• ФУТБОЛ

ДИЯН БОЖИЛОВ УГОВОРИ ДВЕ КОНТРОЛИ С ЧЕРНОМОРЕЦ (БАЛЧИК)

Отборът на Спартак (Варна), треньор на който е добричлията Диян Божилов, започна вчера предсезонната си подготовка. В първото занимание, праведено на стадиона в Аксаково, взеха участие 22 футболисти, като част от тях миналата година носеха екипа на Добруджа във Втора професионална лига. От днес всеки предиобед тимът ще работи за кондиция на този терен, а следобед ще има тренировки с топка в Оброчище.

Засега е сигурно, че първите две домакинства на Спартак във Втора лига – с Хебър и Лудогорец II, ще са в Балчик, тъй като ремонтът на клубния стадион все още не е приключил. „От Етър постъпиха некоректно с нас и въпреки че се бяхме разбрали за контрола, впоследствие разбрах, че те са я отказали. Реагирахме бързо и уредихме спаринг на същата дата – 29 юни, с Черноморец (Балчик). На 12 юли също ще срещнем балчиклии. Другите ни две проверки са с Лудогорец II – на 26 юни в Разград, и със Созопол – на 4 юли в Албена. Четири проверки ще ни бъдат достатъчни, след като петата с Нефтохимик пропадна, защото ги срещаме в първия кръг от новото първенство”, заяви Божилов пред „Варна утре”. Ето какво каза още старши треньорът Диян Божилов: “Знаете, че на този етап новите са Николай Петров, Иван Пенев и Рангел Абушев. Имаме и трима футболисти на проби. В близките дни очаквам отговор от двама-трима опитни изпълнители, но по принцип селекцията при нас ще продължи чак до първия ни мач за сезона. Най-големият проблем на Спартак е, че не разполага с база, която да позволи да не се нарушава тренировъчният процес. По този въпрос трябва сериозно да се замисли градоначалникът на Варна, защото клуб с история и традиции като Спартак заслужава да има своя прекрасна база, която да се използва от представителния тим и на която да се произвеждат футболисти за него. Основната ми цел е ясна – да утвърдя Спартак във втория ешелон. Наясно съм, че ще бъде много тежко и трудно, но аз искам да кажа на феновете на Спартак да подкрепят безрезервно тима и да знаят, че във всеки един мач футболистите ще се раздават максимално за каузата на клуба. Аз съм убеден, че ако сме единни и задружни заедно – ръководство, привърженици и клуб, можем да върнем доброто име на Спартак и всички в групата да се съобразяват с нас.”

 

ЦСКА-СОФИЯ ГРОМИ НА СТАРТА, НОВО ПОПЪЛНЕНИЕ НАПРАВИ ФУРОР

ЦСКА-София започна с класическа победа предсезонните си контроли, след като надигра с 3:0 втородивизионния Локомотив (Горна Оряховица) на терена в Тетевен. И трите попадения за „червените” паднаха през втората част. Али Соу откри резултата в 56-ата минута, Жанио Бикел удвои (79), а в 85-ата минута Сандов си вкара автогол. Много добро впечатление с играта си направи едно от новите попълнения на „червените” – Денис Давидов. Руснакът се появи след почивката, отличи се с брилянтна асистенция за попадението на Бикел и с още 3-4 добри отигравания.

Иначе наставникът на ЦСКА-София Добри Митов заложи в титулярния състав на три от новите попълнения в лицето на Петър Занев, Диего Фабрини и Тони Уот. Сред 11-те стартира и 18-годишният юноша Митко Митков.

В първите минути двата отбора си размениха по една опасна атака. Първо Тони Уот нахлу отдясно в наказателното поле, но защитник на „железничарите” му отне топката. В 5-ата минута Локо организира добра атака през центъра, която завърши с шут от десетина метра, но той бе блокиран от защитник в червено. В 10-ата минута шут на Стойчо Атанасов извън границата на наказателното поле попадна в ръцете на Василев. Последва равностойна игра и без някакви по-сериозни положения до 37-ата минута. Тогава Иван Михайлов се измъкна от опеката на „червените” бранители и шутира много опасно от 13-14 метра, но покрай горния десния ъгъл на Черниаускас. „Червените” отговориха с изстрел на Нуно Томаш, който засече с глава центриране от корнер в 43-ата минута, но топката се заби в земята и стана лесна за спасяване от Василев. С това се изчерпаха положенията пред двете врати за първата част и тя логично завърши при 0:0.

