ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: ДОБРУДЖА ПОДНЕСЕ ИЗНЕНАДАТА НА КРЪГА ВЪВ ВТОРА ЛИГА; ЦАРСКО СЕЛО ВЕЧЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ ЗА ПЪРВА ЛИГА СЛЕД ПОБЕДА В БАЛЧИК; АНГЛИЙСКИ СБЛЪСЪК НА 1/4-ФИНАЛИТЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА; УУЛВС СЛОЖИ КРАЙ НА МЕЧТИТЕ НА ЮНАЙТЕД ЗА КУПАТА; УЕЙН РУУНИ СЕ РАЗВИХРИ В САЩ; ПАТО Е СВОБОДЕН АГЕНТ, МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В МИЛАН; КЛОП: НЯМА ДА ХАРЧИМ МНОГО ПАРИ ТОВА ЛЯТО

0
1037

ДОБРУДЖА ПОДНЕСЕ ИЗНЕНАДАТА НА КРЪГА ВЪВ ВТОРА ЛИГА

Отборът на Добруджа, който се бори за оцеляването си сред професионалистите, поднесе изненадата на XXI кръг във Втора лига. Момчетата на Емил Велев победиха с 2:1 като гости имащия доскоро апетит за първото място тим на Монтана. Така те нанесоха първо поражение на „сините” през сезона и ги отказаха от борбата за първото място. В същото време „жълто-зелените” върнаха надеждите, че могат да се спасят.

Домакините откриха резултата още в 11-ата минута, когато оставеният непокрит в наказателното поле Владимир Айтов опъна мрежата зад Стефано Кунчев. В 37-ата минута равенството бе възобновено. Тони Тасев фаулира Етиен Кабобола в собственото си наказателно поле, а застаналият зад бялата точка Кристиян Григоров не сгреши и отбеляза за 1:1.

В 50-ата минута дойде и може би най-дискусионната ситуация в мача, след като Даниел Георгиев стреля, но топката срещна напречната греда. При последвалото разбъркване “грешникът” за дузпата на Добруджа Тасев бе съборен, но главният съдия Станислав Ставров остана безмълвен. Десет минути преди края пък “жълто-зелените” смълчаха трибуните на “Огоста”, след като отбелязаха втори гол във вратата на Василев чрез Етиен Кабобола и така нанесоха първо поражение на Монтана през сезона.

Съставът на Добруджа: Стефано Кунчев, Кристиян Пешков, Михаил Венков, Николай Николаев, Кристиян Д. Димитров, Николай Минков (81-Кристиян Р. Димитров), Тодор Паланков, Етиен Кабобола (89-Росен Кръстев), Кристиян Григоров, Петър Тончев, Валериу Тирон (46-Георги Колев).

 

ЦАРСКО СЕЛО ВЕЧЕ МОЖЕ ДА МИСЛИ ЗА ПЪРВА ЛИГА СЛЕД ПОБЕДА В БАЛЧИК

Отборът на Царско село вече може да мисли за Първа лига, след като спечели гостуването си на Черноморец в Балчик с 3:1 и е на цели 12 точки от втория Монтана, чийто тим загуби шокиращо от Добруджа. В този мач домакините имаха много кадрови проблеми и в крайна сметка това повлия върху играта им и те не успяха да покажат най-доброто от себе си срещу лидера. Луан Виана откри за “царете” в 20-ата минута, а в 35-ата Георги Минчев удвои аванса на тима от София. Валентин Йосков все пак намали за Черноморец в 57-ата минута и върна интригата, преди Пламен Тенев да оформи крайния резултат в полза на столичани в 80-ата минута.

След успеха си Царско село е лидер с актив от 58 точки, а тимът от Белия град е седми с 29 точки.

 

 

* ВТОРА ПРОФЕСИОНАЛНА ЛИГА

РЕЗУЛТАТИ – XXI КРЪГ

Монтана 1921 (Монтана) – Добруджа 1919 (Добрич)  1:2

Черноморец (Балчик) – Царско село 2015 (София)     1:3

Локомотив 1929 (София) – Поморие (Поморие) 1:1

Несебър (Несебър) – Ботев (Гълъбово)     0:0

Литекс (Ловеч) – Струмска слава (Радомир)       2:0

Лудогорец II (Разград) – ЦСКА 1948 (София)     вчера

Пирин (Благоевград) – Кариана (Ерден)   вчера

18 март 2019, понеделник, 17:30 ч.

