ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: КАДРОВИ ПРОБЛЕМИ В ДОБРУДЖА; БАРСА – ИНКВИЗИТОР НА РЕАЛ; ЛИВЪРПУЛ РАЗГРОМИ УОТФОРД; МАН ЮНАЙТЕД ГАЗИ НАРЕД…

0
1304

КАДРОВИ ПРОБЛЕМИ В ДОБРУДЖА ПРЕДИ ГОСТУВАНЕТО НА СТОЛИЧНИТЕ „ЖЕЛЕЗНИЧАРИ”

Утре ще се проведат пет срещи от 19-ия кръг на Втора професионална лига. Отборът на Добруджа, който се бори за оцеляването си в групата, ще има тежко гостуване на Локомотив (София), като срещата в квартал „Надежда” е от 15:30 ч. След неуспешния старт на пролетния полусезон – нулево равенство на стадион „Дружба” с Локомотив (Горна Оряховица), сега „жълто-зелените” трябва да се хвърлят здраво, за да не си тръгнат с празни ръце от столицата. За съжаление, в добричкия тим отново има кадрови проблеми. Опитният защитник Александър Бранеков със сигурност ще пропусне срещата, тъй като все още лекува контузия. Под въпрос е участието в двубоя на още трима състезатели – Тодор Колев, Кристиян Петков и Атанас Куманов. През седмицата те тренираха на облекчен режим и тепърва ще стане ясно дали някой от тях ще бъде в групата за мача.

Що се отнася до бразилеца Габриел до Кармо, научихме, че също няма да играе. Централният нападател, на когото се възлагаха надежди да реши проблемите на отбора в нападение, не е картотекиран, тъй като има проблеми с документите му.

На резервната скамейка на Добруджа пък няма да бъде старши треньорът Емил Велев. Той бе наказан от Дисциплинарната комисия на БФС след мача с   Локомотив (Горна Оряховица) с лишаване от право да води отбора за една среща. Причината е „самоволно навлизане на терена”. Припомняме, че в добавеното време на двубоя на стадион „Дружба” Емил Велев бе изгонен от главния съдия Георги Давидов, след като прекоси с по-малко от метър тъчлинията, за да подаде топката с цел по-бързо подновяване на играта.

Другият отбор от Добричка област, играещ във втория ешелон – Черноморец (Балчик), ще изиграе мача си от 19-ия кръг в понеделник. Тогава момчетата на Георги Иванов-Геша ще се изправят в Белия град срещу Лудогорец II (Разград).

 

  • ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПРОГРАМА ЗА XIX КРЪГ

2 март 2019 г., събота, 15:30 ч.

Локомотив (София) – Добруджа (Добрич)

Несебър (Несебър) – Поморие (Поморие)

Пирин (Благоевград) – Арда 1924 (Кърджали)

Литекс (Ловеч) – Ботев (Гълъбово)

Струмска слава (Радомир) – Кариана (Ерден)

4 март 2019 г., понеделник, 15:00 ч.

Локомотив (Г. Оряховица) – Царско село (София) – пряко по Диема спорт

4 март 2019 г., понеделник, 15:30 ч.

Черноморец (Балчик) – Лудогорец II (Разград)

4 март 2019 г., понеделник, 17:30 ч.

Монтана 1921 (Монтана) – ЦСКА (София) – пряко по Диема спорт

 

* ПЪРВА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

ПРОГРАМА ЗА XXIV КРЪГ

1 март 2019 г., петък, 17:30 ч.

Верея (Ст. Загора) – Черно море (Варна) – пряко по Нова спорт

2 март 2019 г., събота, 12:30 ч.

Дунав (Русе) – Ботев (Пловдив) – пряко по Диема спорт

2 март 2019 г., събота, 15:00 ч.

Локо (Пловдив) – Берое (Ст. Загора) – пряко по Диема спорт

2 март 2019 г., събота, 17:30 ч.

ЦСКА (София) – Септември (София) – пряко по Диема спорт

3 март 2019 г., неделя, 12:30 ч.

Витоша (Бистрица) – Етър (В. Търново) – пряко по Диема спорт

3 март 2019 г., неделя, 15:00 ч.

Лудогорец (Разград) – Ботев (Враца) – пряко по Диема спорт

3 март 2019 г., неделя, 17:30 ч.

Славия (София) – Левски (София) – пряко по Диема спорт

 

БАРСА НАКАЗА ПРОПУСКИТЕ НА РЕАЛ И СТИГНА ДО ФИНАЛА

Рекордьорът по трофеи за Купата на Краля Барселона се класира за финала и този сезон след победа с 3:0 при гостуването си на Реал (Мадрид) в мач реванш от 1/2-финалите. Първият сблъсък на “Камп Ноу” беше завършил 1:1. “Белите” направиха доста пропуски най-вече чрез младия си талант Винисиус Жуниор. Момчетата на Ернесто Валверде бяха убийствено ефективни в атака и наказаха своя съперник в ключови моменти от двубоя. Иначе резултатът не отговаря реално на картината от мача, а европейският шампион ще има възможност да се реваншира пред своите фенове в събота вечер, когато Барса пристига на “Сантиаго Бернабеу” в среща от Ла Лига. Финалът за Купата ще бъде през май на “Бенито Вийямарин” в Севиля, а снощи бе вторият полуфинал – между Валенсия и Бетис.

Сантиаго Солари заложи на галасъстава си, отново лишавайки се от Марсело за сметка на Серхио Регилон. Очаквано Кейлор Навас застана на вратата. Лукас Васкес, Карим Бензема и Винисиус Жуниор оформиха нападателното трио на “лос бланкос”. Сержи Роберто влезе в халфовата линия на каталунския тим. Лионел Меси, Луис Суарес и Усман Дембеле стартираха в атака.

Двата тима започнаха предпазливо. В осмата минута Лео Меси напредна на скорост през центъра и подаде наляво за Жорди Алба. Бранителят центрира към далечната греда, където Луис Суарес игра с топката, търсейки подаване към включилия се Сержи Роберто. Топката беше изчистена от малкото наказателно поле. В рамките на 18-ата минута стана напечено и пред двете врати. Първо домакините изградиха много добра колективна акция, при която Винисиус получи топката свободен на 16 метра от голлинията. Бразилецът стреля, ала го направи неточно – над гредата. Секунди по-късно Регилон направи подарък на Дембеле, извеждайки го неочаквано по левия фланг. Рафаел Варан сложи крак и спря центрирането, което щеше да намери Суарес фронтално срещу вратаря. В 37-ата Жерард Пике допусна детинска грешка в центъра и зейна пробойна в отбраната на каталунците. Каземиро веднага изведе Винисиус на върха на атаката. Бразилецът не се справи прецизно с повеждането и загуби предимството си. Като цяло мадридският тим играеше по-добре и може да съжалява за пропуските си преди почивката.

“Белите” започнаха по-силно второто полувреме и в 48-ата минута Бензема стреля опасно над гредата с глава. В 51-ата минута обаче гостите от “Камп Ноу” откриха резултата. Дембеле се включи отляво и избра точния коридор и момент за пас към Луис Суарес. Рамос не прецени добре ситуацията и уругваецът се възползва, отбелязвайки от десет метра в близкия ъгъл – 0:1. В 59-ата Ракитич заложи на дрибъл между много съперници в наказателното поле и падна за дузпа. При повторението се видя, че Рамос настъпва хърватина на границата на наказателното поле. Не последва сигнал. В 62-ата Тер Стеген направи изумително спасяване след удар с глава на Регилон към далечния ъгъл. В 67-ата Дани Карвахал изненада със силен удар по диагонала – Тер Стеген реагира и улови. Не беше изминала и минута за нова възможност пред каталунската врата. Винисиус изуми с чудесен рейд в наказателното поле. Той можеше да отбележи наистина фамозен гол, но в последния момент Семедо някак отклони топката, за да излезе тя в корнер. След редицата пропуски на домакините последва втори гол за Барселона. Дембеле някак се измъкна от засадата отдясно, напредна и центрира към малкото наказателно поле, където Варан изпревари Суарес, но само за да прати топката в собствената мрежа – 0:2. След този гол гардът на мадридчани падна. Две минути по-късно Луис Суарес беше фаулиран от Каземиро и справедливо последва сигнал за дузпа. Суарес реши да покаже на Серхио Рамос, че и той може да бележи в стил “Паненка”, и технично литна Навас с елегантно копване в центъра на вратата за крайното 0:3.

