ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: СЛЕД МНОГО БИТКА БЪЛГАРИЯ И КОСОВО ЗАВЪРШИХА 1:1; АНГЛИЯ ВКАРА ПЕТ ГОЛА И НА ЧЕРНА ГОРА; ФРАНЦИЯ ПРОДЪЛЖИ ПО ШАМПИОНСКИ; УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ НА ОРЛОВЕЦ 2008; МБАПЕ ЩЕ СТРУВА НА РЕАЛ (МАДРИД) 280 МЛН. ЕВРО; КРООС: ТОЗИ СЕЗОН ВСИЧКО СЕ ОБЪРКА; АЗАР ОПРОВЕРГА СЛУХОВЕТЕ, ЧЕ СЕ Е РАЗБРАЛ С РЕАЛ; ДИЕГО ГОДИН ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА;

0
1262

СЛЕД МНОГО БИТКА БЪЛГАРИЯ И КОСОВО ЗАВЪРШИХА 1:1

Националният отбор на България записа второ поредно равенство в квалификациите за Евро 2020. “Лъвовете” спечелиха точка при визитата си на Косово от група “А”. Васил Божиков даде аванс на българите в 39-ата минута, но Занели изравни в 61-ата минута. В историческия мач за домакините, които за първи път в историята си играха квалификации за европейско първенство, те надиграха тотално след почивката селекцията на Петър Хубчев, която се измори и нямаше идея как да стигне до голово положение.

Още във втората минута Попов имаше добра възможност, но реши да прехвърля от над 20 метра вратаря Мурич, който без проблем спаси. В 8-ата минута Неделев стреля слабо, а Мурич отново нямаше проблем. При последвалата контраатака на домакините Антон Недялков предотврати сигурен гол. Защитникът на Лудогорец изби от голлинията удар на Рашица, който беше преодолял Михайлов, след като остана очи в очи с него. Домакините действаха много здраво, което водеше и до напрежение на терена. Постепенно косоварите взеха инициативата, докато селекцията на Хубчев не успяваше да задържи топката и да организира атаки, тъй като Попов седеше прекалено изолиран напред. В 35-ата минута Славчев сбърка, изрита Зенели, но Косово продължи атаката и Целина излезе на стрелкова позиция. Вратарят Ники Михайлов обаче парира силния му изстрел. Тодор Неделев спечели ъглов удар в 38-ата минута, а след центрирането му вратарят Мурич се размина с топката. Рашица подцени ситуацията и реши да покаже техника, но прати топката в нов ъглов удар. Осмицата на “лъвовете” центрира отлично, а Божиков изпревари всички и с глава прати топката в долния ляв ъгъл на домакините за 0:1. Домакините се хвърлиха веднага в атака под възгласите на феновете си. Минута преди края на първата част Рашица излезе сам срещу Михайлов, който парира силния му изстрел от къса дистанция. Косово натисна и в продължението Михайлов отново трябваше да се намесва. Този път след удар с глава на Войвода, останал зад защитата на България.

Втората част започна с очакван натиск на домакините. Михайлов трябваше два пъти да се намесва при центриране в наказателното му поле. В 52-ата минута грешка в защитата на Косово можеше да доведе до втори гол в тяхната врата. Първо Ивелин Попов стреля слабо, но при добавката силен шут изстреля Малинов, топката отиваше във вратата, но защитник изби в корнер. Три минути по-късно Мурики се възползва от рикошет в Малинов и Бодуров и излезе сам срещу Михайлов. Нападателят насочи топката към вратата, но коженото кълбо се отби в лявата греда. В 61-ата минута Зенели взриви трибуните. Бодуров сбърка и топката попадна в десетката на домакините, който финтира Страхил Попов и Костадинов, след което с диагонален удар вкара топката в левия ъгъл на вратата на Михайлов, който не реагира, тъй като не видя топката. Това вдъхна още повече сили на домакините и над 13 500 гледаха оставащите минути на крака. Косово започна да търси победата с всички сили, докато българите все по-трудно успяваха да задържат топката. В 87-ата минута Занели изпълни страхотен фаул, минал на сантиметри от гредата. Буквално в последната минута на редовното време Ники Михайлов отново спаси България. Този път той изби удар на Рашица, който стреля фронтално срещу него.

