На 25 септември Добрич чества своя празник и 79 години от възвръщането на Южна Добруджа към пределите на България. Във Военното гробище архиерейският наместник Иван Дойчев, отец Стоян и отец Емануил отслужиха заупокойна молитва в памет на загиналите за свободата на Южна Добруджа.

„Във всеки гробищен парк цари почетно мълчание. Пред надгробен паметник на близък покойник всеки стои със сведена глава. Всяка година на 25 септември ние, гражданите и гостите на Добрич, се събираме във Военното гробище, за да се поклоним пред хилядите паметници на непознати покойници. Усещането е особено. За нас те нямат индивидуални лица, а се сливат във величавото лице на героизма в боевете през есента на 1916 година. Не личният, а историческият спомен става гарант за тяхното безсмъртие. Военното гробище е най-голямото в България от Първата световна война, съхранило паметта на 3 500 войници и офицери от 10 националности и 5 вероизповедания. Повечето от тях са безименни…Антон Страшимиров определи Военното гробище като градина на мъртвите. Опазването на всяка педя родна земя винаги се е заплащала с кръв и смърт и се е отплащала с национална гордост и вечна признателност. 25 септември е празник на победата, на славата, на патриотизма. Почетно да помълчим пред светлата памет на хилядите достойни бранители на нашата свещена кърмилница – Добруджа“, заяви в словото си зам.-кметът д-р Емилия Баева.

Венци и цветя в знак на признателност поднесоха политически партии, общински съветници, общественици.

В10.30 ч. в Концертна зала „Добрич“започна традиционното тържествено заседание на Общински съвет град Добрич, за връчване на титлата „Почетен гражданин на Добрич“. Тази година с престижното отличие бе удостоен главният художествен ръководител на ПФА „Добруджа“ Стоян Господинов – за неговия изключителен принос и заслуги за съхраняване и развитие на добруджанските и българските традиции, фолклор и духовност, за популяризиране името на град Добрич и на Добруджа у нас и по света. Почетният знак на Община Добрич за 2019 година бе връчен на Иван Тодоров. Той е основател, председател и летописец на организацията за хора с увреждания „ХобиСклуб“ в Добрич, новатор в областта на транспортното машиностроене, активен общественик и дарител – за неговата неуморна дейност в сферата на социалната политика, практика, партньорство, за приноса му за постигане на толерантност, равнопоставеност, интеграция в обществото на хората с увреждания и по повод неговата 75-а годишнина.

Празникът продължина площад „Свобода“ – с концерт „Приказки за Добруджа“ на Професионален фолклорен ансамбъл „Добруджа“ и Представителна фолклорна танцова студия „Добруджа“ с гл. худ. ръководител Стоян Господинов.

От 16.00 ч. в Градски парк „Свети Георги”бе концертът от стари градски шлагери и патриотични песни „Обичам те, Добрич”. Участваха: Състав  „Добрич” при Народно читалище „Йордан Йовков  – 1870” с ръководител Валентин Георгиев; Хор „Лира” при Дом за стари хора с ръководител Атанас Генчев; Състав „Армеец“ при Народно читалище  „Йордан Йовков  – 1870” с ръководител Славка Добрева.

По-късно, в 17.30 ч., отново в Градския парк, празничен концерт изнесе и Духов оркестър – Добрич, с диригент Стоян Монов.

В 19 часа, на две различни места в града започнаха едновременно два концерта. В Концертна зала „Добрич“ Веско Ешкенази и Плевенска филхармонияизпълниха Годишните времена на Вивалди и Пиацола, а на площад „Свобода“ бе празничният поп рок-концерт „Здравей, Добрич“, с участието на: Арт център „Палитра” с директор Иван Иванов;СК „Алексия“ с хореограф Севдалина Мавродиева; Студио за поп-рок певци „Сарандев” при Младежки център – Добрич с вокален педагог Елена Карабельова;възпитаници  на СУ „Св. Климент Охридски” с педагог Милена Пеева; Хип-хоп формация „NNS CREW” с ръководител Миглена Георгиева; Балетна формация „MyDance“ с ръководител Пламена Петрова; СТЕФАН ВЪЛДОБРЕВ И ОБИЧАЙНИТЕ ЗАПОДОЗРЕНИ. Водещ ДАМЯН ПОПОВ.

През целия ден имаше съпътстващи събития, посветени на Деня на Добрич и на 79 години от възвръщането на Южна Добруджа към България.

От 10.00 ч. до 18.00 ч., пред Пощенска банка, се проведе празничното изложение на Фермерския пазар. НДТ

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА
  15. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST