ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА БИТКАТА ЗА ЕВРО 2020 С РАВЕНСТВО СРЕЩУ ЧЕРНА ГОРА; СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ЗАГУБИ С 3:0 В ТЪРГОВИЩЕ; КЕШЕРЮ СЕ ВКЛЮЧИ УДАРНО, НО ТОВА НЕ СПАСИ РУМЪНИЯ СРЕЩУ ШВЕЦИЯ; В ИТАЛИЯ ОБМИСЛЯТ КРЪГ ОТ СЕРИЯ “А” ДА СЕ ИГРАЕ В КИТАЙ; МАН ЮНАЙТЕД СЛЕДИ СИТУАЦИЯТА С ТОНИ КРООС; ЧЕЛСИ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ИГУАИН НА ЮВЕНТУС; ТАЛАНТ НА ЧЕЛСИ ПОДОБРИ 64-ГОДИШЕН РЕКОРД ЗА “ТРИТЕ ЛЪВА”; МАНЕ И САЛАХ ИЗРАВНИХА РЕКОРД НА РЪШ И ДАЛГЛИШ; КАСИЙЯС С НОВ ДОГОВОР В ПОРТО

0
1391

БЪЛГАРИЯ ЗАПОЧНА БИТКАТА ЗА ЕВРО 2020 С РАВЕНСТВО СРЕЩУ ЧЕРНА ГОРА

Отборът на България стартира квалификациите за Евро 2020 с равенство 1:1 срещу Черна гора при домакинството си на Националния стадион “Васил Левски”. “Трикольорите” изиграха много добро първо полувреме, а през втората част отлична индивидуална игра на Мугоша и вратарят на “червените” Петкович бяха напът да отмъкнат победата за гостите, преди Тодор Неделев да отбележи от дузпа за крайния резултат.

Първата част определено бе за националите ни, като още в 8-ата минута Неделев стреля опасно от дъгата на наказателното поле, а последвалият рикошет можеше да се окаже ключов, ако Галин Иванов не бе закъснял малко за топката. След това центриране на Спас Делев намери Неделев, но шутът на халфа бе изчистен в корнер. В 18-ата минута пък се откри и отлична възможност пред Черна гора, след като Иванич се освободи очи в очи с Михайлов, но нашият страж успя да избие топката. В 31-ата минута Петкович отново спаси вратата на гостите, след като изби коварно тупнала топка след центриране от пряк свободен удар.

След почивката обаче Черна гора смълча трибуните, след като Мугоша проби отдясно, преодоля първо Божиков, после и Занев, а след това прати неспасяем диагонален удар, за да открие резултата. В следващите минути черногорците заиграха още по-опасно и в 61-ата Иванич се освободи отлично след двойно подаване, но ударът му по диагонала мина на сантиметри от страничния стълб на Михайлов. Лошите новини за нашия отбор не спираха и в 68-ата минута Ивайло Чочев влезе в тежък сблъсък с противников състезател, при който халфът на Палермо получи тежка контузия на дясното коляно и със сълзи на очи бе изнесен от терена на носилка. След ново отлично спасяване на Петкович срещу Ивелин Попов се стигна до 81-ата минута, когато Станислав Костов бе съборен около линията на наказателното поле и съдията отсъди наказателен удар. От бялата точка Тодор Неделев бе безпогрешен и върна равенството на таблото.

В следващите минути националите ни показаха много добра игра и желание за пълен обрат, но удар на Страхил Попов извън наказателното поле мина над вратата, а отлично включилият се Мартин Минчев получи отдясно и отправи страхотен шут по диагонала, но топката мина на сантиметри от целта. В самия край пък Болйевич можеше да измъкне трите точки за гостите – той остана сам срещу Михайлов, но нашият страж запази точката за България с отлично спасяване.

Днес националният ни отбор гостува в Прищина на Косово за втория си мач от квалификациите за Евро 2020.