Локомотив (Г. Оряховица) – Арда (Кърджали) – пряко по Диема спорт

 

ВРЕМЕННО КЛАСИРАНЕ

  1. Царско село 21     19     1       1       50:17         58

————————————————————

  1. Монтана 21 13     7       1       37:14         46
  2. Арда 20     11     5       4       28:11         38

– – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  1. ЦСКА 1948 20     9       9       2       24:14         36
  2. Литекс 21     9       5       7       28:18         32
  3. Поморие 21 8       5       8       27:32         29
  4. Черноморец 21     8       5       8       18:21         29
  5. Локо (Сф) 21     6       8       7       17:16         26
  6. Локо (ГО) 20     7       3       10     20:28         24
  7. Струмска слава 21 6       5       10     25:34         23
  8. Ботев (Гъл) 21 5       7       9       20:25         22
  9. Несебър 21 5       7       9       25:36         22
  10. Лудогорец II 20 5       4       11     19:33         19
  11. Пирин (Бл) 20 5       3       12     19:33         18

——————————————————————-

  1. Кариана 20 4       4       12     18:27         16
  2. Добруджа 21 2       8       11     9:25  14

 

ПРОГРАМА ЗА XXII КРЪГ

30 март 2019, събота

ЦСКА 1948 (София) – Литекс (Ловеч)

Струмска слава (Радомир) – Пирин (Благоевград)

Кариана (Ерден) – Несебър (Несебър)

Ботев (Гълъбово) – Локомотив (Горна Оряховица)

Арда 1924 (Кърджали) – Локомотив 1929 (София)

в Несебър, Градски стадион:

Поморие (Поморие) – Черноморец (Балчик)

Царско село (София) – Монтана 1921 (Монтана)

Добруджа 1919 (Добрич) – Лудогорец II (Разград)

 

ЗИДАН СЕ ЗАВЪРНА С ПОБЕДА

Отборът на Реал (Мадрид) изкова победа с 2:0 над гостуващия Селта в двубой от 28-ия кръг на Ла Лига, който ще се запомни с повторния дебют на Зинедин Зидан. Специалистът направи радикални промени в състава на “лос бланкос”. Позабравените от Сантиаго Солари Кейлор Навас, Марсело, Иско и Марко Асенсио получиха шанс като титуляри. Френският специалист заложи на схема без типичен опорен полузащитник, а подреди офанзивно трио зад Карим Бензема: Асенсио, Иско и Гарет Бейл, като уелсецът зае позиция по левия фланг. Наставникът на “небесносините” Фран Ескриба подреди 4-2-3-1 с изнесен напред Максимилиано Гомес.

Гостите от “Балаидос” започнаха със самочувствие и стремеж за продължителни подавания. Още във втората минута те трябваше да извършат принудителна смяна след травма на Давид Жунка, дошла при опит за изостряне на атаката към вратата на Навас. В седмата Марсело центрира много опасно, а стражът на Селта Рубен Бланко изби току пред връхлитащия Бензема. В десетата бразилският бек отново “преряза” защитата на съперника и подаде към Иско, който се опита да финтира технично, но загуби равновесие и не отправи добър удар. В 16-ата тимът от Виго изпусна първа наистина добра голова възможност. Макси Гомес беше оставен да стреля с глава от седем метра, а Кейлор Навас следеше внимателно ситуацията и реагира блестящо, избивайки над гредата. След кратко затишие последва далечен шут на Тони Кроос в 27-ата минута. Германският халф реши да стреля от 25 метра и качи топката мъничко над гредата. В 30-ата Бензема не сполучи със задна ножица и кълбото стигна до Бейл, който шутира с предна ножица, нацелвайки напречната греда. В 36-ата Марсело изненада с превъзходен далечен диагонален шут, при който вратарят на Селта се хвърли и изби ефектно. При последвалия корнер Рамос отново беше изпуснат и никой не разбра как топката не влетя в мрежата. Тя облиза гредата от външната страна.

В 55-ата Лука Модрич прати топката в мрежата с удар от 22 метра. Повторенията показаха, че Рафаел Варан е в явна засада и в последния момент прави движение, за да избегне топката. След преглеждане на видеоповторение съдията Мартинес Мунуера отмени попадението, тъй като френският бранител е повлиял на ситуацията. В 62-ата домакините стигнаха до попадение. Асенсио много хитро плъзна топката между двама, за да изведе Бензема. Френският нападател подаде в малкото наказателно поле, където Иско стигна до топката и отблизо я вкара в мрежата – 1:0. Останаха съмнения за засада на Бензема и затова съдията изчака дали ще има сигнал за видеопреглеждане. В крайна сметка голът остана. В 77-ата Гарет Бейл удвои. Уелсецът получи подаване от Марсело, защитник се подхлъзна и Бейл отбеляза с удар с десния крак от 13 метра – 2:0.

Така Реал възвърна част от самочувствието и показа, че до края на Ла Лига ще се бори за своето име. Селта ще продължи битката за оцеляване.

