ФЕЙСБУК НАСТРЪХНА ЗАРАДИ ИЗХВЪРЛЕНИ ВЪЗРАСТНИ ХОРА ОТ ОНКОЛОГИЧНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ

0
2019

„Така заварих баща си и майка си, която е придружител на карциномно болния ми баща, в онкоотделението на болницата в Добрич, посред нощ. Изхвърлени от стаята им. Изхвърлени в коридора. Защото, нямало места в болницата. Предния ден заявих, че искам да платя, за да остане и мама с него. Аз, който цял живот работих за този град. Цялото ми семейство. Дъщеря ми. Зет ми и той. Изхвърлени като кучета в коридора – мама и тати. Предния ден се опитвах и да му осигуря кръв, чрез мои приятели. Колеги… ? Д-р Байчев…? Приятелю… Какво става? Исках само да лекувам баща си. Дори и това ли не заслужих за толкова години?“ Това написа вчера в личния си профил д-р Хасан Ефраимов, акушер-гинеколог, публикувайки и снимка на двамата си родители в коридора на здравното заведение, гледащи в недоумение багажа си на земята.“

Тежките думи на сина им предизвикаха гневна реакция в социалната мрежа, изразена чрез няколко хиляди коментара, всички отрицателни.

От болницата в Добрич разпространиха изявление, в което се казва следното: „По повод  появилите се публикации на д-р Хасан Ефраимов в  социалните медии, ръководството на МБАЛ – Добрич държи да заяви, че твърденията на д-р Ефраимов, лекар, получил специалност в нашата болница, не кореспондират с истината. Написаното от д-р Ефраимов е грубо изопачаване на истината, манипулативно и скрива  факти. Лечебното заведение е от типа „държавна болница“ и всички пациенти са с равни права и задължения, независимо от социалния статус на близките им.     Настояваме за публично извинение от д-р Ефраимов. В противен случай ще потърсим правата си по съдебен ред за насаждане на клевети и уронване престижа на болницата“.

Оказа се, че бащата на д-р Ефраимов е отказал да бъде приет в стая, където е имало и други пациенти. Настоявал е да е в самостоятелна стая, за да може с него да остане придружител от семейството. В този момент обаче в отделението е имало едно единствено свободно легло, а бащата на д-р Ефраимов е отказал да легне в него. Било им предложено да пренощуват в стая с други пациенти, а когато на сутринта бъдат изписани други пациенти, настанени в отделението, да направят опит да осигурят каквото искат. Отказали са и това.

От ръководството на болницата са направили всичко възможно, за да настанят пациента в самостоятелна стая. Часове след това д-р Ефраимов публикува в профила си следното:

„Приятели, моят караконджул – баща ми, отново е в стаята си и е готов за последната си битка в живота. Надявам се да е продължителна.

Случилото се снощи се оказа нелепо недоразумение, породено от недостига на легла в болницата в Добрич и недобрата комуникация на дежурния персонал с родителите ми и в него няма замесени лекари.

Искам да уточня, че в предната ми публикация няма никакви политически или каквито и да е други мотиви. Целта ми не е и злепоставяне на болницата в Добрич, нито на лекуващия екип или управлението. В противен случай, нямаше да помоля десетките журналисти от националните медии, които се свързаха с мен, да не раздухват случая.

Напротив, получих пълно съдействие от страна на главния лекар д-р Байчев, на когото благодаря.

Баща ми ще продължи да се лекува в болницата в Добрич. След като съм избрал тази болница и този лекарски екип, това е красноречиво доказателство за доверието ми към тях.“ НДТ