 

СЕПТЕМВРИ (ТЕРВЕЛ) ЗАГУБИ С 3:0 В ТЪРГОВИЩЕ

Футболистите на Септември 98 (Тервел) допуснаха първа загуба от началото на пролетния полусезон в Североизточната трета лига. В мач от 20-ия кръг момчетата на Валентин Пейчев загубиха с 3:0 като гости на Светкавица (Търговище). Мачът се игра на градския стадион „Димитър Бурков“ в Търговище пред близо 150 зрители при топло за средата на месец март време, информира sportal.bg. Четвъртата поредна победа от началото на пролетния полусезон – след успешните игри над Волов (Шумен), Локомотив (Русе) и Кубрат 2016, прати тима от Търговище на трета позиция в класирането. Септември (Тервел) пък остава на шесто място с актив от 28 точки – след 8 победи, 4 равенства и 7 загуби. От началото на втория полусезон тервелчани записаха две победи – над Устрем Д (Дончево) с 6:1 и над Локомотив (Русе) с 4:2, и едно равенство – с Волов (Шумен) 1:1.

В Търговище домакините диктуваха играта от началото на двубоя и първият гол падна в 30-ата минута. От пряк свободен удар Румен Русков центрира в наказателното поле на гостите, на втора греда Динко Дерменджиев се възползва от суматохата между защитниците и с глава откри резултата. През втората част Динко Дерменджиев удари гредата, а в 60-ата минута бе изведен очи в очи с вратаря на гостите и не сгреши – 2:0. Третото попадение падна в 70-ата минута – след центриране в наказателното поле вратарят на гостите не можа успешно да избие топката, от това се възползва Николай Николов, който с глава направи резултата класически. В края на мача гостите от Тервел също имаха две чисти положения, но успешните намеси на Тодор Тодоров запазиха вратата му суха в четвърти пореден мач.

 

КЕШЕРЮ СЕ ВКЛЮЧИ УДАРНО, НО ТОВА НЕ СПАСИ РУМЪНИЯ СРЕЩУ ШВЕЦИЯ

Швеция стартира европейските квалификации с домакинска победа с 2:1 над Румъния в мач от Група „F”. Скандинавците дръпнаха с 2:0 още до паузата след голове на Робин Куайсон (33′) и Виктор Клаесон (40′). На почивката за гостите се появи футболистът на Лудогорец Клаудиу Кешерю и това беше на път да обърне мача. Нападателят направи силно включване и в 58-ата минута върна едното попадение, а малко след това пропусна да реализира още веднъж. В крайна сметка обаче силите на румънците не стигнаха за нещо повече.

Цял мач за гостите записа защитникът на Лудогорец Драгош Григоре, като той имаше нещастието да помогне на съперника за първия гол. След това Григоре получи и жълт картон. Третият национал на Румъния от тима на българския първенец – Козмин Моцим, остана на пейката.

 

В ИТАЛИЯ ОБМИСЛЯТ КРЪГ ОТ СЕРИЯ “А” ДА СЕ ИГРАЕ В КИТАЙ

Кръг от италианската Серия „А” може да се играе в Китай в скоро време. Това бе една от темите, които обсъждаха на среща в неделя представители на Китай и Италианската футболна федерация. Директорът на Китайската медийна компания Шън Сяон дискутира с италианците и излъчване на мачове от калчото в Китай, както и обиграване на млади китайски футболисти в италиански клубове.

Двете страни вече си сътрудничат успешно, като мачът за Суперкупата на Италия се игра в Китай четири пъти в последните десет години.

 

МАН ЮНАЙТЕД СЛЕДИ СИТУАЦИЯТА С ТОНИ КРООС

Манчестър Юнайтед следи внимателно ситуацията около халфа на Реал (Мадрид) Тони Кроос, пише “Сън”. Германецът отдавна е в полезрението на “червените дяволи”, които са готови да предложат 50 милиона паунда за правата му през лятото.

Кроос бе на косъм от трансфер на “Олд Трафорд” през 2013 година, но тогава до сделка не се стигна, а през следващата година германецът пое в посока Реал (Мадрид) за сума от порядъка на 27 милиона паунда.

Сега в Юнайтед имат доста сериозни шансове да успеят най-накрая да вземат Кроос в редиците си. Халфът вече на няколко пъти намекна, че е склонен да си тръгне от Реал през лятото след слабия сезон на “белия балет”. Германецът има договор до 2022 година, но изглежда е готов да обмисли всяка оферта, която ще пристигне за него.

 

ЧЕЛСИ МОЖЕ ДА ВЪРНЕ ИГУАИН НА ЮВЕНТУС

Ръководството на Челси почти сигурно ще върне нападателя Гонсало Игуаин на Ювентус след края на сезона. Аржентинецът пристигна на “Стамфорд Бридж” през зимата под наем и “сините” имат опцията да откупят правата му срещу 18 милиона евро. В клуба обаче не са особено доволни от представянето му до момента и почти сигурно тази опция няма да бъде активирана.

