У НАС – НАКРАТКО

0
1447

В ЛОВЕЧ ще бъде отбелязана 40-годишнината от полета на първия български космонавт – Георги Иванов, съобщават от общинската администрация. На 10 април 1979 г., в 20.34 ч., е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб “Союз-33” с международен екипаж, в който е Георги Иванов. Командир на полета е Николай Рукавишников.

„ЯСЛА ЗА ТЪПИ ИЗБИРАТЕЛИ” се появи в село край Благоевград, обектът, качен тази сутрин в социалната мрежа Фейсбук, предизвика лавина от коментари, болшинството от които язвителни. Навесът се появил преди 3-4 дни в село Зелен дол, община Благоевград. „Ясла за тъпи избиратели” го нарече в коментара си лидерът на ДСБ в Благоевград Калоян Ханджийски. Навесът се намира при отклонението за центъра на селото, вляво от пътя Благоевград-Зелен дол-ГКПП „Станке Лисичково” на българо-македонската граница.

ДЪРЖАВАТА да опрости еднократно всички публични задължения на вероизповеданията, които са натрупани до 31 декември 2018 г. Това е разписано в проекта за изменения на Закона за вероизповеданията, който е внесен от лидерите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов и на ДПС Мустафа Карадайъ.

В КРАТКО ВИДЕОПОСЛАНИЕ, публикувано на Фейсбук страницата на британската дипломатическа мисия у нас, посланик Ема Хопкинс обясни как ще пътуват българите до Великобритания, ако се стигне до Брекзит без сделка с Европейския съюз. Записът е с български субтитри.Тя потвърди, че сегашният режим на свободно придвижване ще приключи на 29 март и уточни, че, ако визитата в обединеното кралство е за период до 3 месеца, няма да е нужна виза, като в страната ще може да се влезе както с паспорт, така и с лична карта.Хората, които смятат да останат повече от 3 месеца, ще трябва да подадат документи за разрешително за престой, което важи за три години.

БАНКОВАТА СЛУЖИТЕЛКА от Дулово, която беше обвинена за източване на 188 000 лева от сметки на клиенти, не се намира в силистренската болница. Според окръжния прокурор на Силистра в петък 29-годишната жена е трябвало да бъде приета в инфекциозното отделение, след като получила криза в ареста. Директорът на здравното заведение обаче съобщи за NOVA, че тя е била там на преглед в четвъртък.Лекарите преценили, че трябвало е да я приемат за лечение, но жената не се явила.Въпреки внесената парична гаранция от 10 000 лева и наложената забрана за напускане на страната, може да се наложи прокуратурата в Силистра да я обяви за издирване.