Така България записа второ поредно равенство в тези квалификации, като вече има две точки в групата, докато домакините записаха първа историческа точка в европейските квалификации. През юни на българския тим му предстоят гостуване на Чехия и домакинство на Косово. Именно в тези два мача ще се разбери дали “лъвовете” ще имат шансове за класиране.

Съставът на България: Николай Михайлов, Страхил Попов, Николай Бодуров, Васил Божиков, Антон Недялков; Симеон Славчев, Георги Костадинов (80-Валентин Антов); Тодор Неделев, Ивелин Попов, Кристиян Малинов (72-Мартин Минчев); Спас Делев (68-Петър Занев).

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ В ГРУПА „А”

  1. Англия 2 2       0       0       10:1  6
  2. България 2 0       2       0       2:2    2
  3. Косово 1 0       1       0       1:1    1
  4. Черна гора 2 0       1       1       2:6    1
  5. Чехия 1 0       0       1       0:5    0

 

АНГЛИЯ ВКАРА ПЕТ ГОЛА И НА ЧЕРНА ГОРА

Англия постигна втора разгромна победа в квалификационна Група “А” за Евро 2020, след като стигна до обрат с 5:1 над Черна гора в Подгорица. Домакините поведоха, както и в мача срещу България предни няколко дни. Марко Вешович откри резултата в 17-ата минута, но това не смути “трите лъва”, които стигнаха до пълен обрат още до почивката. Майкъл Кийн (30′) изравни, а след това Рос Баркли (38′) изведе Англия напред в резултата. Халфът на Челси вкара втори гол през второто полувреме, а Хари Кейн (71′) и Рахийм Стърлинг (81′) оформиха новата петзвездна победа на островитяните.  Така Англия вече има шест точки и голова разлика 10:1 след първите два кръга. В първия кръг черногорците направиха 1:1 с нашия национален отбор на “Васил Левски”, докато “трите лъва” разбиха с 5:0 Чехия на “Уембли”.

Англичаните започнаха силно и натикаха своя съперник в собствената му половина. Домакините не успяха да минат центъра в първия 1/4 час, като Рахийм Стърлинг отново бе най-опасният играч на “трите лъва”. Първата атака на черногорците обаче завърши с гол. В 18-ата минута Вешович се пребори за една висока топка с Хъдсън-Одой пред наказателното поле на гостите, след което преодоля и Кийн и стреля технично в далечния ъгъл от 15-ина метра – 1:0. Селекцията на Саутгейт отговори сравнително бързо, като за пореден път “трите лъва” се възползваха максимално добре от статично положение. Баркли изпълни фаул отдясно, като центрира добре към далечната греда, където Кийн надскочи Савич и засече топката с глава, вкарвайки първия си гол за Англия – 1:1. Само девет минути след това пълният обрат бе факт. Кейн подаде към Хъдсън-Одой пред наказателното поле, след което талантът на Челси влезе навътре и стреля към далечния ъгъл. Баркли подложи крак и засече топката от четири метра – 1:2.

В 49-ата минута Стърлинг пропусна страхотна възможност, след като дълго подаване на Хъдсън-Одой го намери на далечната греда, но крилото на Манчестър Сити не успя да нанесе добър удар и прати топката високо над вратата. Минута след това Петкович спаси много опасен изстрел на Хъдсън-Одой. В 54-тата минута Черна гора стигна до положение, след като Дани Роуз на два пъти не изчисти топката пред вратата на Пикфорд. Вешович се пребори и пусна към Бечирай, чийто удар премина встрани. Интригата приключи в 59-ата, когато Стърлинг проби отдясно, след което центрира ниско по земя, а Савич не успя да пресече и само отклони към Баркли, който вкара втория си гол с удар от десетина метра. В 71-ата минута Стърлинг се откъсна зад отбраната на Черна гора и поднесе топката на крака на Хари Кейн, който нямаше как да пропусне от няколко метра. Това бе 17-и гол на нападателя на Тотнъм в 20 мача за Англия под ръководството на Саутгейт. В 81-ата минута Стърлинг направи резултата 1:5, след като получи много хубав извеждащ пас от Джордан Хендерсън и промуши топката между краката на Петкович.

