиона на Англия Манчестър Сити – Джосеп Гуардиола, беше избран за номер 1 на своя пост през сезона в Премиър лийг. В гласуването взеха участие фенове и футболни експерти. За наградата 48-годишният каталунски специалист се пребори с Нуно Еспирито Санто от Уулвърхамптън, Юрген Клоп от Ливърпул и Маурисио Почетино от Тотнъм. Воденият от Гуардиола отбор успя да защити титлата си, след като изпревари само с 1 точка Ливърпул.

Клоп и Почетино изведоха отборите си до финала в Шампионската лига, като Тотнъм отстрани именно Манчестър Сити в 1/4-финалите. Уулвърхамптън пък е приятната изненада през сезона, а за новия сезон се очаква още по-добро представяне.

 

РОБЕН ОЧАКВА ПОСЛЕДНИЯ СИ МАЧ В МЮНХЕН

Холандското крило Ариен Робен очаква своя последен домакински мач за Байерн (Мюнхен) в събота и планира да вземе решение за бъдещето си в рамките на следващите две седмици. Робен, френското крило Франк Рибери и бразилецът Рафиня ще се представят за последен път пред феновете в Мюнхен, като се надяват да завършат със седма титла в Бундеслигата във финала на сезона срещу Айнтрахт (Франкфурт). “Мисля, че съм играл в събота три пъти в главата си”, заяви Робен. 35-годишният футболист, който страда от травми през последните месеци, каза, че “няма да има нищо по-хубаво”, ако може да започне още веднъж с партньора си Рибери в решаващия мач.

Робен дойде в Мюнхен през 2009 г., две години след Рибери, и вкара решаващия гол във финала за Шампионската лига през 2013 г. срещу Борусия (Дортмунд). Той спечели седем титли и четири купи на страната. “Беше много забавно на терена, имаше много чудесни голове. Асистенции от Франк, голове от мен. И обратното, но не толкова”, каза още той. Робен определи преместването си в Мюнхен от Реал (Мадрид) като “най-добрата стъпка в моята кариера, най-добрият и най-важен трансфер”. “Малко съм закъснял за бъдещето си, надявам се да постигна решение в рамките на седмица или две, но не мога да обещая нищо”, завърши Робен. Холандецът има оферти от други клубове, но също така намекна, че край на кариерата му също е опция.

 

ДЕЛ ПИЕРО: ЩЕ Е ДОСТА СТРАННО КОНТЕ ДА ОТИДЕ В ИНТЕР

Легендата на Ювентус Алесандро Дел Пиеро призна, че за него ще е доста странно да види бившия си съотборник Антонио Конте да застане начело на големия враг Интер. В последните седмици усилено се говори, че именно Конте ще замени Лучано Спалети през лятото, но този ход няма да се хареса на тифозите на Юве. “Конте в Интер? От спортна гледна точка това ще бъде доста странно, имайки предвид неговото минало. Ще е странно да го видя на скамейката на “нерадзурите”. Все пак той е страхотен професионалист, а Интер е отбор с голям потенциал. След като и Мората отиде там, няма да ме изненада и Конте да го последва. Има сериозни предпоставки отборът да се представи добре през следващия сезон. Неговата борбеност и тактическа схема могат да помогнат на Интер”, смята Дел Пиеро.

ДВУСЕДМИЧЕН ЛАГЕР ЗА ЛИВЪРПУЛ ПРЕДИ ФИНАЛА

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп ще направи двуседмичен лагер за своя тим преди финала на Шампионската лига срещу Тотнъм. Преди това обаче футболистите на Ливърпул получиха два дни почивка, след като победиха Уулвърхемптън през уикенда и завършиха втори в Англия. “Трябва да свършим някои неща в подготовката ни за Шампионската лига. Преди това обаче момчетата ще почиват два дни, а след ваканцията започва и лагерът преди финала. Надявам се да го изиграем добре, да го спечелим и така феновете ще получат това, което заслужават”, заяви Клоп на пресконференция в Ливърпул.

Междувременно стана известно, че Дамир Скомина ще ръководи тазгодишния финал в Шампионската лига на 1 юни. 42-годишният словенец бе главен съдия на четири мача в турнира през този сезон. Единият от тях бе победата на мърсисайдци над Наполи с 1:0 пред декември. Той бе и реферът, който след консултация с ВАР назначи дузпата за Манчестър Юнайтед в добавеното време на двубоя срещу ПСЖ, с който “червените дяволи” сензационно отстраниха един от големите фаворити. Скомина ръководи и финала в Лига Европа между Аякс и Манчестър Юнайтед през 2017 година, а пет години преди това свири мача за Суперкупата между Челси и Атлетико (Мадрид). Асистенти на Скомина ще бъдат неговите сънародници Юра Пракротник и Робърт Вукан, а испанецът Антонио Матеу Лаос е назначен за четвърти съдия. Холандецът Дани Макел ще отговаря за ВАР, Пол Ван Букел ще му помага, а в екипа ще бъдат още германските съдии Феликс Цвайер и Марк Борс.

 

ЗЛАТАН ИБРАХИМОВИЧ Е ПРОТИВ ВАР

Златан Ибрахимович смята, че в шампионата на САЩ не трябва да се използва системата за видео повторения (ВАР). Нападателят на Лос Анджелис Галакси участва в инцидент, в който беше замесен вратарят на Ню Йорк Сити – Шон Джонсън, по време на двубой между двата отбора от Мейджър Сокър Лигата. “Казах на съдията, че съперникът ми се преструва, защото не съм го докосвал. Той ме удари. Играх с топката и казах на рефера, че не съм докоснал вратаря. Тогава предложих да се възползва от видео повторението, защото ВАР е необходим именно за такива моменти. Но той не го направи. Изобщо не имаме ВАР като технология, но не виждам защо, не смятам, че ни е необходима“, заяви 37-годишният Ибрахимович пред ESPN.

На 11 май Ню Йорк победи като гост Лос Анджелис с 2:0, а шведският нападател от босненски произход Ибрахимович получи жълт картон. Вратарят на Сити – Шон Джонсън, също беше предупреден официално от главния съдия Кристофър Пенсо.