 

АНГЛИЙСКИ СБЛЪСЪК НА 1/4-ФИНАЛИТЕ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Ливърпул изтегли най-желания съперник от осемте отбора, които се класираха за 1/4-финалите на Шампионската лига. Мърсисайдци, които отстраниха Байерн (Мюнхен) в предишната фаза, ще спорят с Порто за място на полуфинала. През миналия сезон Ливърпул елиминира същия съперник на 1/8-финалите в надпреварата след разгром с 5:0 в Португалия. Ако успеят да се класират, “червените” ще срещнат победителя от сблъсъка между един от големите фаворити – Барселона, и отбора на Манчестър Юнайтед, който сътвори сензация, отстранявайки фаворизирания тим на Пари Сен Жермен, след като в първия двубой на “Олд Трафорд” английският отбор загуби с 0:2. Предишните срещи между Барселона и Юнайтед бяха на финалите на Шампионската лига през 2009 и 2011 година. Каталунците бяха крайни победители и в двата случая. Мениджърът на “червените дяволи” Оле Гунар Солкяер пък ще се завърне на “Камп Ноу”, където през 1999 година вкара знаменития си гол за обрата срещу Байерн (Мюнхен).

Очаквано следващата фаза ще ни предложи и един изцяло английски сблъсък – Тотнъм – Манчестър Сити. Победителят от този двубой ще срещне на полуфиналите Аякс или Ювентус. До този момент Сити два пъти се е падал с английски отбори в евротурнирите – с Челси през сезон 1970/71 и с Ливърпул през миналата кампания. И двата пъти “гражданите” отпадат.

От УЕФА обявиха, че Манчестър Сити и Манчестър Юнайтед не могат да домакинстват в един ден или в поредни дни. Поради тази причина двубоите на Барселона и Юнайтед бяха разменени и “червените дяволи” ще приемат каталунците в първия мач. Това е така, защото при подобна ситуация се взема предвид класирането от предния сезон, в което предимството очевидно е полза на Манчестър Сити.

 

УУЛВС СЛОЖИ КРАЙ НА МЕЧТИТЕ НА ЮНАЙТЕД ЗА КУПАТА

Ууулвърхамптън отстрани Манчестър Юнайтед след 2:1 на “Молиню” и се класира за полуфиналите в турнира за Купата на Англия. След равностойно първо полувреме, в което и двата отбора не създадоха нещо особено, тимът на Еспирито Санто изигра блестяща втора част. Серхио Ромеро на два пъти спаси гостите преди Раул Хименес да открие резултата в 70-ата минута. Малко по-късно Диого Жота направи 2:0 и до голяма степен реши мача. В заключителните секунди на двубоя Маркъс Рашфорд отбеляза почетно попадение за “червените дяволи”.Двата отбора излязоха на “Молиню” при доста тежки условия, тъй като целия ден над стадиона валеше дъжд. Уулвс заложи на типичния си стил, като оставяше съперника да играе доста с топката, но го държеше на безопасна дистанция. Играчите на Еспирито Санто изчакваха своя момент, който обикновено е след почивката. “Червените дяволи” също не бяха достатъчно агресивни в началото и положения пред двете врати нямаше. Постепенно темпото се вдигна, но качеството на игра не бе особено високо. Двата отбора претендираха за отсъждане на дузпа. Първо домакините искаха такава за нарушение на Смолинг, а след това Ман Юнайтед искаше за игра с ръка в наказателното поле. И в двата случая съдията прецени, че няма нарушение.

Първата реална опасност пред двете врати дойде малко преди почивката. Тогава Жота бе изведен великолепно, но Ромеро излезе много рано и успя да скъси ъгъла и да спаси. Второто полувреме пък започна с положение за гостите. Рашфорд демонстрира страхотна скорост, но Коуди успя да се приближи до него, преди да стреля, и английският национал прати топката покрай вратата. Вратарят на “червените дяволи” направи отлично спасяване и в 53-ата минута, когато след ъглов удар Хименес стреля с глава. Ромеро трябваше да се намесва и малко по-късно след далечен удар на Моутиньо.

