У НАС – НАКРАТКО

0
1204

 

СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА ПРОКУРАТУРА предаде на съд народния представител Димитър Аврамов /ДПС/ за търговия с влияние. Той и двама негови помагачи са обвинени, че от 6 до 17 юли 2012 г. в Бяла Слатина, Плевен, Монтана са поискали 220 000 лева от бизнесмен и право на ползване на земеделски земи, собственост и арендувани от фирма на бизнесмена. Прокуратурата твърди, че депутатът взел 100 000 лева, за да упражни влияние на директора на Областна дирекция “Земеделие”  в Монтана да отмени своя заповед.

ОТ 16 АПРИЛ ДО 16 МАЙ 2019 г. в Музея на Възраждането  във Варна може да разгледате за първи път два албума от семейния архив на княз Александър Батенберг. Тази семейна ценност е била подарена от д-р Анастасия Головина в далечната 1924 г. Представянето е посветено на 140-годишнината от учредяването на Великото народно събрание  и изборът на Батенберг за първи владетел, който да управлява България след Освобождението. Сред фотосите е и автограф на Княза, както и снимки на съпругата му – актрисата Йохана Лойзингер, и двете им деца, които  носят български имена – Цвета и Крум-Асен.

ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА и 5-и блок на АЕЦ “Козлодуй” ще започне да използва новото по-ефективно гориво, което спомага реакторът да работи с по-голяма мощност и да бъде спиран за зареждане по-рядко. Това каза старши вицепрезидентът на руската горивна компания ТВЕЛ Олег Григориев, който участва в международния форум “Атомекспо“ в руския курорт Сочи. В момента новият тип гориво се използва в 6-и блок на атомната ни централа.

ПРЕЗ МАРТ 2019 година потребителските цени в България нарастват за трети пореден месец от началото на годината, показват данни на НСИ. На годишна база инфлацията през март се ускори рязко до 3,6% от 3,2% през предходния месец, отчитайки най-силен растеж от октомври 2018-а, когато индексът на потребителски цени нарасна до петгодишен връх от 3,7% (най-висока инфлация от февруари 2013 година насам). Средногодишната инфлация за периода април 2018 – март 2019 нараства с 3,1% спрямо периода април 2017 – март 2018 година.

МИНИСТЕРСТВОТО на образованието и науката набира 80 учители по математика, физика и астрономия, информатика и информационни технологии, които да преподават в региони с недостиг на педагогически специалисти. Заплатите на одобрените кандидати ще бъдат увеличени с 300 лв. В продължение на година те ще получават и 200 лв. за покриване на транспортни разходи или разходи по наем. Желаещите трябва да подадат заявления до 8 май.