ТРУДНА ГОДИНА ОТЧИТА СЪЮЗЪТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ПЧЕЛАРИ В ДОБРУДЖА

0
967

За пчеларството настанаха трудни дни. За втора поредна година производството продължава да намалява, съобщи пред журналисти в Добрич Янко Янков, областен координатор на Съюза на българските пчелари.

Ако през 2015 г. производството е било 8 хиляди тона годишно, то за тази година то е спаднало до 7 хиляди тона и е най-ниското за последните години. Причините са както климатични, така и случаите на отравяне на пчели, които оказват отражение за няколко години напред. „Години след такъв мор, пчелите не могат да възстановят имунната си система и да дадат същата продукция като нормално пчелно семейство”, коментира  Янков.
Освен намаляващото производство, проблем са и понижените цени. Резултатът – останали нереализирани количества още от миналата година. Това се дължи на намалените изкупни цени. Ако доскоро българският мед се е изнасял основно за Германия, сега експортът е много намалял, тъй като тя  вече предлага по-ниски изкупни цени и производителите се въздържат от износ. Изкупната цена е 3,20-3,80 лв./кг, докато миналата година е била около 4,00 лева.
Новите разпоредби за опазване на пчелните семейства няма да бъдат достатъчно ефективни, заяви още Янков. Той каза също, че тази година от подпомагането по де минимис, поради голямата бюрокрация, са се възползвали не всички пчелари. Така те не са успели да получат средства, които биха могли да вложат за зазимяване на пчелините.
Той посочи също, че докато Българската агенция по безопасност на храните отчита успех в борбата срещу заболяването нодурален дерматит по говедата, използваните препарати са довели до много аномалии и много отровени пчелни семейства, тъй като, според Янков, са употребявани неправилно.
Той съобщи, че има разработен абсолютно безвреден препарат, който може да се използва за растителна защита и стабилизиране на имунната система на пчелите, но собствениците на патента не са успели да се преборят с изискванията на Европейския съюз за признаването му. НДТ