У НАС – НАКРАТКО

0
1218

 

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО и науката Красимир Вълчев съобщи пред журналисти, че ще има единен изпит след седми клас, изпитът няма да се провежда на два модула, те се сливат. Продължителността остава същата – 150 минути, съдържанието също няма да се променя. За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути за изпита. Отпадането на двата модула важи и за двата изпита – математика и български език. При формирането на крайната оценка няма да има промени.

ШЕСТ АВТОМОБИЛА са изгорели вчера вечерта в пернишкия квартал “Изток”. Колите марки “Ауди Q5”, “БМВ Х5”, “Пежо 307”, Сеат “Леон” и Шкода “Октавия” били паркирани пред жилищен блок. По първоначални данни огънят е тръгнал от два автомобила – “Ауди Q5”, собственост на 25-годишна жена и “БМВ Х5”, собственост на 51-годишен мъж и се прехвърлил на останалите, паркирани в близост на първоначално горящите. Всички са унищожени напълно.

ДЕВЕТ КАРТИНИ на Владимир Димитров-Майстора са откраднати от частен дом в София. Кражбата е станала в сряда. За момента не се знае точната стойност на откраднатите платна. Жилището, от което са откраднати деветте картини на Владимир Димитров-Майстора, се намира в къща на столичния булевард “Сливница”. Кражбата е заявена в Столичната дирекция на вътрешните работи в сряда, тъй като тогава се е завърнал собственикът на жилището – племенник на Владимир Димитров-Майстора, който живее постоянно в Унгария. Сигналът пък до него е подала жена, която е поддържала апартамента и е видяла, че е разбит.

В ЧУЖБИНА ОТКАЗВАТ лечение на български деца заради опасения кога ще си получат парите от НЗОК. Пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации „Заедно с теб“, разказа за случая на 5-годишно дете със сърдечни проблеми. Детето е кандидатствало за лечение в университетска болница в Кьолн, откъдето обаче получава отказ. Друг пример е 9-годишният Стефан, на който също е отказано лечение – този път от Румъния. „Лично изисках директорът на Фонда да изпрати едно писмо до управителя на НЗОК, да даде обяснение защо университетска болница в Германия отказва да работи с формуляр S2, издаден от НЗОК. То е ясно защо – защото имаме прекалено много просрочия“, коментира Георгиева в предаването “Преди всички”.  От Пациентски организации предупреждават за това от 2-3 месеца, когато стана ясно, че Фондът ще бъде закрит и ще премине към НЗОК.