ФЕСТИВАЛ НА МЕДА В ДОБРИЧ

0
1121

Пчелари от Добрич, Варна и Пловдив участват в започналото вчера в Добрич 11-о издание на Фестивала на меда. Производителите представят както мед, така и редица пчелни продукти. Изложението, което по традиция ще е разположено пред бившето кино „Родина”,  продължи до 6 декември.

Събитието е под патронажа на областния управител Детелина Николова. На фестивала, чиято цел е да популяризира пчелните продукти, пчеларите предлагат широка гама от различни видове мед.
Участник във всички издания на фестивала е Недялка Михова от медена къща Михови. „Като цяло, годината за нас е добра. Тръгна много лошо поради дъждовете, но след цъфтежа на липата, пчелите наваксаха“, сподели Недялка Михова. По думите й, с всяка изминала година става все по-трудно, както за пчеларите, така и за пчелите. „Ако тази година не сме доволни, не зная догодина какво ще е. По тази причина казвам „Благодаря“, сподели Михова. Тя допълни, че тази година производството е основно на мед от липа и лавандула, както и от магарешки бодил, има и букет.
На щанда си Медена къща Михови предлага традиционните продукти, с които се е наложила на пазара. Според Недялка Михова, която е и носител на приза Пчелар на Добруджа, най-ценният продукт, който те са разработили и предлагат, е апи комплексът. Той вече се радва на много почитатели. Включва всички пчелни продукти – мед,  прополис, пчелно млечице, пчелен прашец и търтиеви личинки. Употребява се, както от възсрастни, така и от деца. За възрастните приемът е по една чаена, а за децата – кафяна лъжичка, сутрин преди храна. „Това е страхотен имуностимулатор. Препоръчва се при тежки заболявания, при сърдечно-съдови, при деменция. „Всичко е събрано в едно и се получава синергия, поради което продуктът става много добър“, сподели Недялка Михова. Тя допълни, че цените на дребно на меда тази година не са променени. Опаковка от 700 гр. мед букет струва 8 лева. Другите видове са по 9 лева.
Традиционен участник във фестивала е и Радостин Николов от пчелин „Шерба“. Той потвърди, че цените на продуктите са на нивата на миналата година. Дори има продукти, които са поевтини, например мановият мед е с лев по евтин. За първа година пчелинът предлага един много интересен мед – пролетен букет. Той е ваден в края на април. „Толкова рано никога досега не сме вадили мед в гората. Може би, се дължи на топлата зима и по-ранното развитие на пчелите.  Той е от ресата на дъба, с горски билки и много малко акация“, обясни Николов.  Той подчерта, че практикуват подвижно пчеларство в района на Североизточна Стара планина, село Гроздьово. По думите му, клиентите проявяват интерес главно към чистия мед. „Искат и нещо по-различно, медът да е от гора или район където няма развита индустрия“, добави Николов. По думите му, ако 2015 г. е била годината на акациевия мед, то тази година е  тази година – на липовия. НДТ