ФУТБОЛНА ПАНОРАМА: АТАНАС ИЛИЕВ ВКАРА ДВА ГОЛА, НО МОНТАНА СЕ ИЗДЪНИ НА “ОГОСТА”; ЦАРСКО СЕЛО ВЛЕЗЕ В ПЪРВА ЛИГА; СЪДИЯ ОТ ДОБРИЧ ЩЕ СВИРИ РЕВАНША МЕЖДУ ЦСКА-СОФИЯ И БОТЕВ (ПЛОВДИВ); И ЧЕЛСИ СБЪРКА В БИТКАТА ЗА ТОП 4; БАРСА СЕ ОТКАЗА ОТ РАШФОРД; ФАБРЕГАС: НЯМА ДА ИМА ВТОРИ КАТО ЛЕО; ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ПОГБА И РЕАЛ СА В МНОГО НАПРЕДНАЛ ЕТАП

0
1091

АТАНАС ИЛИЕВ ВКАРА ДВА ГОЛА, НО МОНТАНА СЕ ИЗДЪНИ НА “ОГОСТА”

Добричлията Атанас Илиев вкара два гола за Монтана, но отборът му изпусна победата. В мач от 25-ия кръг тимът на добруджанеца завърши 2:2 като домакин на Ботев (Гълъбово) и вече заема третото място в подреждането на Втора лига. Футболистите на Стефан Генов имат равни точки с Арда (Кърджали), но заради по-лоши показатели в директните срещи се смъкнаха с едно място надолу. С три точки по-малко е ЦСКА 1948.

Мачът се разви лошо за тима на Монтана, който игра с човек по-малко в 3/4 от игровото време. В 25-ата минута Борислав Стойчев получи червен картон и така бившият бранител на Левски и Берое остави домакините в числено намален състав. В шестата минута Атанас Илиев откри резултата с глава след ъглов удар – 1:0. В 20-ата минута Габриел Диманов направи непростим пропуск пред вратата на домакините. След почивката Джунейт Яшар изравни след добра игра с глава, но десетина минути след това Атанас Илиев изведе отново Монтана напред в резултата. Нападателят посрещна с десния крак пас на Тони Тасев и опъна мрежата за 2:1. Гостите от Гълъбово обаче казаха последната си дума в 89-ата минута. Юношата на ЦСКА Рангел Абушев матира с лек късмет стража Ивайло Василев и Монтана сдаде “сребърната” позиция.

ЦАРСКО СЕЛО ВЛЕЗЕ В ПЪРВА ЛИГА

Царско село и ЦСКА 1948 завършиха 0:0 в дербито на 25-ия кръг във Втора лига. Точката бе достатъчна на домакините да си гарантират първото място в групата и класиране за елита на България. Двубоят започна с минута мълчание в памет на легендата на ЦСКА Красимир Безински, който почина в неделя. Капитаните на двата отбора – Апостол Попов и Веселин Минев, опънаха фланелка с №4 на легендарния армейски защитник.

Иначе през първия четвърт час играта бе равностойна и без опасности пред двете врати. В тези минути Кабов опита удар с глава, който излезе много над напречната греда. Изстрел на Денислав Александров пък бе блокиран. В 27-ата минута Царско село остана с 10 човека след директен червен картон на Реян Даскалов. Централният бранител на домакините допусна груба грешка, позволявайки на Чавдар Ивайлов да му отнеме топката, и се наложи да го фаулира пред границата на наказателното поле, за да спре излизане сам срещу вратаря. В 31-ата минута Огнянов намери Спас Георгиев с едно от малкото си точни подавания в този мач, крилото нахлу отдясно и стреля опасно, но Димитров изби в корнер. Именно това бе и единственият по-опасен шут през първото полувреме, което логично завърши при нулево равенство.