Англичаните вече имат аванс от четири точки. Нашият национален отбор заема второто място във временното класиране с два пункта. Черна гора и Косово имат по една точка, а Чехия все още е с нула, но и с мач по-малко.

 

ФРАНЦИЯ ПРОДЪЛЖИ ПО ШАМПИОНСКИ

Франция зарадва феновете си с убедителна победа в първия си домакински мач за 2019 г. Световните шампиони отново вкараха четири гола, като спечелиха с 4:0 срещу Исландия и записаха втори успех в група „H” на евроквалификациите. Юмтити откри резултата в 12-ата минута, а през втората част се разписаха Жиру, Мбапе и Гризман.

“Петлите” започнаха мача със самочувствие и в 12-ата минута поведоха. След центриране на Мбапе Юмтити отклони топката с глава и тя се озова в мрежата. Малко по-късно Жиру пропусна да удвои, а домакините имаха сериозно преимущество. Исландците не се бяха прибрали прекалено дълбоко и на два пъти стигнаха до опасни ситуации в близост до Лорис. В единия случай защитата на Франция успя да се справи, а в другия ударът на Сигурдсон не бе достатъчно силен. Отборът на Дидие Дешан завърши силно първото полувреме с атаки към вратата на гостите, но преднината остана само един гол. Малко след почивката Лорис трябваше да се намесва след удар на Бярнасон. Франция отговори с бърза атака, но Мбапе бе затворен и не успя да намери съотборник в наказателното поле.

Превъзходството на домакините им позволяваше спокойно да търсят второ попадение. Удари на Павар и Гризман не намериха целта, но в 68-ата минута Оливие Жиру удвои аванса на “петлите”. След центриране на Павар вратарят на гостите се размина с топката и нападателят на Челси я насочи към опразнената мрежа. Това попадение позволи на французите да се забавляват до края на срещата, което доведе до нови два гола. Великолепен пас на Гризман изведе Мбапе, който успя да овладее, да напредне и да насочи топката във вратата. Звездата на ПСЖ върна жеста, като с пета изведе Гризман, който елегантно преодоля вратаря за 4:0.

 

УБЕДИТЕЛНА ПОБЕДА ЗА ФУТБОЛИСТИТЕ НА ОРЛОВЕЦ 2008

Отборът на Орловец 2008 (Победа) записа поредния си успех в областното първенство по футбол. В мач от 17-ия кръг на Източната група момчетата на Красимир Коев разгромиха като гости състава на Рилци (Добрич) с 5:0.

Футболистите на Орловец 2008 започнаха силно срещата и поведоха в резултата с попадение на Мартин Филев. В 27-ата минута домакините останаха с човек по-малко на терена, след като техен състезател получи червен картон за оспорване на съдийско решение. Гостите се възползваха от численото си предимство и до края диктуваха събитията на терена, а надмощието им доведе до още четири гола в мрежата на Рилци. След почивката две попадения отбеляза Росен Николов, а по веднъж се разписаха Мартин Филев и Михаил Колев от дузпа.

Така отборът на Орловец 2008 записа 14-ата си победа в първенството и е единственият тим в групата, който не е допуснал загуба. С актив от 43 точки той оглавява класирането, а втори е отборът на Лозенец с 36.

  • ОБЛАСТНО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ

ИЗТОЧНА ГРУПА – XVII КРЪГ

Добр. спортист (Ст. Караджа) – Лозенец (Лозенец)     1:3

Рилци (Добрич) – Орловец 2008 (Победа)          0:5

Албена 97 (Оброчище) – Спортист 2011 (Г. Тошево)отл.

