Турция за втора поредна година е най-добрият донор на световна хуманитарна помощ според нов доклад, който показва, че страната само за миналата година е изразходвала 8,4 милиарда долара за това. Докладът е изготвен от независима международна организация за развитие, пише „Сабах“.

Страната е изразходвала 8,4 милиарда долара за хуманитарна помощ през 2018 г., докато разходите за помощ през 2017 г. са били 8,1 милиарда долара, според доклада за Глобална хуманитарна помощ на Инициативата за развитие (DI), публикуван вчера.

През 2018 г. от около 29% от цялата международна хуманитарна помощ, или 28,9 милиарда долара, идват от Турция, показва докладът. Помощта, предоставяна от други страни, е спаднала на годишна база през 2018 г., включително от САЩ (от 6,68 милиарда до 6,65 милиарда долара), Германия (от 2,98 милиарда до 2,96 милиарда долара) и Великобритания (от 2,52 милиарда до 2,19 милиарда долара).

Разходите за хуманитарна помощ на Турция са близо 1,1% от нейния БВП през 2018 г., спрямо 1% през 2017 г. САЩ осигуряват 0,032% от своя БВП, Германия 0,074%, а Великобритания 0,077%. Турция беше класирана на трето място в доклада на DI през 2013, 2014 и 2015 г. и на второ място през 2016 г.

Тя също така е домакин на най-голям брой бежанци, 4 милиона, в света, според официалните данни. Броят на сирийските бежанци, живеещи в страната, е 3,66 милиона към септември.

Въпреки че се бори за икономически растеж, докато се опитва да се присъедини към лигата на развитите страни – възстановена след години на икономическо лошо управление, Турция е решена да отдели повече за хуманитарна помощ. При правителствата на Партията на справедливостта и развитието усилията за хуманитарна помощ набраха скорост и агенциите за помощ в страната се разраснаха до организации за помощ при бедствия и помощ за бежанци. Усилията на страната й позволиха да бъде домакин на Световната хуманитарна среща на върха, първата по рода си среща на ООН за координиране на хуманитарните усилия.

Турският Червен полумесец също разви своя профил в международната общност с нарастващото си присъствие в усилията за хуманитарна помощ. Благотворителната организация е включена в усилията за подпомагане – от създаването на бежански лагери до доставката на хранителни пакети в конфликтни зони и в засегнати от бедствия региони по целия свят. Червеният полумесец е доставил хуманитарна помощ на 23 милиона души през 2018 г. по целия свят.

В световен мащаб 1,8 милиарда души живеят в бедност, а 697 милиона от тях са изправени пред крайна бедност към миналата година, което е намаление съответно от 2 милиарда и 753 милиона през 2017 г., подчертава докладът. „Хората, живеещи в бедност, се определят като живеещи с по-малко от 3,20 долара на ден; хората, живеещи в крайна бедност, се определят като живеещи с по-малко от 1,90 долара на ден“, се казва в доклада.

Той подчертава, че през 2018 г. хуманитарната помощ възлиза на 28,9 милиарда долара, докато през 2017 г. е била 28,6 милиарда долара, през 2016 г. 26,5 милиарда долара, през 2015 г. 25,2 милиарда долара и 22,2 милиарда долара за 2014 г. Около 22,6 милиарда долара за хуманитарна помощ са предоставени от правителствата и институциите на ЕС, докато останалата част от сумата е от частни дарители. Частните дарители включват лица, тръстове, фондации, компании и национални сдружения. В доклада се отбелязва, че най-много хуманитарна помощ е отишла за Сирия (2,35 милиарда долара), Йемен (1,9 милиарда долара), Южен Судан (1,37 милиарда долара), Ирак (1,25 милиарда долара) и Сомалия (1,01 милиарда долара). Сирия е най-голям получател на хуманитарна помощ за шеста поредна година. Анкара често предупреждава международната общност и регионалните страни, че утежняващият конфликт в Сирия може да поднови бежанската вълна към Запада, тъй като разселените сирийци имат малко възможности, освен тази да се подслонят в Турция.

Турция е изразходвала близо 40 милиарда долара досега за благосъстоянието на бежанците, докато е получила само около 6 милиарда евро (6,6 милиарда долара) подкрепа от международната общност. Турция отдавна критикува европейските държави и международната общност за липсата на подкрепа по въпроса за бежанците.

Многостранните организации са транспортирали 14,7 милиарда долара помощ, докато 9,7 милиарда долара са преминали чрез неправителствени организации и 2,2 милиарда долара чрез Международните движения на Червения кръст и Червения полумесец. В доклада се казва: „През 2018 г. 206,4 милиона души бяха оценени като нуждаещи се“. “Продължаващите конфликти в Сирия, Йемен и Демократична Република Конго продължават да причиняват безбройни страдания и допринасят за рекордно количество хора, принудени да живеят далече от домовете си”, се добавя в доклада.

DI е независима международна организация за развитие, която се фокусира върху ролята на данните за насърчаване на борбата с бедността и за устойчивото развитие.  https://bgnesagency.com

 

  1. ДОБРУДЖАНЦИ
  2. НДТ – НОВА ДОБРУДЖАНСКА ТРИБУНА – NDT NEWS
  3. ДОБРИЧ: ВЧЕРА-ДНЕС-УТРЕ
  4. ВИЖДАМ ТЕ КАТ – БЪЛГАРИЯ
  5. МУЗИКА ЗА ДУШАТА – ВАШИТЕ ЛЮБИМИ ПЕСНИ И МЕЛОДИИ
  6. БЪЛГАРИТЕ
  7. РИБОЛОВ
  8. ГЮВЕЧ
  9. БЪЛГАРИЯ-ТУРЦИЯ BULGARIA-TURCIA
  10. България – Китай 中国保加利
  11. ВСИЧКО НАКУП В PINTEREST
  12. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА: жени – пари – власт
  13. ЯБЪЛКИТЕ НА РАЗДОРА 2: жени – пари – власт
  14. ЗВЕЗДИТЕ НА ИНСТАГРАМ – STARS OF THE INSTAGRAM – ЗВЕЗДЫ ИНСТАГРАМА