Втората част започна с опасна атака за гостите. Буров бе изведен отляво и намери много добре непокрития в наказателното поле Спас Георгиев, но крилото на „червените” не уцели добре топката на 7-8 метра пред вратата на противника. Царско село отговори с удар на Кацаров в 53-ата минута, когато засече с глава центриране на Минев от центъра на терена, а изстрелът премина на сантиметри над напречната греда. В 67-ата минута домакините отнеха топката след поредното продължително разиграване на гостите. Последва контраатака и извеждащ пас към набралия скорост Атанас Кабов. Той нахлу в наказателното поле и шутира, но Михайлов изби в корнер. Това бе най-чистото положение за гол в двубоя. В 82-ата минута ЦСКА 1948 получи право да изпълни фаул за нарушение срещу Александров почти на границата на наказателното поле, Сандански стреля технично в напречната греда.

До края на мача гостите, макар и с човек повече, изненадващо отпаднаха физически, изглеждаха далеч по-изморени от своите противници, грешките при техните подавания зачестиха, темпото на игра, което и без това бе на ниско ниво дори за Втора лига, падна неимоверно, а домакините се възползваха от всичко това и без проблем удържаха точката, която ги класира за Първа лига.

 

СЪДИЯ ОТ ДОБРИЧ ЩЕ СВИРИ РЕВАНША МЕЖДУ ЦСКА-СОФИЯ И БОТЕВ (ПЛОВДИВ)

Най-добрият добрички рефер Петър Костодинов ще ръководи срещата реванш от полуфиналите за Купата на България по футбол междуа ЦСКА-София и Ботев (Пловдив) на стадион “Българска армия”. Както е известно, “канарчетата” имат минимален аванс след победата в първата слеща с 3:2 над “червените”. Мачът е днес от 19.00 часа, а помощници на добруджанеца ще бъдат Георги Дойнов и Мирослав Иванов. Четвърти съдия ще е Георги Давидов.

Междумвременно фенската организация на Ботев (Пловдив) Bultras изрази позицията си относно избора на главен съдия за реванша с ЦСКА-София. Sportal.bg публикува изявлението на бултрасите без редакторска намеса: “Напълно неизвестният съдия Петър Костадинов бе определен от БФС да свири втория полуфинален сблъсък за Купата на България с ЦСКА в София!” Според тях добричкият рефер „е привърженик на „червените” от малък, както и цялото му семейство”.

Назначението на Петър Костадинов за главен съдия на този възлов двубой е безспорно даказателство за неговите качества. През последните години той се утвърди като един от най-перспективните рефери у нас и сега ще има отлична възможност да докаже за пореден път уменията си.

И ЧЕЛСИ СБЪРКА В БИТКАТА ЗА ТОП 4

Отборът на Челси също допусна грешна стъпка в битката за топ 4 в Премиър лийг, след като завърши 2:2 срещу борещия се за оцеляване Бърнли у дома в двубой от 35-ия кръг. Лондончани прибавиха само една точка към актива си и вече имат 67, колкото е и активът на третия Тотнъм. Арсенал е пети с 66, другият претендент за място в топ 4 Манчестър Юнайтед е шести с 64. Недостижими на върха за това каре са Ливърпул и Манчестър Сити, които ще определят шампиона на Острова. Всичко най-интересно в този мач се случи в първите 24 минути, когато паднаха и четирите попадения. През втората част гостите се затвориха, а домакините не успяха да преодолеят сгъстената им защита.

Мениджърът на Челси Маурицио Сари извърши четири промени спрямо състава, победил Славия (Прага) в Лига Европа в четвъртък. Сред титулярите се завърнаха Жоржиньо, Лофтъс-Чийк, Хъдсън-Одой и Игуаин, а почивка получиха Баркли, Ковачич, Педро и Жиру.

Двубоят на “Стамфорд Бридж” започна шеметно за гостите, които откриха резултата още в 8-ата минута чрез Джеф Хендрик, който беше оставен непокрит на границата на наказателното поле и с удар от въздуха прати с глава топката в мрежата зад Кепа. Отговорът на Челси не закъсня. В 12-ата минута Еден Азар проби отляво, успя да се справи с двама бранители на Бърнли и насочи топката към Канте, който върна равенството. Само минута по-късно пълният обрат беше факт. Гонсало Игуаин беше изведен технично отдясно на вратата и от малък ъгъл със силен шут по диагонала прати кълбото във вратата на Бърнли. Резултатът се запази десет минути, преди Бърнли отново да върне равенството чрез Ашли Барнс. До попадението се стигна след центриране от фаул в наказателното поле. Ашли Уестууд прати топката към Бен Мий, който я върна към точката за изпълнение дузпата, откъдето тя бе насочена към далечната греда за непокрития Барнс, а той отблизо направи 2:2. В края на полувремето Челси получи удар, след като Лофтъс-Чийк изпита болки и се стигна до принудителната му смяна, а в игра влезе Педро. Въпреки активната игра и на двата отбора до нов гол през първите 45 минути не се стигна.

