У НАС – НАКРАТКО

0
1637

ИМА ПЪЛНА НЕЯСНОТА по отношение на финансирането на другите два проекта за модернизация на армията след финансовото приключение, в което ни вкараха политиците, по отношение на изтребителя. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти след представянето на „Анализ на подготовката, войсковия ред и дисциплината в Българската армия и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната през учебната 2018 г.“ от началника на отбраната ген. Андрей Боцев. „Виждаме какво стана с другите проекти. Някой да говори вече за корабите, за бойната машина за пехотата? Нали трябваше да се движат заедно, в пакет?“, попита президентът. „Предизвикателствата остават модернизацията и развитието на съвременни отбранителни способности“, заяви Румен Радев. „Това са сложни процеси, искат много тясна координация между военната експертиза и политиците. Видяхме какъв е ефектът, когато политиците грубо и изключително некомпетентно все вклиняват в едни ясно регламентирани процеси“, обяви държавният глава.

ОСНОВНАТА НИ ЦЕЛ е в началото на 2021 г. в България да може да се извърши първата белодробна трансплантация. Определен е български екип, който ще премине обучение през май във виенската академия по трансплантации, предвидени са и две шестмесечни обучения в клиниката по гръдна хирургия във Виена. Това информира депутатите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

ОРИГИНАЛИТЕ на Търновската конституция и Сребърната конституция и лични вещи на Петко Славейков ще бъдат представени днес на изложба в Народното събрание по повод на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на първата българска конституция.

УСПЕШНАТА ИНТЕГРАЦИЯ на ромите в обществото е възможна само ако те получат нужното образование и им бъдат създадени трудови навици. Това мнение изрази вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов пред БНР. Според него най-важното е да се спре да се втълпява на циганите, че имат само права. Те трябва да разберат, че имат и задължения към българската държава, отсече той.

БАЩА НА ДВЕ ДЕЦА от град Рила (обл. Кюстендил) се самозапали, като се заля с бензин и драсна клечката, отчаян от беднотията, след като повече от две седмици семейството му преживявало само на постен ориз.Докато го транспортирах до болница в Благоевград, каза дежурният д-р М. Корчев, го попитах защо е решил да се самозапали, а той ми отговори: “На ръцете ми лежат 7 души. Нямам постоянна работа. Трепя се по цял ден, където ме повикат. Работя като вол, а повече от 2 седмици вкъщи се яде само постен ориз. Не издържам повече!”.