У НАС – НАКРАТКО

0
1405

 

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ Бойко Борисов се срещна със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан. Във фокуса на разговорите бяха сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения. Борисов отново увери, че България напълно изпълнява поетите ангажименти към НАТО и препотвърди повишаването на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 г. Джон Съливан подчерта, че България е стабилен и предвидим партньор в рамките на Алианса и на двустранна основа. Съливан предаде на премиера Борисов послание от американския президент Доналд Тръмп за значимостта за САЩ на приятелските и партньорски двустранни отношения с България, и високата оценка за тях. Акцент в срещата между Бойко Борисов и Джон Съливан бе още енергийната сигурност и сътрудничеството между двете страни в тази област.

ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ одобри още 210 млн. лв. за ремонт на образователната инфраструктура в страната. Целта е да се постигне по-високо ниво на качеството на образование в градовете, определили най-високи нужди в рамките на инвестиционните си програми. С преразпределението на ресурса се покрива и недостигът от средства по вече сключени договори за „Образователна инфраструктура“ за големите градове. В момента по ОПРР 2014-2020 се изпълняват 119 проекта на обща стойност 623 млн. лв. С тези средства ще се рехабилитира материално-техническата база на общо 442 детски градини, основни и средни училища и университети. Изпълнението на 7 от проектите на обща стойност 12,2 млн. лв. вече приключиха.

ПИКЪТ НА ГРИПА у нас се очаква да бъде през януари. Това заяви пред Нова телевизия Тодор Кантарджиев, директор на Центъра по заразни и паразитни болести.

ШВЕЦИЯ ПРЕДСТАВИ подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. В официално становище на шведското правителство във връзка с подадената подобрена оферта за нови изтребители Gripen C/D за българските ВВС се казва: “В петък, 14 декмври 2018 г., Швеция представи подобрената си оферта пред българското Министерство на отбраната. Шведското правителство е оптимизирало офертата за Gripen и вече предложението е за 10 изтребителя, а не за 8. Това значително ще подобри оперативните способности на Българските ВВС. Оптимизираната оферта покрива всички задължителни изисквания на България, тя е в рамките на зададения бюджет и първите изтребители ще бъдат доставени до 24 месеца след подписването на договора”.