Франс прес за изборите: Удар за Борисов, който сгреши с Цачева

0
811

Удар за Бойко Борисов на президентските избори, така агенция Франс прес озаглави кореспонденцията си за първите данни на екзитполовоте. Българският премиер Бойко Борисов претърпя неудобно поражение в първия тур на президентските избори, констатира още агенцията. Екзитполът показа, че неговият кандидат остава втори. Агенцията цитира данните на екзитполовете. Ако резултатът се потвърди, предстои тежък балотаж на 13 ноември между Цачева, която е председател на парламента, и бившия командваш ВВС и ас на авиацията Радев.

Преди изборите Борисов каза, че ако Цачева не бъде първа на първия тур, той ще насрочи предсрочни избори АФП добавя обаче, че още не е ясно дали Борисов ще направи това преди обявяването на официалните резултати в понеделник. Той може също да изчака втория тур следващата неделя, преди да вземе решение. Наред с неизпълнението на основни реформи Борисов очевидно е изчислил неправилно издигането на праволинейната Цачева за президентския пост, смятат експерти.

„Видяхме голям срив в подкрепата на ГЕРБ в големите градове година след местните избори, където ГЕРБ се представи много добре“, изтъкна Боряна Димитрова от социологическата агенция „Алфа рисърч“. „Това се обяснява с личността на кандидатката и с кампанията, която бе насочена към малките градове. Вратата за избори е отворена“, смята още тя. Функциите на българския президент до голяма степен са церемониални, но той или тя все още е уважавана фигура, която определя някои висши служители и може да назначава служебни правителства в условия на криза, посочва още АФП.

Страната, която винаги ходи по тънкото въже между Изтока и Запада, и Москва, и Брюксел ще наблюдават много внимателно дали новият президент може да се наклони бившата комунистическа страна повече към руската, или западната орбита. България, член на НАТО, през септември миналата година разгневи Москва, като не даде въздушното си пространство за руски хуманитарни полети за Сирия.

Сегашният президент Росен Плевнелиев беше много прям в критиките си към Русия и нейния президент Владимир Путин. Но в същото време икономиката на България е изключително зависима от Русия, особено от газ, а двете страни имат дълбоки исторически и културни връзки.

През 2010 г. Борисов подари на Путин кученце. И Цачева, и Радев смятат, че санкциите на ЕС, наложени на Русия заради Украйна, трябва да се вдигнат. Ген. Радев обаче също така заяви, че “подобряване на отношенията с Русия не означава отстъпление от евроатлантическите ценности.”  http://pik.bg