31-годишният голаджия бе взет след изричното настояване на мениджъра Маурицио Сари. Двамата работеха много добре в Наполи, където Игуан стана голмайстор на Серия “А” с рекордните 36 гола в 35 мача. В следващите сезони обаче аржентинецът не успя дори да се доближи до подобно постижение. Откакто облече екипа на Челси, той има 3 попадения в 7 мача в Премиър лийг.

През лятото почти сигурно Маурицио Сари ще бъде уволнен и Челси ще назначи друг мениджър. Със Сари се очаква да си тръгне и Пипита, който ще се завърне в Юве, а торинци ще му търсят друг отбор.

 

ТАЛАНТ НА ЧЕЛСИ ПОДОБРИ 64-ГОДИШЕН РЕКОРД ЗА “ТРИТЕ ЛЪВА”

Крилото на Челси Калъм Хъдсън-Одой стана най-младият футболист, дебютирал за националния отбор на Англия в официален двубой, след като влезе в игра в 70-ата минута при победата с 5:0 над Чехия. Талантът замени отбелязалия хеттрик в мача Рахийм Стърлинг и така със своите 18 години и 135 дни подобри постижението на бившия нападател на Манчестър Юнайтед Дънкан Едуардс, който бе с 48 дни по-възрастен, когато дебютира за “трите лъва” в среща с Шотландия през април 1955 година. Хъдсън-Одой дори беше с основна заслуга за последното попадение в мача, след като негов шут доведе до автогола на чешкия защитник Томаш Калас. Интересното е, че англичанинът първоначално получи повиквателна за младежкия тим на своята страна, но заради многото контузии в мъжкия състав селекционерът Гарет Саутгейт го извика за мачовете с Чехия и Черна гора. Той обаче все още не е стартирал като титуляр за Челси в двубой от Висшата лига, въпреки че лондончани отхвърлиха няколко оферти на Байерн (Мюнхен) за него през зимния трансферен прозорец.

Влизането на Хъдсън-Одой в игра означаваше също и че Англия завършва мача с двама 18-годишни футболисти на терена, след като Джейдън Санчо го започна от първата минута. Така за първи път от 138 години “трите лъва” използват двама 18-годишни или по-млади играчи в един и същи двубой. За последно това става в срещата с Уелс на 26 февруари 1881 година.

 

МАНЕ И САЛАХ ИЗРАВНИХА РЕКОРД НА РЪШ И ДАЛГЛИШ

Садио Мане и Мохамед Салах изравниха голов рекорд за Ливърпул на Иън Ръш и Кени Далглиш. Попадението на Мане при 2:1 срещу Фулъм го изравни със Салах и двамата вече са равни при реализаторите за мърсисайдците с по 20 гола. Това е вторият сезон за двамата с подобно постижение (20 за Мане и 44 за Салах през миналата година), като през 1981/1982 и 1982/1983 същото направиха легендите Ръш и Далглиш. Ръш вкара 30 и 31, а Далгиш се разписа 22 и 20 пъти за могъщия тим на Боб Пейсли, който спечели поредни титли и купи на Лигата.

Само едно нападателно дуо на Ливърпул е записвало поне по 20 гола в рамките на три поредни сезона. Това направиха Роджър Хънт и Иън Сейнт Джон под ръководството на Бил Шенкли между 1961 и 1964 година.

 

КАСИЙЯС С НОВ ДОГОВОР В ПОРТО

Легендарният испански вратар Икер Касийяс официално се сдоби с нов контракт в Порто, обявиха от “Драгао”. Тези дни Сан Икер разкри, че ще подпише договор за още два сезона – до лятото на 2021 година, когато той ще бъде на 40 години. Лисабонският клуб не оповести продължителността на споразумението. “Това е много специален ден, защото се чувствам у дома тук. Искам да остана до края на моята кариера на футболист. Когато ми беше даден шанс да продължа да играя, нямах никакви съмнения, че трябва да го направя. Искам да оправдая доверието на Порто и на запалянковците”, коментира Касийяс пред официалния сайт на Порто.

Икер изигра първия си мач за “драконите” на 15 август 2015 година. Сега тимът е устремен към титлата в Португалия и е на 1/4-финал в Шампионската лига.