Ман Юнайтед играеше повече с топката и прекарваше повече време в половината на съперника, но положенията бяха пред вратата на гостите. В 70-ата минута Уулвс поведе след поредната добра атака. Моутиньо размина трима и навлезе в наказателното поле. След това намери Хименес, който не успя да овладее добре, първият му удар бе блокиран, но топката остана у него и той се завъртя и с прецизен удар не остави шансове на Ромеро. Малко по-късно “вълците” вече имаха солидна преднина. Диого Жота увеличи аванса на домакините, след като взе топката около централната линия, напредна, развинти Люк Шоу и със силен удар в близкия ъгъл направи 2:0. Ситуацията за Юнайтед стана още по-неприятна осем минути преди края, но за кратко. Мартин Аткинсън показа директен червен картон на Линдельоф, след като той влезе доста грубо в краката на Хименес. След разглеждане на ситуацията чрез ВАР бе взето решение, че нарушението е за жълт картон. Последните минути “червените дяволи” опитаха да натиснат и в самия край стигнаха до почетно попадение. Люк Шоу намери Рашфорд в наказателното поле, английският национал се обърна и стреля, но вече бе прекалено късно за тима на Солскяер да мисли за изравняване.

 

УЕЙН РУУНИ СЕ РАЗВИХРИ В САЩ

Нападателят на Ди Си Юнайтед Уейн Рууни изригна с първи хеттрик в МЛС при разгрома с 5:0 срещу Реал Солт Лейк. Капитанът на тима от Вашингтон направи истинско шоу на стадион “Ауди Фийлд” в срещата от третия кръг, като дори асистира за четвъртия гол. Бившият капитан на Англия и Манчестър Юнайтед отбеляза за пръв път три попадения в един мач от 29 ноември 2017 година, когато стори това с екипа на Евертън срещу Уест Хам. 33-годишната звезда откри головата си сметка за сезона от дузпа в 34-ата минута. 11-метровият наказателен удар беше отсъден с помощта ВАР. Само шест минути по-късно деветката на “черно-червените” удвои с технично прехвърляне на вратаря на гостите. Този път той беше изведен от Хара – бившият играч на Бока Хуниорс се възползва от грешка на Силва в изнасянето на топката, като мигновено изведе Рууни очи в очи с вратаря. Английският нападател оформи своя хеттрик в 65-ата минута, когато засече отблизо подаване на Морено. Така той има вече три гола от три мача през този сезон и общо 15 от 24 мача в МЛС. Интересното е, че всичките му попадения са отбелязани пред собствена публика. В 76-ата минута Рууни центрира майсторски от ъглов удар, а Лукас Родригес с красиво воле изправи на крака над 17 000 фенове по трибуните. За пристигналия от Естудиантес аржентинец това бе първи гол в САЩ. Малко след това при поредната атака на домакините Сегура оформи крайното 5:0. Халфът на Коста Рика също вкара първото си попадения в тази кампания, разписвайки се в 80-ата минута.

Тимът на ДС Юнайтед пък записа втора победа, след като на старта надви с 2:0 шампиона Атланта Юнайтед. Тимът на Рууни има вече седем точки, като все още не е допуснал гол във вратата си. Поражението пък беше първо за гостите, които останаха с 4 точки.

Лос Анжелис Галакси също постигна втора победа през този сезон. Тимът на Златан Ибрахимович надви с 3:2 Минесота, шведът пропусна втора поредна среща за отбора на Гийермо Скелото поради травма.

 

ПАТО Е СВОБОДЕН АГЕНТ, МОЖЕ ДА СЕ ВЪРНЕ В МИЛАН

Бразилският нападател Алешандре Пато прекрати контракта си с китайския Тянжин Куанин и в момента е свободен агент. 29-годишният Пато игра в Китай от зимата на 2017 г., вкарвайки 36 гола в 60 мача за своя клуб. В Италия вече говорят за завръщане на Пато в Милан. Той изкара при “росонерите” периода от лятото на 2007 до зимата на 2013 г. – 63 гола в 150 мача.

Нападателят е играл още за бразилските Интернасионал, Коринтианс, Сао Пауло, за английския Челси, както и за испанския Виляреал.

 

КЛОП: НЯМА ДА ХАРЧИМ МНОГО ПАРИ ТОВА ЛЯТО

Мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп разкри, че клубът не възнамерява да харчи големи суми пари за нови играчи в предстоящия летен трансферен прозорец. Както е известно, през цялата 2018 г. мърсисайдци платиха 242 млн. паунда, за да привлекат Наби Кейта, Фабиньо, Джердан Шакири, Алисон и Вирджил ван Дайк. Въпреки това наставникът е убеден, че при силата и потенциала на настоящия му състав няма да има нужда от нова подобна инвестиция в летни попълнения. “Със сигурност няма да е необходимо да стигаме до такива нива. Не искам да говоря за това какво точно ще направим, но не смятам, че в момента това е тим, за който да се налага да харчим много пари. Най-доброто, което може да се случи, е да съберем група играчи, да се опитаме да развием всички  тях и след това да останат заедно за известно време. Може би това беше главният проблем на Ливърпул за последното десетилетие. Когато имаха добър състав, след един сезон се разпръскваха из целия свят. Това със сигурност няма да се случи тази година”, категоричен е Клоп.