Интер (Добрич) – Христо Ботев (Стожер)  4:3

Дружба (Люляково)                                         почива

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Орловец 2008 15 14     1       0       59:6  43

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Лозенец 2015 15 11     3       1       59:12         36
  2. Спортист 2011 14     9       1       4       38:18         28
  3. Интер (Дч) 15     8       1       6       35:29         25
  4. Христо Ботев 15     7       1       7       32:32         22
  5. Добр. спортист 15     6       2       7       23:28         20
  6. Албена 97 15     4       1       10     28:44         13
  7. Рилци 15     3       0       12     17:57         9
  8. Дружба 15     0       0       15     3:68  0

 

ПРОГРАМА ЗА XVIII КРЪГ

30 март 2019 г., събота, 15:30 ч.

Спортист 2011 (Г. Тошево) – Интер (Добрич)

Христо Ботев (Стожер) – Рилци (Добрич)

Лозенец 2015 (Лозенец) – Дружба (Люляково)

31 март 2019 г., неделя, 15:30 ч.

Орловец 2008 (Победа) – Добр. спортист (Ст. Караджа)

Албена 97 (Оброчище) – почива

 

ЗАПАДНА ГРУПА – X КРЪГ

Спортист (Стефаново) – Вихър (Жегларци)        3:1

Спартак (Зърнево) – Сокол 2012 (Соколово)     4:1

Вихър 2013 (Бранище) – Заря 2006 (Крушари)  1:1

Искра 41 (Бенковски) – Добруджанец (Овчарово)       0:0

Стрела 2004 (Орляк) – Дружба Б (Безмер)         0:5

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Добруджанец 10     9       1       0       32:2  28

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. Дружба Б 10     9       0       1       44:10         27
  2. Спортист (Ст) 10     6       1       3       38:22         19
  3. Спартак (Зър) 10 6       0       4       27:18         18
  4. Вихър (Жег) 10     3       3       4       22:15         12
  5. Сокол 2012 10     3       1       6       17:36         10
  6. Вихър 2013 10     3       1       6       13:20         10
  7. Заря 2006 10     2       3       5       11:28         9
  8. Искра 10     2       2       6       14:35         8
  9. Стрела 10 1       0       9       9:41  3

 

ПРОГРАМА ЗА XI КРЪГ

30 март 2019 г., събота, 15:30 ч.

Заря 2006 (Крушари) – Спартак (Зърнево)

Сокол 2012 (Соколово) – Вихър (Жегларци)

31 март 2019 г., неделя, 15:30 ч.

Стрела 2004 (Орляк) – Спортист (Стефаново)

Дружба Б (Безмер) – Искра 41 (Бенковски)

Добруджанец (Овчарово) – Вихър 2013 (Бранище)

 

МБАПЕ ЩЕ СТРУВА НА РЕАЛ (МАДРИД) 280 МЛН. ЕВРО

Свръхталантът на световния футбол Килиан Мбапе е голямата цел на Реал (Мадрид) за това лято, твърди авторитетното френско списание France Football. Според изданието операция “Мбапе” ще струва на „кралския клуб” около 280 милиона евро. Мадридистите мечтаят за привличането на 20-годишния френския бързак, виждайки в него идеалния наследник на Кристиано Роналдо.

Завръщането на Зинедин Зидан на “Сантиаго Бернабеу” е коз в ръцете на Флорентино Перес в опитите да изкуши една от големите звезди на Пари Сен Жермен. Провалът в Шампионската лига на ПСЖ пък дава сериозни поводи за размисъл на световния шампион с Франция. При евентуална сделка между двата клуба заплатата на Мбапе няма да е по-малка от 15 милиона евро на сезон, твърди L’Equipe.

 

КРООС: ТОЗИ СЕЗОН ВСИЧКО СЕ ОБЪРКА

Полузащитникът на Реал (Мадрид) Тони Кроос е недоволен от текущия сезон, но смята, че е необходимо да продължи да работи усилено. “Белите” загубиха шансовете да спечеля трофеи, след като отпаднаха от Шампионската лига и Купата на Краля. В Ла Лига тимът заема трето място в класирането с 54 точки. Президентът Флорентино Перес реши, че ще търси изход от кризата, като върне Зинедин Зидан. “Вярно е, че този сезон всичко се обърка. Но след три невероятни сезона е нормално да преминем през това, което се случва сега. Сега можем да продължим да работим усилено. Така ще можем да се върнем към победите отново през следващия сезон”, заяви Тони Кроос, цитиран от AS.

