ФАРМАЦЕВТИТЕ В ШОК ОТ НОВИТЕ РЕФОРМИ В АПТЕКИТЕ

0
1106

Към момента фармацевтите в област Добрич няма да се включат в протестите на колегите си от страната, във връзка с новите реформи в аптеките. Това съобщи Лалка Стойчева, председател на Регионалната фармацевтична колегия. В петък вечер в Добрич се е провела среща с представители на Българския фармацевтичен съюз. „Представителите от София внесоха известно успокоение относно верификацията на лекарствата, с цел да не се допускат фалшиви медикаменти на пазара. Аз отдавна маркирам с новите скенери и мога да заявя, че новият QR код се чете доста трудно, което сериозно бави работата на аптекаря. Складовете на едно също проверяват кюар кодовете, ние повтаряме тяхната работа, което е излишно бавене. За толкова много години в България е открито само едно фалшиво лекарство, докато в западните страни има повече. Гратисният период за верификацията е шест месеца”, посочи Лалка Стойчева.

Според нея, друго от новите изисквания е поставило фармацевтите в шок, а именно: информацията, която трябва да се подава до НАП за всяка продажба. „Много често наши клиенти питат за цена на определено лекарство и в зависимост от нея решават дали да го купят или не. Всяко сканиране на баркода на лекарството отива в НАП. Ако клиентът откаже да купи медикамента, в НАП това се регистрира като празна продажба. При повече празни продажби, това ще е сигнал за НАП за проверка в аптеката. Да не говорим, че при получаване на стоката, ние проверяваме по кодовете стара ии нова цена”, обясни Стойчева.

Още една нова нормативна уредба при фармацевтите влиза от месец март. Това са задължителните ежедневните отчети до Изпълнителната агенция по лекарствата за стоковата наличност. Целта е да се пресече реекспортът. Ако дадена аптека пропусне този ежедневен отчет, глобата е 150 000 лева.

Фокусът на нашата работа се измества, негодуват фармацевти. Ние ще консултираме ли пациентите, лекарства ли ще продаваме или ще ставаме книжни плъхове, добавят те. Сред гилдията има остър дефицит на кадри, повече от работещите са пенсионери и трудно ще се справят с новите изисквания. Ще се стигне до затваряне на аптеки и колапс в бранша, предупреждават фармацевти. НДТ