 

ДОРИ И КОНТУЗИИТЕ НЕ МОГАТ ДА СПРАТ МАН ЮНАЙТЕД НА СОЛСКЯЕР

Манчестър Юнайтед продължава с прекрасното си представяне под ръководството на Оле Гунар Солскяер в Премиър лийг. “Червените дяволи” надиграха с 3:1 Кристъл Палас в гостуването си на “Селхърст Парк” от 28-ия кръг. Гостите имаха страхотни проблеми с контузени играчи, като за мача отсъстваха цели 10 футболисти. Въпреки това те стигнаха до успеха с попадения на Ромелу Лукаку (33 и 52) и Ашли Йънг (83), записвайки 11-и пореден мач без загуба в първенството. За домакините се разписа Джоел Уорд (66).

Кристъл Палас излезе с Миши Батшуай, Уилфред Заха и Андрос Таунзенд в предни позиции. Джефри Шлуп, Джеймс Макартър и Лука Миливойевич оперираха в средата на терена. За Юнайтед в атака започнаха Ромелу Лукаку и Алексис Санчес. Пол Погба пък действаше зад гърба им в ролята на плеймейкър.

Манчестър Юнайтед имаше първата голова възможност в мача и тя бе доста сериозна. В 8-ата минута Ромелу Лукаку бе изпуснат при едно центриране от корнер и необезпокояван засече топката отблизо, но я прати над вратата. В 11-ата минута обаче и домакините имаха прекрасен шанс. Макартър напредна отляво и върна към Таунзенд, който от чудесна позиция стреля над напречната греда. В 33-ата минута гостите откриха резултата. Люк Шоу напредна на скорост, премина през няколко играчи на съперника и подаде за Лукаку, който с много прецизен удар от границата на пеналта прати топката във вратата за 0:1. Само минута по-късно лондончани можеха да изравнят. Таунзенд центрира в пеналта и Шлуп изскочи зад защитата, но отблизо не успя да засече топката добре с глава и да я прати в очертанията на вратата. В 44-ата минута Пол Погба отправи удар по посока на вратата, но не успя да затрудни особено Висенте Гуаита.

Още в първата минута на втората част Юнайтед можеше да удвои преднината си. Диого Далот центрира отдясно и Пол Погба стреля с глава, но над гредата. В 52-ата минута при едно центриране от корнер Крис Смолинг с глава подаде за Виктор Линдельоф, който също с глава продължи към Лукаку, а той отблизо от воле простреля вратата за 0:2. В 66-ата минута се стигна до едно разбъркване в наказателното поле пред Де Хеа, Джефри Шлуп центрира и Уорд с плонж с глава не остави шансове на вратаря за 1:2. Две минути по-късно Макс Майер тества рефлексите на Де Хеа със страхотен далечен удар по земя, но испанският страж реагира добре и спаси. След това, в 74-ата минута, и Миливойевич отправи много опасен изстрел от фаул, който профуча до гредата. В 82-ата минута отново Майер си освободи пространство и отправи силен удар от границата на пеналта, но този път топката премина покрай вратата. В 83-ата минута гостите сложиха точка на спора. Погба изведе Ашли Йънг в наказателното поле и той със силен удар успя да промуши кълбото през краката на защитник за крайното 1:3. В добавеното време на мача гол на Кристъл Палас не бе зачетен заради нарушение срещу Де Хеа, тъй като топката бе изритана, след като вече бе в негово владение.

След този успех Ман Юнайтед заема 5-ото място във временното класиране с 55 спечелени точки. Кристъл Палас остава на 14-ата позиция с 30 точки.

 

ЛИВЪРПУЛ РАЗГРОМИ УОТФОРД С 5:0

 

Лидерът във временното класиране на Премиър лийг Ливърпул продължава да има преднина от една точка пред големия си конкурент Манчестър Сити, след като разгроми с 5:0 Уотфорд на “Анфийлд”. Мърсисайдци изиграха изключително силен двубой, в който се върнаха към най-добрия си футбол от началото на сезона. Садио Мане (9′, 20′) и Вирджил ван Дайк (79′, 82′) вкараха по две попадения, а един дол добави Дивок Ориги (66′). Трент Александър-Арнолд, който също се представи много силно, блесна с три асистенции. Другият краен бранител – Андрю Робъртсън, се отчете с две голови подавания.

Мениджърът на мърсисайдци Юрген Клоп заложи на Дивок Ориги като партньор на Садио Мане и Мохамед Салах, тъй като Роберто Фирмино пропусна двубоя заради контузия. Белгиецът действаше отляво на нападението на домакините. Трент Александър-Арнолд също бе титуляр, а Джеймс Милнър беше преместен в халфовата линия. Капитанът Джордан Хендерсън остана на скамейката за началото. Мениджърът на Уотфорд Хави Гарсия заложи на същия състав, който преди няколко дни разгроми с 5:1 Кардиф Сити.

В третата минута Милнър пресира Фостър, който можеше да играе само с крака. Халфът блокира опита за подаване на стража, получи си рикошет, но след това Фостър улови. В осмата минута Ливърпул вече водеше в резултата, след като Мане, който играеше на върха на атака, се пласира много добре в наказателното поле и засече с глава центрира отдясно на Александър-Арнолд. Отбраната на гостите видимо изпитваше трудности да се справя с набезите на Александър-Арнолд и Салах по десния фланг. Именно през тази зона домакините създадоха още две положения, при които обаче не успяха да стигнат до завършващ удар. В 20-ата минута Салах проби отново отдясно, топката му бе избита, но стигна до Александър-Арнолд, който изведе Мане зад отбраната на “стършелите”. Сенегалецът се оказа с гръб към вратата, но много технично копна топката с пета, вкарвайки изключителен гол. В 37-ата минута Салах излезе на голова позиция след нова комбинация с Арнолд. Египтянинът чукна топката покрай Фостър, но тя срещна гредата, а секунди след това Милнър стреля право в ръцете на стража. Три минути преди почивката гостите стигнаха до първата си възможност. Деулофеу проби отдясно и центрира ниско към близката греда, където Дийни засече, но ударът му премина встрани.

Ливърпул започна силно и второто полувреме. В първите минути Робъртсън и Салах пропуснаха две добри ситуации за трети гол. В 63-тата минута Мане получи в наказателното поле, обърна се добре и стреля, но в последния момент Каткарт подложи крак и топката премина над вратата. Три минути след това Ориги направи много добър индивидуален пробив отляво, влезе в наказателното поле и стреля по земя в близкия ъгъл – 3:0. Четвърт час преди края и Алисон имаше шанса да покаже качествата си с две спасявания след опасни удари на Грей. Последните минути бяха за Вирджил ван Дайк, който отбеляза два гола с глава. Първо, в 79-ата минута, холандецът засече центриране на Александър-Арнолд от фаул. Три минути по-късно асистенцията дойде от другия краен бранител – Андрю Робърсън. Ван Дайк отново бе безупречен с глава, оформяйки крайния резултат – 5:0.

В следващия кръг Ливърпул гостува на Евертън в дербито на Мърсисайд. Уотфорд заема осма позиция с 40 точки.

 

ИНТЕР ПРАВИ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА РАЗКАРА ИКАРДИ

Ръководството на Интер е готово да намали откупната клауза на звездата си Мауро Икарди, пише La Repubblica. Решението е взето по настояване на новия генерален директор на клуба Джузепе Марота. Той е на мнение, че нов, удължен договор за нападателя, с фиксирана цена от 80 милиона евро, ще е добре и за двете страни. Настоящото споразумение на Икарди е до 2021 г. В него има точка, която гласи, че откупната му клауза е 110 млн. евро, важи само за един месец през лятото и за клубове извън Италия. Двете страни водят преговори за подновяване на контракта от няколко месеца, но не могат да се разберат. В последно време напрежението ескалира, капитанската лента на Икарди беше отнета, а той отказа да играе срещу Рапид във Виена.