 

АЗАР ОПРОВЕРГА СЛУХОВЕТЕ, ЧЕ СЕ Е РАЗБРАЛ С РЕАЛ

Еден Азар опроверга слуховете, че е постигнал договорка да премине от Челси в Реал (Мадрид), съобщават британските медии. Азар е на лагер с националния отбор на Белгия, който има квалификационни мачове за Евро 2020. “Фокусиран съм само върху мача ни с Кипър. Точно затова си мисля. Няма нищо вярно в тези информации”, коментира Азар.

По-рано през март Челси отхвърли оферта за белгиеца от страна на Реал (Мадрид) на стойност 60 милиона лири, обяви “Скай Спортс” през миналата седмица. 28-годишният нападател на два пъти отклони предложения да подпише нов договор със “сините” от Лондон. Един Азар има контракт със столичани до края на сезон 2019-2020.

 

ДИЕГО ГОДИН ВЛЕЗЕ В ИСТОРИЯТА

Защитникът Диего Годин вече е рекордьор по брой изиграни мачове за Уругвай. Бранителят на Атлетико (Мадрид) излезе за 126-и път с екипа на “урусите” при победата с 4:0 в контролата срещу Тайланд. Годин остави в историята досегашното най-добро постижение, което принадлежеше на Макси Перейра – 125 мача.

Годин беше титуляр и остана на терена до 70-ата минута, когато Уругвай вече водеше с 3:0. Точни за южноамериканците бяха Матиас Весино, Гастон Перейро, Кристиан Стуани и Максимилиано Гомес. Диего Годин има общо 8 гола за националния тим и беше част от състава, който спечели Копа Америка през 2011 година. Той е участник на 3 световни първенства. “От дете мечтаех да играя за националния отбор, а сега сбъднах поредната си мечта. Това е най-голямата ми награда и истинска гордост”, написа в Twitter Годин.

 

МАНЕ И САЛАХ ИЗРАВНИХА РЕКОРД НА РЪШ И ДАЛГЛИШ

Садио Мане и Мохамед Салах изравниха голов рекорд за Ливърпул на Иън Ръш и Кени Далглиш. Попадението на Мане при 2:1 срещу Фулъм го изравни със Салах и двамата вече са равни при реализаторите за мърсисайдците с по 20 гола. Това е вторият сезон за двамата с подобно постижение (20 за Мане и 44 за Салах през миналата година), като през 1981/1982 и 1982/1983 същото направиха легендите Ръш и Далглиш. Ръш вкара 30 и 31, а Далгиш се разписа 22 и 20 пъти за могъщия тим на Боб Пейсли, който спечели поредни титли и купи на Лигата.

Само едно нападателно дуо на Ливърпул е записвало поне по 20 гола в рамките на три поредни сезона. Това направиха Роджър Хънт и Иън Сейнт Джон под ръководството на Бил Шенкли между 1961 и 1964 година.

 

КАСИЙЯС С НОВ ДОГОВОР В ПОРТО

Легендарният испански вратар Икер Касийяс официално се сдоби с нов контракт в Порто, обявиха от “Драгао”. Тези дни Сан Икер разкри, че ще подпише договор за още два сезона – до лятото на 2021 година, когато той ще бъде на 40 години. Лисабонският клуб не оповести продължителността на споразумението. “Това е много специален ден, защото се чувствам у дома тук. Искам да остана до края на моята кариера на футболист. Когато ми беше даден шанс да продължа да играя, нямах никакви съмнения, че трябва да го направя. Искам да оправдая доверието на Порто и на запалянковците”, коментира Касийяс пред официалния сайт на Порто.

Икер изигра първия си мач за “драконите” на 15 август 2015 година. Сега тимът е устремен към титлата в Португалия и е на 1/4-финал в Шампионската лига.