След почивката „червените” излязоха с почти нов състав, който взе инициативата и попаденията бяха въпрос на време. „Армейците” получиха право да изпълнят фаул в 51-ата минута, Жеферсон стреля отлично, но стражът на Локомотив демонстрира невероятен рефлекс и изби в корнер. По-настоятелната игра на ЦСКА-София даде резултат в 56-ата минута. Тогава футболистите на Добри Митов получиха пореден фаул пред наказателното поле на съперника. Последва центриране към Али Соу, който от 2 метра с глава вкара за 1:0. В 61-ата минута Али Соу можеше да удвои след груба грешка на противниковата отбрана. „Червените” получиха право да изпълнят фаул на около 35 метра от вратата на Локо. Те разиграха бързо с пас към непокрития Соу, който се откъсна фронтално очи в очи срещу вратаря, но се засуети, защитниците го настигнаха, той избяга от вратата и стреля от много малък ъгъл, но шутът му бе избит в корнер. Постепенно ЦСКА-София наложи още по-сериозен натиск и положенията пред вратата на Локо зачестиха. В 73-ата минута играч в червено излезе сам срещу вратаря, но стреля в аут. Секунди по-късно Давидов изведе Дурич сам срещу вратаря, но сърбинът не успя да си спре топката и тя попадна в ръцете на стража. Логичното се случи в 79-ата минута, когато „червените” вкараха втори гол. Едно от новите попълнения, Денис Давидов, преодоля играч на противника, направи две двойни подавания, след което намери отлично Бикел, за когото не бе проблем да вкара в празната врата за 2:0. В 85-ата минута голмайсторът Бикел осъществи мощен пробив по дясното крило и центрира по земя, а Сандов в опита си да изчисти топката я заби атрактивно в собствената си врата за крайното 3:0 за ЦСКА-София.

 

ТЕЖЪК ЖРЕБИЙ ЗА ЛУДОГОРЕЦ В ШАМПИОНСКАТА ЛИГА

Лудогорец ще се изправи срещу унгарския шампион Ференцварош в първия предварителен кръг на Шампионската лига за сезон 2019/20. Това отреди тегленият вчера жребий в Нион. Разградчани ще са домакини в първия мач, който ще се играе на 9/10 юли в Разград, а реваншът в Унгария ще е на 16/17 юли. Това бе един от двата възможно най-тежки противници за „орлите”. Останалите потенциални съперници на  Лудогорец бяха Клуж (Румъния), Арарат (Армения), Судува (Литва) и Номе Калю (Естония). Преди година Лудогорец се изправи срещу тогавашния унгарски шампион МОЛ Види, но във втория предварителен кръг на Шампионската лига. Тогава българският първенец изпусна куп положения в първия мач в Разград и срещата приключи при 0:0. „Орлите” загубиха реванша с 0:1 и отпаднаха от надпреварата. През този сезон Ференцварош се пребори именно с Види за титлата на Унгария.

Вчера в Нион бе изтеглен и жребият за първия квалификационен кръг на Лига Европа. Отборът на Левски пък ще срещне Ружомберок от Словакия в първия си европейски сблъсък за това лято. “Сините” бяха сред поставените отбори в група 5 и шансът определи да срещнат най-трудния съперник сред възможните. Първият мач ще бъде в София на 11 юли, а реваншът – седмица по-късно в Словакия.

ЦСКА-София пък ще играе срещу черногорския Титоград в първия предварителен кръг на Лига Европа. Първата среща е в София на 11 юли, а реваншът в Подгорица е на 18 юли.

 

МИШЕЛ ПЛАТИНИ НА РАЗПИТ ЗАРАДИ ИЗБОРА НА ДОМАКИН НА МОНДИАЛ 2022

Бившият президент на УЕФА Мишел Платини е привикан от властите във Франция за разпит по разследване за предполагаема корупция при избора на Катар за домакин на Световното първенство през 2022 г. По-рано медиите съобщиха, че той е бил задържан. От прокуратурата обаче уточниха, че не става дума за арест.

Бившият национал на Франция беше начело на европейската футболна централа от 2007 до 2015 г., когато беше изхвърлен по настояване на Етичната комисия. Срещу него имаше обвинение и в това, че е получил нерегламентирано плащане от 2 млн. долара от бившия президент на ФИФА Сеп Блатер. По-късно и двамата получиха забрана да се занимават с футболна дейност до 2023 г.

Катар получи правото да организира Мондиала през декември 2010 г. По-късно се появиха информации за близки връзки между Платини и тогавашния президент на Азиатската футболна конфедерация Мохамед бин Хамам, който е катарец. Двамата са били забелязани да разговарят дни преди избора на Катар за домакин. Срещу този вот имаше куп протести. На по-късен етап Бин Хамам беше изключен доживотно от футболното движение заради конфликт на интереси. През 2014 г. Sunday Times публикува електронни писма, които съдържат информация, че катарският функционер е подкупвал членове на други футболни асоциации да подкрепят кандидатурата му за президент на ФИФА, както и вероятно да гласуват за Катар при определянето на домакините на световните финали през 2018 и 2022 година.

 

ШАМПИОНЪТ ТРЪГНА С РАЗГРОМ НА „КОПА АМЕРИКА”

Действащият шампион в „Копа Америка” Чили тръгна с разгром похода си за защита на титлата. Чилийците победиха убедително на старта в група „С” Япония с 4:0, като двубоят се изигра на стадион “Мурумби” в Сао Пауло.

Нищо в началото на срещата не предвещаваше такава тежка загуба за японците, които стояха равностойно на именития си съперник. Чилийците стигнаха до откриване на резултата едва в края на първото полувреме, когато Елик Пулгар се разписа с глава след изпълнение на корнер. През втората част Едуардо Варгас удвои в 54-ата минута. Играта отново се изравни, като японците създадоха доста работа на вратаря на Чили. С два късни гола (82, 83) на Алексис Санчес, който не беше вкарвал от януари насам, и отново на Едуарго Варгас Чили оформи крайното 4:0.

Така носителят на два поредни трофея в турнира вече има 3 точки и дели върха в класирането с Уругвай, който победи със същия резултат Еквадор. В следващия кръг Чили играе именно с Еквадор на 22 юни, докато ден по-рано Уругвай се изправя срещу Япония. Футболистите от Страната на изгряващото слънце участват за втори път след 1999 година в първенството на Южна Америка, като тогава останаха последни в предварителна група с Перу, Парагвай и Боливия.

 

ЮНАЙТЕД ПРЕДЛАГА НА ПОГБА ПОЛОВИН МИЛИОН ПАУНДА СЕДМИЧНО

Манчестър Юнайтед подготвя нов примамлив договор за Пол Погба, с който да го задържи на “Олд Трафорд”. Според “Дейли Мейл” клубът ще предложи на французина впечатляващите 500 000 паунда на седмица, което представлява значително увеличение на сегашното му възнаграждение, възлизащо на 290 000. Това означава, че заплатата на Погба ще се изравни с тази на Алексис Санчес, който до момента бе играчът с най-високо възнаграждение.

Настоящият договор на Погба с “червените дяволи” изтича след две години, като клубът има право да го удължи с допълнителни 12 месеца. Французинът е в трансферните планове на Реал (Мадрид) и Ювентус. Според “Сън” “белите” вече са отправили оферта в размер на 90 милиона паунда за Погба. Манчестър Юнайтед обаче изобщо няма да обърне внимание на това предложение, тъй като клубът от “Олд Трафорд” иска 150 милиона за голямата си звезда.

 

БАРСА ДАВА 100 МЛН. ЕВРО И ТРИМА ФУТБОЛИСТИ ЗА НЕЙМАР

Все по-усилено се шуми за завръщане на Неймар в Барселона. Вчерашните първи страници на Mundo Deportivo и Sport бяха посветени на Ней Джуниър и възможността отново да заиграе на “Камп Ноу”. Бразилският Globoesporte пише за “много напреднали” преговори между каталунския клуб и самия играч.

Относно сделката “клуб – клуб” сайтът смята, че Барса може да включи трима свои футболисти – Самюел Юмтити, Усман Дембеле и Иван Ракитич. Към тези тримата ще бъдат добавени и 100 милиона евро в опит Ней да се завърне обратно две години по-късно. Барса и ПСЖ са в обтегнати отношения, след като френският клуб плати откупната клауза на бразилеца. “Лос кулес” пък удариха на камък в опитите си за привличане на Тиаго Силва, Маркиньос и Марко Верати.

 

КОНТЕ НАСТОЯВА ЗА ТРИМА ИГРАЧИ

Новият треньор на Интер Антонио Конте има три основни трансферни цели за лятото. Специалистът настоява клубът да се подсили основно в атака, като държи на “Сан Сиро” да бъдат привлечени Един Джеко от Рома и Ромелу Лукаку от Манчестър Юнайтед. Другият, желан от Конте футболист, е Николо Барела от Каляри. Интер вече води разговори за привличането и на тримата. “Нерадзурите” са приготвили 15 милиона евро за Джеко, 70 милиона за Лукаку и още 35 милиона за Барела.

Преди да бъдат осъществени тези трансфери обаче, в Интер искат да решат бъдещето на Мауро Икарди, който не влиза в плановете на Конте. “Нерадзурите” се надяват да го продадат и да приберат сума над 100 милиона евро, но играчът заплаши, че ще отнесе въпроса в съда и ще поиска договорът му да бъде прекратен.

 

АЯКС ПУСКА ЗИЕШ СРЕЩУ 35 МИЛИОНА ЕВРО

Крилото на Аякс Хаким Зиеш може да стане поредният играч, който ще си тръгне от “Амстердам Арена” през лятото. 26-годишният футболист е желан от Рома. Спортният директор на “вълците” Мончи иска да го доведе на “Олимпико”, но цената от 40 милиона, която Аякс иска за него, се струва твърде висока на римляните.

Всъщност обаче тази цена може да падне до 35 милиона евро, тъй като мароканецът има джентълменско споразумение с шефовете на Аякс да го продадат, ако в клуба постъпи оферта на такава стойност, твърди “Де Телеграф”. Последната дума за привличането на Зиеш в Рома ще има новият треньор Пауло Фонсека. Той ще прецени дали крилото ще му бъде от полза.

Зиеш направи изключително силен сезон с екипа на Аякс, в който отбеляза 21 гола и направи 24 асистенции в 49 мача във всички турнири. Той бе и в основата на доброто представяне на холандския тим в Шампионската лига и достигането до 1/2-финала.

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST