УСЛОВНО НАКАЗАНИЕ ЗА МЪЖ, ПОЛУЧИЛ НЕПРАВОМЕРНО СРЕДСТВА ОТ ПРОЕКТ ЗА МЛАДЕЖКА ЗАЕТОСТ

0
1207

Условно наказание от 1 година „лишаване от свобода“ с 3-годишен изпитателен срок получи управител на фирма, след като Окръжният съд в Добрич одобри постигнатото между подсъдимия и прокуратурата споразумение. 37-годишният мъж се признава за виновен в това, че през периода април – юли 2016г.е представил неверни сведения пред дирекция „Бюро по труда“ в Каварна, в резултат на което е получил неправомерно 2418.72 лева по проект, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз.

Подсъдимият имал фирма с основна икономическа дейност “ресторанти и заведения за бързо обслужване“ и в качеството си на работодател през март 2016г. подписал договор за участие в проекта “Нова възможност за младежка заетост“, насочен към безработни младежи до 29-годишна възраст. След това наел на работа като сервитьорка млада жена, с която бил сключен трудов договор за 8-часов работен ден с трудово възнаграждение от 450 лева. Определена била и служителка на фирмата, която следвало да изпълнява задълженията на наставник, като обучава новоназначената и получава за това допълнително възнаграждение в размер на половин минимална работна заплата. Средствата за възнаграждения и осигуровки на двете жени се предоставяли от бюджета на проекта.

Няколко дни, след като била наета  безработната обаче преценила, че професията на сервитьор не й допада. Опитала да работи като барман в същото заведение, но и тази работа не я удовлетворила и поискала да напусне. Тогава подсъдимият й предложил да я осигурява, без да е необходимо да ходи на работа и жената приела.

Впоследствие пред бюрото по труда били подадени 4 искания за плащане по проекта, с приложени към тях отчетни документи, в които се посочвали неверните сведения, че наетата сервитьорка е ходила на работа през месеците от март до юни и че в този период е била обучавана от наставник.

Подсъдимият е извършил деянието в условията на продължавано престъпление чрез посредственото извършителство на своята майка, която като счетоводител на фирмата била упълномощена да подписва и получава всички документи, свързани с дейността на дружеството.

Причинените от действията на подсъдимия имуществени щети вече са възстановени. Той е превел сумата от 2418.72 лв. по сметка на „Агенция по заетостта” – София. Мъжът ще трябва да плати и направените по делото разноски в размер на 413.22 лева.

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда. 

Окръжен съд – Добрич

Връзки с обществеността

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  3. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  4. БЪЛГАРИТЕ
  5. РИБОЛОВ
  6. ГЮВЕЧ
  7. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  8. България – Китай 中国保加利
  9. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST