Турция не пожела да се извини на България за изказването на Мавлют Чавушоглу

0
1250

Турция не желае да се извини на България. Аз бях неотстъпчив за всякакви други изказвания, каза премиерът Бойко Борисов след срещата си с турския вицепрезидент Фуат Октай в резиденция “Снагов” край румънската столица Букурещ. Разговорът между двамата продължи повече повече от пет часа и бе повод изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу, че Турция се е намесила в поправките на Закона за вероизповеданията на България.
Премиерът Борисов добави, че турските представители не считали, че Чавушоглу е засегнал България и изказването му било извадено от контекста. Той информира, че изявлението на министъра на външните работи Мавлют Чавушоглу е било пуснато и представители на турския вицепрезидент Фуат Октай продължават да разговарят по телефона. “Не считам повече за нужно едно и също да говорим. Ако преценят, че трябва да си поднесе Чавушоглу извиненията, да го направи”, категоричен бе Борисов.
“Никой не ни е оказал абсолютно каквото и да било въздействие за Закона за вероизповеданията. Това сме си го направили, защото сме считали, че като държава сме длъжни ние да плащаме за всяко едно от вероизповеданията. И това направихме”, изтъкна Бойко Борисов. По думите му турските представители твърдели, че това изказване не било оказване на натиск, а било ситуация. “Пет часа обяснявам кое е натиск, кое е ситуация, те твърдят обратното”, допълни Борисов.
Министър-председателят заяви, че България, заради поддържането на добри добросъседски отношения, никога не си е позволявала антитурска кампания. “Разбирам ги, че в неделя имат избори, но нека да не е за сметка на България”, каза още Борисов. Според него българските мюсюлмани не се нуждаят от защита, защото те се ползват от всички права и свободи. “Това съм защитавал, за съжаление не се разбрахме”, завърши Бойко Борисов.

http://www.bta.bg