После “нерадзурите” съобщиха, че голмайсторът им е контузен. По-рано беше обявено, че Икарди настоява за годишна заплата от 7,5 млн. евро без бонуси. В момента той взима 4,5 млн.

 

УЕФА ГЛОБИ ДИЕГО СИМЕОНЕ ЗА НЕЦЕНЗУРЕН ЖЕСТ

УЕФА ще глоби старши треньора на Атлетико (Мадрид) Диего Симеоне за нецензурен жест, след като отборът му вкара първия си гол при победата над Ювентус с 2:0 в Шампионската лига – когато защитникът Хосе Мария Хименес порази целта, Симеоне се обърна към феновете на противника и ги провокира. Аржентинецът каза, че жестът му показва, че има смелост да взема тежки решения за състава. Два дни по-късно той се извини.

УЕФА обяви, че нейният дисциплинарен състав ще излезе с допълнително становище по случая. Симеоне може да бъде наказан за следващите мачове. Реваншът в Италия ще се играе на 12 март. Треньорът на Ювентус Масимилиано Алегри също получава глоба, защото отборът му закъсня с излизането на терена.

 

МАРСЕЛО НАСТОЯВА ДА СЕ СЪБЕРЕ С КРИСТИАНО

Вторият капитан на Реал (Мадрид) Марсело иска да напусне “Сантиаго Бернабеу” през лятото. Според вестник AS левият защитник и негови представители на два пъти тази седмица са разговаряли с шефове на “лос бланкос” в търсене на разрешение на проблема. Бразилецът е огорчен от статута си на резерва при Сантиаго Солари и смята, че е време да смени обстановката.

Южноамериканецът предпочита да отиде в Ювентус, където би се събрал със своя близък приятел и доскорошен съотборник Кристиано Роналдо. Още от лятото се говори за сериозен интересен от страна на “бианконерите” към 30-годишния футболист. Испанските медии писаха за оферта от 45 милиона евро и годишна заплата в размер на 12 млн. евро. От “Сантиаго Бернабеу” обаче били склонни да го пуснат за сума около 70 млн. евро, пише още AS.

 

РУУНИ: ОЩЕ ИМАМ КЛАСАТА ДА ИГРАЯ ВЪВ ВИСШАТА ЛИГА

Нападателят на ДС Юнайтед Уейн Рууни смята, че все още има качества да играе на най-високо ниво в Премиър лийг. 33-годишният англичанин, който изкара най-силния период в кариерата си с екипа на Манчестър Юнайтед, се представи доста силно и в Мейджър Сокър Лигата на САЩ, като отбеляза 12 гола и направи 7 асистенции, с което помогна на отбора си да се добере до плейофите и бе сред финалистите за наградата „Най-полезен играч в МЛС”. “Ако трябва да съм честен, смятам, че още имам класата да играя в Премиър лийг. Винаги съм бил уверен и съм имал големи очаквания към себе си. Дойдох в САЩ, вярвайки, че ще се представя добре. Може би изненадах определени хора, които имат право на свое мнение, но аз никога не съм се съмнявал в себе си”, отсече Рууни.

 

НАНИ ЩЕ ПРОДЪЛЖИ КАРИЕРАТА СИ В САЩ

Португалският нападател Луиш Нани подписа договор за следващите три сезона с Орландо Сити. 32-годишният нападател подсилва отбора от Мейджър Лийг Сокър на САЩ със свободен трансфер от Спортинг (Лисабон), за който записа 9 гола и 7 асистенции в 29 мача през настоящата кампания.

Нани е четирикратен шампион на Англия с Манчестър Юнайтед, за който игра в периода 2007-2014 година. След това той защитаваше цветовете на Фенербахче, Валенсия и Лацио, а по-рано през миналата седмица разтрогна по взаимно съгласие с родния си клуб Спортинг, за да продължи кариерата си в САЩ. Нани помогна на Португалия да спечели европейската титла през 2016 година.