През второто полувреме домакините търсеха победното попадение, но можеха и да загубят. Най-добрата възможност на гостите дойде в 50-ата минута, когато след бърза контраатака Ашли Бърнс се озова в опасна близост до вратата, но нападателят на Бърнли се забави с удара и топката му беше отнета. В търсене на някаква промяна мениджърът Маурицио Сари извади Игуаин за сметка на Оливие Жиру, което предизвика недоволството на аржентинеца. В крайна сметка равенството се запази и така битката за топ 4 остава открита.

 

МЕСИ ВОДИ ЗА “ЗЛАТНАТА ОБУВКА”

20-годишният нападател на Пари Сен Жермен Килиан Мбапе съкрати изоставането си от лидера Лионел Меси (Барселона) в битката за “Златната обувка” за голмайстор №1 в Европа. Мбапе отбеляза три гола срещу Монако, докато Меси не успя да се разпише срещу Реал Сосиедад в събота.

Така аржентинецът остава с 66 точки (33 гола умножени по коефициента на Ла Лига, който е 2), докато Мбапе вече има 60 точки (30Х2). Трети върви ветеранът Фабио Куалярела от Сампдория, който има 22 гола и респективно 44 точки, тъй като Серия „А” също има коефициент 2.

ФАБРЕГАС: НЯМА ДА ИМА ВТОРИ КАТО ЛЕО

Бившият капитан на Арсенал Сеск Фабрегас, който в момента играе за френския Монако, сподели мнението си за мегазвездите на световния футбол Лионел Меси и Кристиано Роналдо и направи прогноза за бъдещето на Килиан Мбапе. Според Фабрегас аржентинецът е уникален и той не вярва, че някога ще има отново подобен футболист. “Кристиано Роналдо има удивителен дух, който виждам да се проявява и у Мбапе. Той е все още много млад, но има силен характер и е изключително уверен в себе си. Мбапе не се притеснява от нито един защитник, опитва нови неща и вече играе на изключително виво. Всеки път, когато го гледам, си представям какво би било да сме заедно на  терена. Определено бихме се повеселили много. Ако продължава в този дух и в същото време остане скромен, дисциплинират, слуша другите и не спира да се учи, то го очаква голямо бъдеще. От него зависи да докаже, че е от нивото на Меси и Роналдо”, коментира Фабрегас пред BeIn Sports.

ПРЕГОВОРИТЕ МЕЖДУ ПОГБА И РЕАЛ СА В МНОГО НАПРЕДНАЛ ЕТАП

Преговорите между Реал (Мадрид) и футболиста на Манчестър Юнайтед Пол Погба са в много напреднала фаза, предава Telefoot. Твърди се, че почти сигурно френският национал ще облече екипа на „белите“ следващия сезон. Той бил на второ място в трансферния списък на наставника на „кралския клуб” Зинедин Зидан, след Еден Азар от Челси. Като евентуална пречка сделката да се осъществи, се счита високата заплата на Погба в Театъра на мечтите. Той прибира по 17 милиона евро на година, като „белите“ не били сигурни, че могат да предложат подобна сума. Междувременно се отчита и нежеланието на „червените дяволи“ да продават Погба.

Оставането на Юнайтед извън топ 4 на Висшата лига и съответно извън Шампионската лига може да изиграе ключова роля. Погба имал сериозни амбиции да играе в турнира на богатите. А към настоящия момент Юнайтед заема шестата позиция в класирането с 64 точки. Пред състава на Олен Гунар Солскяер са Челси и Арсенал, които са с равен точков актив (66). До края на английския шампионат остават три кръга.