Фин прах от Сахара над цяла България, наторява почвата

0
1296

Атмосферата над страната ни от няколко дни е наситена с прах от пустините на Северна Африка, показват данните на Гръцката метеорологична служба, цитирани от NOVA.

Облакът от фин пясък е обхванал България, Сърбия, Гърция и други балкански държави. В следващите дни концентрацията ще се увеличи, а обхватът на запрашената територия ще се разшири на север чак до Полша и Германия, както и на североизток към Украйна. Прогнозата е облакът да се разсее след 23 май.

На този етап станциите за измерване на чистотата на въздуха на Изпълнителната агенция по околна среда у нас не отчитат опасни стойности на фините прахови частици. Въпреки това, видимостта е намалена. По равните открити повърхности се вижда прах, а ако завали, дъждът ще е кален.

реди 10 000 години в централната част на Сахара имало огромно езеро с риба. Регионалните и глобалните климатични промени постепенно намалили размерите му до тези на езерото Чад, което е с площ 1500 кв. км, съобщи сп. “Сианс е авнир“.

На мястото на едновремешното езеро сега се намира т.нар. депресия Боделе – пустинен район, в който духат силни ветрове. Те са толкова силни, че издигащият се в атмосферата прах от Сахара произхожда от този район.

Учени от Лондонския университет установиха, че този прах наторява почвата в Амазония.

Вятърът всъщност пренася вещества, извлечени от скелети на риби, които са живели преди хилядолетия в това мегаезеро.

Тези “останки” съдържат минерала апатит и фосфорни съставки. Те са много леки и част от тях прелитат над Атлантическия океан, преди да се приземят в Амазония.

Фосфорът с биологичен произход лесно се поглъща от растенията. В случая те получават от небето нужните за растежа им органични вещества.

Фосфатни минерали има на малко места на планетата – 95 на сто от залежите им се намират в южната част на Мароко и Западна Сахара. Корените ползват услугите на гъбички, за да може растенията да погълнат нужните за растежа им количества фосфатни минерали.

“Никой не може да изчисли какво е количеството фосфор в депресията Боделе – заяви ръководителката на изследването Карън Хъдзън-Едуардс. – Засега не знаем колко време тя ще продължи да захранва с фосфор Амазония.”

Според друго проучване на геолози от университета на Флорида пясък от Сахара е изградил Бахамските острови.

https://www.vesti.bg

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST